REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.5° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

24 martie, ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

24 martie, ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Bianca NEDELCU 24 martie 2024 | 08:16 482

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată anual, la 24 martie, pentru a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli şi a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

24 martie, ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei

Data aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei pentru marcarea acestei zile reprezintă data la care, în anul 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei. A fost recunoscută oficial în 1995, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, potrivit www.who.int.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar care poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000. În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut pentru prima dată în peste un deceniu.

În 2024, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este "Da! Putem pune capăt TB!" ce transmite un mesaj de speranţă privind adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS. Ca urmare a angajamentelor asumate de şefii de stat la reuniunea ONU la nivel înalt din 2023 de a accelera progresul pentru a pune capăt tuberculozei, accentul din acest an se mută către transformarea acestor angajamente în acţiuni concrete. Pentru a ajuta ţările să-şi extindă accesul la tratamentul preventiv pentru TB, OMS va publica un caz de investiţii privind extinderea lansării tratamentului preventiv.

Şi în ţara noastră tuberculoza constituie o problemă prioritară de sănătate publică. Cea mai importantă unitate medicală din România cu specializare în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoză, este Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti. Prin intermediul acestuia, Ministerul Sănătăţii a derulat (martie 2018 - decembrie 2023) cel mai amplu proiect de depistare precoce - screening, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, intitulat "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente", program ce a beneficiat de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 60 de milioane lei.

Proiectul a fost axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, la persoane selectate din grupuri vulnerabile: din comunităţi rurale; fără adăpost; cu dependenţe de alcool, droguri sau alte substanţe toxice; private de libertate sau aflate sub control judiciar. Astfel, caravane mobile de radiologie şi analize conexe pentru depistarea precoce a tuberculozei au circulat în toate cele 41 de judeţele ţării, fiind evaluate aproape 100.000 de persoane: 84.503 persoane din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale; 6.794 persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul naţional de penitenciare; 1.627 persoane fără adăpost din Bucureşti; 1.114 consumatori de droguri injectabile din Bucureşti.

Incidenţa identificată a fost de 250,83 cazuri la suta de mii de persoane. Rata cea mai mare de incidenţă a fost înregistrată la populaţia fără adăpost - 1113,76 la suta de mii de locuitori, urmată de persoane care utilizează droguri injectabile - 576,37 la suta de mii de locuitori. Evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. În ce priveşte partiţia pe regiuni a tuberculozei, cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru şi Vest au înregistrat cele mai puţine cazuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu spuneti ca suntem de decenii pe locul 1 in ue ne e rusinica cu rialitatile de acasa si le bagam sub pres cum ne-a invata psd de 34 de ani ?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272