REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Zgonea: ANI şi Parchetul au agreat modificările aduse Statutului pe incompatibilităţi şi imunitate

Zgonea: ANI şi Parchetul au agreat modificările aduse Statutului pe incompatibilităţi şi imunitate

Replica API 19 ianuarie 2013 | 00:00 199

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, vineri, că ANI a fost de acord cu modificările aduse Statutului parlamentarilor privind conflictul de interese şi incompatibilităţile, iar Parchetul General a agreat modificările referitoare la cererile de arestare, reţinere sau percheziţie. "În materia conflictului de interese şi în materia incompatibilităţilor, ANI a fost de acord cu modificările. În materia ridicării imunităţii, a cererilor de arestare preventivă, de reţinere sau percheziţionare a unui deputat sau senator, Parchetul General a fost de acord cu viziunea noastră, care e în concordanţă cu legislaţia în vigoare în materia penală, în aplicarea Codului de procedură penală şi în concordanţă cu Constituţia", a spus Zgonea.

El a arătat că modificările respective stabilesc o procedură unitară şi corectă, astfel încât UE să vadă că Parlamentul României a devenit un parlament mai matur, care pune nişte reguli de la început de mandat şi le respectă pe întreaga perioadă a mandatului.

Zgonea a precizat că modificările la Statut nu creează "o superimunitate" pentru parlamentari, ci conturează o procedură de aplicare a legilor în vigoare.

"Parlamentul nu poate judeca pe fond. Noi nu suntem instanţă de judecată. Noi facem parte din procedura de ridicare a imunităţii. Dar cererea care e dată de ministrul de Justiţie nu trebuie să conţină elementele de fond. Noi nu suntem interesaţi de elementele de fond. Noi trebuie să ştim, la măsura de reţinere sau de percheziţie, care sunt elementele din spatele ei, pentru că pe aceasta noi judecăm şi trimitem plenului Camerei ca să accepte sau să respingă această cerere. Procedura e clară, respectă Constituţia, legislaţia în vigoare, nu creăm o superimunitate pentru niciun parlamentar, creăm o procedură de aplicare a legii", a spus Zgonea.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, obţinut de MEDIAFAX, cuprinde o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.

Astfel, articolul 21 al Statutului senatorilor şi deputaţilor se modifică, fiind introdus următorul alineat: "Hotărârile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, precum şi cele ale Birourilor permanente ale celor două Camere, adoptate în materie de imunitate parlamentară, sunt definitive şi executorii, obligatorii faţă de orice autoritate publică şi se execută întocmai şi de îndată. Ministrul Justiţiei răspunde de executarea acestor hotărâri".

Totodată, proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prevede că, dacă în timpul mandatului ANI sesizează incompatibilitatea unui parlamentar, comisia de resort din legislativ face un raport, iar dacă se constată o astfel de stare i se va cere parlamentarului să opteze între funcţii.

mai mult pe www.mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108