REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Acuzaţii de respingere a migranţilor: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

Acuzaţii de respingere a migranţilor: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

Replica API 3 decembrie 2020 | 00:00 1104

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a afirmat marţi în faţa europarlamentarilor că nu există "nicio dovadă a participării" personalului agenţiei europene de supraveghere a frontierelor în respingeri ilegale ale migranţilor din Grecia spre Turcia, notează AFP, citată de Agerpres.

Fabrice Leggeri

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a fost acuzată în octombrie de mai multe mass-media, inclusiv de revista germană Spiegel, că a fost implicată în practici de respingere a ambarcaţiunilor solicitanţilor de azil de către paza de coastă grecească.

Atena a dezminţit constant acuzaţiile de respingeri ilegale la frontierele sale formulate de mai multe ONG-uri. Frontex, care a trimis circa 600 de agenţi pentru a ajuta paza coastă elenă, a deschis o anchetă internă asupra acestor acuzaţii.

"Nu am găsit nicio dovadă de participare activă, directă sau indirectă, din partea personalului Frontex sau agenţilor desfăşuraţi de Frontex în practici de respingere", a declarat directorul executiv al agenţiei, criticat de europarlamentarii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, dintre care unii i-au cerut demisia.

Francezul, care s-a exprimat prin videoconferinţă, a subliniat în repetate rânduri că autorităţile elene erau responsabile de comanda acestor operaţiuni. El a adăugat că le-a raportat şi le-a cerut acestora să investigheze două "situaţii" din aprilie şi iulie în care Frontex a suspectat încălcarea drepturilor fundamentale.

Fabrice Leggeri s-a referit, de asemenea, la situaţia "complicată" din Mediterana de Est din cauza disputelor frontaliere dintre Grecia şi Turcia.

Responsabilul european a "salutat" ancheta deschisă recent de mediatorul UE Emily O'Reilly asupra acţiunii Frontex în faţa acestor acuzaţii, precum şi rolul şi independenţa "ofiţerului pentru drepturile fundamentale" al agenţiei.

Fabrice Leggeri, care a recunoscut unele "neajunsuri", a subliniat că a propus ca Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale să detaşeze personal pentru a supraveghea acţiunea Frontex.

În timp ce unii europarlamentari, de dreapta, i-au acordat sprijinul, subliniind dificultatea sarcinii şi importanţa luptei împotriva traficanţilor de persoane, alţii şi-au exprimat regretul pentru repetarea acestui tip de incidente şi au cerut un răspuns mai ferm din partea Frontex.

"Chiar şi după această discuţie, prea multe întrebări rămân fără răspuns", a declarat europarlamentara socialistă germană Birgit Sippel. "Este clar că directorul executiv nu şi-a îndeplinit numeroase responsabilităţi şi, în consecinţă ar trebui să demisioneze", a adăugat ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca i-a dat la fund pe migranti merita sa fie sef la UE
0
0
Marxistii socialisti vor distrugerea civilizatie europene.Migrantii sa se inscries la ambasadele din tara lor si nu sa dea buzna cu forta in curtea europeana. Ce este tigania asta? Trebuie sa luptam inpotriva marxistilor, sunt nocivi lafel ca si fascistii.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108