REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

VILA Georgescu a lui Iustin ROMAN, un MONUMENT de IGNORANȚĂ!

VILA Georgescu a lui Iustin ROMAN, un MONUMENT de IGNORANȚĂ!

Replica API 11 ianuarie 2021 | 13:51 4504

Timpul necruțător, istoria ingrată și mai ales, retrocedările după perioada comunistă au dus la degradarea unor anumite monumente istorice. La fel se întâmplă și cu celebra Vilă Georgescu, situată pe strada Sarmisegetuza, care revine în atenția constănțenilor. Aceștia sunt revoltați de promisiunea pe care, se pare că, fostul consilier a lăsat-o uitării. Astfel, superba clădire zace într-o nepăsare continuă.

Dacă la începutul anului precedent, fostul consilier local, Iulian Roman, anunța cu surle și trâmbițe că Vila Georgescu intră în reparații capitale, iată că, la aproape un an distanță, lucrurile nu arată foarte satisfăcător. Pe vremea aceea, fostul politician se arăta dispus să investească 1 milion de euro pentru a reda strălucirea monumentului istoric de pe strada Sarmisegetuza. În prezent, fantoma superbei și opulentei clădiri boierești zace într-o nepăsare bântuită de mistere și istorie.

Constănțenii sunt terifiați de starea în care a ajuns imobilul

Cetățenii orașului de la malul mării sunt siderați și ofensați de faptul că această clădire impunătoare a fost lăsată pe mâna unor oameni care nu au habar ce înseamnă istoria.

,,Vila Georgescu este una dintre casele pe unde, în copilărie, îmi plăcea să ajung pentru că era frumoasă. Pentru halul în care a ajuns și mizeria pe care o va construi proprietarul, fostul consilier local, ar trebui judecat ca pe vremuri, în piață publică.

Constanța a ajuns cel mai distrus oraș din România, unde încălcarea legii și prostul gust sunt sport național” este de părere un locuitor al orașului.

Iustin Roman

Vila este deținută, în prezent, de Iustin Roman

Vila Georgescu a fost deținută de Comunitatea Evreiască, confiscată de comuniști, retrocedată și pentru o bună perioadă de timp a adăpostit Grădinița numărul 1 până în anul 2008, iar apoi a fost lăsată deschisă pentru a se degrada. Acesta se află din decembrie 2014 în proprietatea soților Greta – Elena și Iustin Fabian Roman. S-a încercat salvarea ei, aflându-se într-o zonă protejată prin lege, prin includerea pe lista clădirilor istorice, dar Direcția Județeană de Cultură Constanța a abandonat inițial lupta, din lipsă de fonduri. În cele din urmă, în anul 2017 s-a reușit şi clasarea ca monument istoric.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce visati mai publicatie de tot cacatul? Se lucreaza zi lumina la un bloc mascat de 2 pereti ramasi din casa georgescu! Sunt o gramada de ciuciunghezi zilnic pe acolo
0
0
Sugi poula zdreanto. Iustin Roman...mostenire de la masa...
1
0
mai ziaristo l-ai sunat pe Iustin sa il intrebi si pe el de stadiul lucrarii? parca asa este regula in domeniu'?dar ce reguli sa fie la voi? fituica de barfe si razbunari
2
2
CU DEMOLAREA TERASELOR DE LA ANTURAJ, MIO SI ZORILE S-A MAI AUZIT CEVA ? INTREB PENTRU UN PRIETEN
8
0
un alt hot precum Nedelcu Ghe. Aurelian ,Zaif, Orban,Nedu si multi altii ajutati de cei din primarie si prefectura ca bani au la cat s-a furat si la ce salarii au ORDINARII ,HUOO
10
0
Stati linistiti concetatenilor. Se lucreaza puternic la santier. Stalpii Au o armatura de cel putin P plus 6. Stati asa ca imediat ne vom trezi cu ditamai blocul intre case in plin centru. Ce mecla de cantaret de muzica populara are roman asta. Dar nu va speriati! O fatada de la parter va aduce putin cu veche cladire. In rest bloc sinistru.
19
1
Sa vezi ce chestie... Eu sunt nici siderat, nici ofensat. Nenea ala e politician, specie de oameni pe care eu nu o inghit nici cu o tona de lamaie. Dar aici nu ii gasesc vreo vina. Daca avea bani sigur o renova. Daca nu are bani inseamna ca nu a reusit sa fure suficient. Ceea ce e de bine.
3
6
Se intelege ca se aloca bani pt renovarea unor constructii apartinand unei istorii recente,iar pt istoria veche abia trimitem la luna pe unul cu coasa sa taie balariile .Vila asta a fost renovata un ultimii ani de gradinita
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468