REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.3° Constanța Joi, 16 Mai 2024
Anul XX Nr. 6731
7.3° Constanța Joi, 16 Mai 2024 Anul XX Nr. 6731
 

Abuzul în serviciu poate fi incriminat fără prag valoric

Abuzul în serviciu poate fi incriminat fără prag valoric

Virgil STOIAN 5 iulie 2023 | 16:24 1664

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal. Noile modificări aduse Codului Penal reglementează abuzul în serviciu. Acesta va putea fi încadrat ca infracțiune, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei. Conform ultimelor modificări ale legi au fost eliminat pragul de la care se poate considera infracțiune pentru abuzul în serviciu.

Abuzul in serviciu poate fi incriminat fara prag valoric

Pe 28 iunie, Camera Deputaţilor a reexaminat şi readoptat actul normativ, după ce Curtea Constituţională a decis admiterea parţială a unei sesizări privind modificarea Codului penal, prin care infracţiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată şi fără să existe un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei.

Parlamentul a pus în consens proiectul de lege cu decizia Curții Constituționale din 17 mai 2023.

„Astfel, chiar dacă legiuitorul nu a reglementat un anume prag valoric al pagubei sau o anumită intensitate a vătămării intereselor legitime ale persoanelor fizice/ juridice pentru reţinerea infracţiunilor de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu, aspect care, în jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale nu a atras neconstituţionalitatea normei în cadrul controlului a posteriori de constituţionalitate, acţiunea instanţelor judecătoreşti – concordantă cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale – este de natură să menţină şi să consolideze prezumţia de constituţionalitate a textului, care trebuie să îmbine într-un mod armonios aspectele de tipicitate obiectivă şi subiectivă a infracţiunii”, comunicau judecătorii Curții Constituționale.

Totodată, Curtea a reținut că folosirea sintagmei „un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege” din cuprinsul normelor de incriminare antereferite nu încalcă exigențele de calitate a legii, întrucât infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu vizează conduita funcționarului public/funcționarului prin raportare la un act de reglementare primară, neavând importanță dacă acesta a fost adoptat/ emis înainte sau după Constituția din 1991, atât timp cât a fost receptată în sistemul constituțional actual”, se subliniază în comunicatul de presă al CCR.

Modificarea Codului Penal și introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu a creat dispute aprinse în Parlament. Coaliția PSD, PNL și UDMR au evitat să-și asume o decizie politică în acest sens. În procedură parlamentară, Senatul a introdus un amendament care stabilea un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. la 250.000 de lei, adică 50.000 de euro.

Amendamentul care introducea pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu a fost primit pe mail de senatorii puterii după o ședință în cerc restrâns a Coaliției: "Ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau însușite", a explicat președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Tăgârlaș care, a introdus amendamentul în proiectul de lege care modifică Codul Penal și care a fost adoptat miercuri de Senat.

