REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Află de ce sunt vinetele atât de sănătoase

Află de ce sunt vinetele atât de sănătoase

Replica API 3 iunie 2021 | 00:00 871

Cui nu îi plac salata de vinete sau vinetele coapte? Vinetele sunt legume savuroase, cu o textură plăcută, și poate cel mai important, au multe beneficii pentru sănătatea noastră. Sunt folosite în bucătăria românească de sute de ani și au foarte puține calorii, fiind recomandate în majoritatea dietelor, indiferent de scopul acestora.

Pentru ca vinetele să își păstreze toate beneficiile, se recomandă să le consumi gătite la abur, la cuptor, coapte sau la grătar, fără ulei. Sunt bogate în proteine, fibre, vitamine, fier, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu și pectină. Multe dintre aceste substanțe nutritive se găsesc și în coajă, așa că încearcă, atunci când este posibil, să le consumi cu tot cu coajă, scrie doc.ro.

Beneficiile vinetelor

Asupra sistemului cardiovascular, vinetele acționează prin menținerea sănătății arterelor, scad riscul de infarct și accident vascular cerebral. Vitamina K și bioflavonoidele întăresc vasele de sânge și scad riscul de formare a cheagurilor de sânge și trombozelor. Vinetele sunt recomandate în special persoanelor care suferă de arteroscleroză.

Bogate în fibre, vinetele susțin digestia și ajută în vindecarea sau menținerea sub control a gastritei, refluxului gastric, arsurilor și ulcerului. În combinațiile potrivite, pot calma indigestia, diareea, constipația și balonarea.

Vinetele conțin un antioxidant foarte puternic, numit nasunin. Acesta acționează preponderent asupra sistemului nervos, îmbunătățind activitatea cerebrală.

Cu un conținut de aproape 95% apă, vânăta te va ajuta să elimini toxinele, să îți detoxifici rinichii și ficatul, în special atunci când ții o dietă.

Recomandări și restricții

Există persoane care pot fi alergice la vinete sau care pot suferi intoxicații, din cauza conținutului mare de alcoloizi din vinete. Este vorba în special de persoanele care au gută, osteoporoză, artrită sau alte boli inflamatorii. Dacă suferi de o astfel de afecțiune, dicută cu medicul tău despre consumul de vinete.

În cazul copiilor, vinetele pot fi introduse treptat înecpând cu vârsta de un an. Discută totuși cu medicul pediatru, pentru a evita eventuale neplăceri, dacă bebelușul tău a avut intoleranță la alimente similare.

Când cumperi vinete, alege-le pe cele cu coaja lucioasă, fără pete sau lovituri. Ține minte că vânăta este plină de apă, prin urmare nu ar trebui să fie foarte ușoară, fiindcă asta ar însemna că este uscată. În plus, alege vinete care sunt puțin moi. Cele foarte tari sunt mai tinere, însă odată ce se coc puțin mai mult, echilibrul substanțelor nutritive este mult mai bun.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272