REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Caracatiţa din dosarul Secăreanu - Comăniţă - Marta se întinde până la Monaco

Caracatiţa din dosarul Secăreanu - Comăniţă - Marta se întinde până la Monaco

Replica API 11 iulie 2012 | 00:00 782

Mafia petrolului a ajuns după gratii, dar nu întreagă: Comăniţă e liber, Secăreanu - în arest!

Mafia petrolului a ajuns după gratii, dar nu întreagă: Comăniţă e liber, Secăreanu - în arest!

Noul dosar aflat pe rolul DNA Bucureşti vizează, în mare parte, pe lângă înalţi funcţionari publici, aceleaşi personaje dubioase care apar în mai multe cauze penale, de fiecare dată pentru acelaşi tip de infracţiuni. Vorbim despre evaziune fiscală de mari proporţii, cu produse petroliere, prin care s-a produs o pagubă de peste 15 milioane de euro în detrimentul statului.

În ultimii ani, numele unora dintre ei au tot apărut în presă, fiind vorba despre mafia petrolului. Ne referim aici la George Guliu, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, acuzat de evaziune şi constituire de grup infracţional organizat. În urmă cu câţiva ani, societatea a fost luată în vizor şi a fost prima persoană juridică din ţară împotriva căreia se ceruse începerea urmăririi penale, o premieră în acel moment. Guliu a mai fost condamnat, în 2003, de Tribunalul Brăila, pentru fapte asemănătoare. Un alt afacerist constănţean, Dumitru Chirvăsitu, administrator al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, este cercetat de DNA împreună cu Andrei-Florin Jugănaru, administrator al SC Crivas Logistic SRL şi al SC Rad Trans Concept SRL, ambele din Bucureşti, cunoscut ca parte al "caracatiţei" din domeniul petrolier din ţară, cercetaţi împreună cu Dumitru Emilian Preda, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Lista celor luaţi în colimator de procurori continuă cu Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL Bucureşti, Georgiana-Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup - Nicolae Bălcescu, Georgiana-Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional. Acum urmează lista VIP-urilor din acest dosar. Săltat de anchetatori şi dus pe sus la audieri a fost şi Viorel Comăniţă, şeful vămilor, actualmente autosuspendat, Dan Florin Secăreanu, ofiţer de poliţie, fost şef al SIPI Constanţa, acuzaţi de complicitate la evaziune şi sprijinire a unui grup infracţional, la care se adaugă şi dezvăluirea unor informaţii secrete. Lista continuă cu deja "celebrul" afacerist Radu Nemeş, coordonatorul grupului infracţional, cel care a apărut în mai multe cauze penale pentru evaziune cu petrol, prin intermediul societăţii Excella Grup, firmă controlată de soţia sa, Dana Nemeş, care este cercetată şi ea în acest dosar. Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, este acuzat de complicitate la evaziune şi constituire a unui grup infracţional organizat, ca şi Ovidiu Ioan Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, şi Mihai Gulea şi Ştefan Puşcaşu.

Ce au făcut aceştia

Potrivit DNA, deşi se începuse urmărirea penală faţă de mulţi dintre ei în alte dosare, în perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin, coordonaţi de soţii Radu şi Dana Nemeş, au dezvoltat această "caracatiţă" infracţională ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă ca produse inferioare calitativ. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize şi TVA.

Cum au procedat

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor în scopul declarativ de a fi transformată în păcură, însă era revândută prin staţiile PECO. În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. care, aparent, comercializa către firme "fantomă" produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme "fantomă" puneau la dispoziţia companiilor care deţin staţii PECO documente din care rezulta în mod nereal că au achiziţionat motorină euro 5, pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare. Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Dan Florin Secăreanu şi Viorel Comăniţă, prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firme şi factorii de decizie ai ANAF este Codruţ Alexandru Marta, şeful de cabinet al lui Blejnar. Transportul motorinei către staţiile PECO era asigurat de către Dumitru Emilian Preda şi Andrei Florin Jugănaru, prin intermediul firmelor Crivas Logistic şi Rad Trans Concept Bucureşti. Pentru a intra în posesia sumelor de bani obţinute prin evaziune, în contabilitatea firmei lui Radu Nemeş erau înregistrate achiziţii fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme "fantomă", banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul.

Familia Nemeş şi alţii, arestaţi în lipsă

Procurorii DNA i-au reţinut pe George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Viorel Comăniţă, Andrei-Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Florin-Dan Secăreanu, Lucian-Florin Ionescu, Georgiana-Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, pe o perioadă de 24 de ore, după care au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. În schimb, faţă de capul grupului infracţional, Radu Nemeş, soţia acestuia, Dana Nemeş, împreună cu Codruţ Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcasu, s-a cerut arestarea în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor, întrucât se sustrag de la urmărirea penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Marta şi "gruparea de la Monaco"

Despre Codruţ Alexandru Marta se ştie că a fost dat dispărut încă din primăvara acestui an, când a dispărut de la domiciliu, iar la un moment dat se zvonea chiar că a fost răpit sau asasinat, pentru a nu dezvălui activitatea infracţională a grupului. Codruţ Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, are câteva conexiuni foarte interesante la Constanţa. Arădeanul Marta, considerat unul din oamenii cheie ai fostei guvernări, este cel care l-a înlocuit, la un moment dat, pe Florin Vizan din componenţa Consiliului de Administraţie al Oil Terminal SA. Decizia ministrului de atunci al Economiei, Adriean Videanu, a surprins pe toată lumea, şeful de cabinet al lui Blejnar fiind impus societăţii de stat constănţene prin ordin direct al demnitarului, în noiembrie 2009. Cea mai spectaculoasă legătură cu afacerile din Constanţa a dispărutului Marta se leagă de dosarul celebrului contrabandist de motorină Peter Attila Racz. Trimis în judecată în decembrie 2011 pentru o evaziune de circa 20 de milioane de euro, prin contrabanda cu motorină derulată în Constanţa, Racz se conversa destul de des la telefon cu Codruţ Marta, potrivit interceptărilor de la dosar. Foarte interesant legat de relaţia dintre Marta şi nume foarte mari din elita businessuului românesc ar fi faptul că fac parte dintr-o aşa zisă "grupare de la Monaco", adică destinaţia preferată a milionarilor mioritici. Astfel, Codruţ Marta face parte din gaşca Monaco alături de Bogdan Buzăianu, Nicu Niro, Cristian Burci, Cătălin Volşeniuc, Elan Schwartzenberg, Puiu Popovici, Dan Fisher, Ion Ţiriac, Carmen Adamescu şi mulţi alţii din lumea bună.

Ce a decis Curtea de Apel, marţi seara

Facem precizarea că, marţi seara, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul a 8 persoane din cele 11 din dosarul instrumentat de DNA. George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Viorel Comăniţă, Andrei-Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Florin-Dan Secăreanu, Lucian-Florin Ionescu, Georgiana-Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga au primit mandate de arestare, conform Realitatea TV. În schimb, fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, Lucian-Florin Ionescu, administrator la S.C. Delta Oil Logistic şi Georgina-Nicoleta Lengiu, contabil la S.C. Excella Real Grup, reţinuţi de DNA în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere, au primit în instanţă interdicţie de a părăsi ţara.

Daniel ALBU, Laurenţiu RADU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108