REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Zaharia Covacef a fost condusă pe ultimul drum

Zaharia Covacef a fost condusă pe ultimul drum

Replica API 26 august 2014 | 00:00 229

Pierdere pentru Constanţa

Pierdere pentru Constanţa

Arheolog de prestigiu, reputat specialist şi cercetător neobosit, Zaharia Covacef a fost condusă pe ultimul drum de familie şi cei apropiaţi. A decedat sâmbătă, la vârsta de 72 de ani, vestea tragică stârnind profunde sentimente de durere şi întristare, vizibile la înmormântarea de luni, de la ora 13:00 . Alături de familie, luni, Covacef a fost condusă pe ultimul drum şi de colegii din cadrul Muzeului de Istorie Naţional şi Arheologie Constanţa, unde şi-a dedicat 40 de ani din viaţă, dar şi de mai mulţi studenţi, care i-au trecut prin mână de-a lungul anilor şi cu care a bătut în lung şi în lat meleagurile dobrogene.

Zaharia Covacef, pentru cei mai apropiaţi "mama Zizi", s-a născut pe 5 iunie 1942 la Botoşani, într-o familie de aromâni veniţi din Grecia, iar copilăria ei a fost marcată de nesiguranţa datorată războiului şi domiciliului forţat la care a fost obligată familia, susţine arheologul Gheorghe Papuc, în revista Pontica.

După liceul început la Brăila şi continuat la Bucureşti, Zaharia Covacef a urmat, din 1959, cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. După terminarea facultăţii şi doi ani în învăţământ, a urmat etapa cea mai bogată a activităţii sale: la 1 septembrie 1967 a fost angajată de Vasile Canarache, la sugestia lui Adrian Rădulescu, îndrumător cu studii superioare la Muzeul de Arheologie din Constanţa. A urcat toate treptele profesionale: muzeograf, muzeograf principal, cercetător III, II, I, şef de secţie. În toţi aceşti ani s-a dedicat cu pasiune activităţilor din muzeu: îndrumare, conferinţe şi săpături de salvare (în Constanţa, Mangalia, Agigea - pe traseul Canalului de navigaţie Dunăre - Marea Neagră, la Castelu - pe traseul Gazoductului Rusia - Bulgaria), explică cunoscutul arheolog. Covacef a participat la numeroase periegheze şi la peste 40 de campanii de cercetări pe diverse şantiere arheologice - fie ca membru în colectiv, fie conducând anumite sectoare: Sacidava, judeţul Constanţa (1969), Cetatea Tropaeum Traiani, comua Adamclisi (1972), castrul de la Bucium - Sălaj (1973), Cetatea Capidava (1973).

A predat Paleografia Româno - Chirilică la Liceul Mihai Eminescu şi la Universitatea Ovidius. Din anul 1990 s-a implicat într-o serie de activităţi conexe susţinând cursuri de Arheologie şi Paleografie româno - chirilică la Liceul Mihail Eminescu din Constanţa. Până în anul 2003 a predat paleografia româno - chirilică la Facultăţile de Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa; din 1991 a condus practica arheologică a studenţilor aceloraşi facultăţi constănţene, pe şantierul cetăţii Capidava.

Marius Florian VASILE

Vezi şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108