Proiectul de lege a fost modificat în dezbaterea Camerei Deputaților eliminând pragul pentru abuzul în serviciu, contrar unei alte decizi a Curții Constituționale care recomanda stabilirea unei sume fixe., potrivit hotnews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasa ca vine Hell sa fie fc Hell vs fc Heaven pe pamant. Am avutde toate turnatori din marina , mai avem unul carea defrisat si decopertat a terminat toata Constanta cu spagile,contractele cu detinutii lui Chitac.Sa ii faca detinutii curat acasa lui chitac sa ne dea si taxa de 100 de lei luata abuziv pentru distrugerea pomilor si a spatiilor verzi din cartiere.Sunt sute de mii de euro furati de la cetateni.Nu au pus o floare in cartiere de ani de cand ia taxa de 100 de lei..A venit cu detinutii iar ia pus vecinii binevoitori, au dat indicatii gardianului de la poarta alba au intrat in gradina au taiat iar toate florile.crini la Daca vine incurca pe multi.In ce tara din UE le sunt ingradite dreptul de a cobora in gradina si vin cu detinutii la casele oamenilor sa faca jaf sa taie sa distruga tot? Hotule da milioanele furate din taxa abuziva de spatiu verde ilegala.Milioane furati si avem tarana si buruieni plantate de detinuti afaceri cu primaria.
3
2
Cine sare la capul pulii ala castiga,ramane la latitudinea "judecatorului".Amaratii care nu au judecator uns cunostinta sau in familie, oi, melioane castiga.. mei... p**a.
2
2
LAURA VICOL este numele "AVOCATEI lNTERLOPlL0R" despre care intrebati mai jos. "Blondina" din imagini. Ea este un fel tarffa partidului PSD si mai nou AUR, precum MARINA TAUBER este tarffa partidului SOR in Moldova. Ma bucur ca am lamurit! INFORMATI-VA DIN SURSE SIGURE, ignorantilor veseli! Asa sa va ajute Dumnezeu!
20
1
LAURA VICOL este numele "AVOCATEI lNTERLOPEl" despre care intrebati mai jos. "Blondina" din imagini. Ea este un fel tarffa partidului PSD si mai nou AUR, precum MARINA TAUBER este tarffa partidului SOR in Moldova. Ma bucur ca am lamurit! INFORMATI-VA DIN SURSE SIGURE, ignorantilor veseli! Asa sa va ajute Dumnezeu!
18
0
Tarffa este fost amanata a PR0XENETULUI LEO DE LA STREHAIA care le-a dus-o"LA PR0DUS"pe CRUDUTA,DRAGUSANCA,LOREDANA CHIVU,MOCANU si lista e lunga. Apoi le-a vandut ca pe carpe, ca pe capre altor PR0XENETl precum lacheIe ala ALEX BODl sau chiar beizadeaua lui BADALAU PSD. Vreti sa spuneti ca e intamplare ca individa e tot din PSD si in acelasi timp poreclita "AVOCATA lNTERLOPlL0R"? Stiti ce a mai facut tarffa asta? A declarat drept "DAR DE NUNTA" suma de 100.000 euro (precum putinistul rusofil GEORGE SIMION din AUR cu cei 400.000 euro"dar de nunta").Stiti cine e nasul ei? Un fost SRl-ist prieten al"BARONULUI AUR,cu OLlGARHUL AURist SEBASTIAN GHITA care ia bani de la rusi, prin oligarhi rusi din Serbia, apoi baga banii aia in FIRMELE DE CONSTRUCTII detinute de MARIUS DORIN LUMEA, fondatorul real in acte al PARTlDULUI AUR. Asta renovand cladirile din Bucuresti care apartin GRU-NKVD-KGB-FSB Moscova, deci rusii baga bani in firmele lui LULEA, dar ajung la TR0Lll rusi AUR-SOS "DAR DE NUNTA"
23
0
Este o avocata cate a ajuns vedeta datorita aparitiilor pe la diverse televiziuni
3
0
Blonda cu fata specifica este la baza ultimilor legi antiromanesti
5
0
Propun un prag de 5 milioane de euro. Sa fie si ei multumiti. Apropos China a executat doi fosti viceprimari care s-au aflat la conducerea a doua orase prospere din estul tarii, pentru ca au luat mita in valoare de cateva milioane de dolari
2
0
Păi și cum ma sa de treaba,aceeași, cu puțin timp ago,cereau un prag,iar acum nu l mai vor?Sa fie doar jigodismul,calitatea joasă a ganditorului,prostia,media joasă de la bac la vremea respectiva,nu mai punem la îndoială pregătirea universitară, că ne costă, deci cum vine ca ieri gândeai așa, azi gândești altfel și o faci doar ca poți, nu că ar trebui.Aberatiile dispar,cât de forte ar părea. Timpul e matura.Adica,cleaner ul.Blestemati sa fie,for ever,jegurile.
3
0
Cine dracului e bagajul ala infect din poza
5
1
Armanlu Cheari
5
2
Cine e blonda din poză?
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407