REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Agenţii economici din Constanţa îşi pot găsi viitorii angajaţi încă din şcoala profesională

Agenţii economici din Constanţa îşi pot găsi viitorii angajaţi încă din şcoala profesională

Replica API 21 aprilie 2018 | 00:00 210

Planul de şcolarizare pentru anul şcolar următor, 2018 – 2019, a fost aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, în şcolile din judeţul de la malul mării urmează să fie 176 de clase de clasa a IX-a, cu 4.928 de locuri, în liceele teoretice, şi 43 de clase a IX-a în şcolile profesionale, cu 1.206 locuri, dintre care două clase de învăţământ dual.

După cum a subliniat prof. Gabriela Bucovală, inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, conducerea învăţământului constănţean vine în întâmpinarea doleanţelor agenţilor economici din judeţul nostru, aflaţi în căutarea de personal calificat, dar şi a părinţilor care vor să asigura viitorul copiilor, prin înscrierea la o şcoală profesională unde au posibilitatea să înveţe o meserie. Astfel, încă de anul trecut, ISJ Constanţa a demarat un program de învăţămând dual, în care agenţii economici au posibilitatea să finanţeze educaţia viitorilor meseriaşi. Ideea a fost primită cu interes de patronii service-urilor auto din judeţul Constanţa, în prezent funcţionând două clase de viitori mecanici auto, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, unde elevii primesc burse şi sprijin financiar de la agenţii economici.

Din anul şcolar 2018 – 2019 urmează să mai fie înfiinţate două clase de învăţământ profesional dual, una la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, de mecanici auto, şi una la Liceul Tehnologic „Carmen Silva” Eforie, de profil economic.

De menţionat că elevii şcolilor profesionale primesc, lunar, burse de 200 de lei, de la Ministerul Educaţiei Naţionale. În plus, elevii din clasele de învăţământ profesional dual primesc o bursă lunară de la agenţii economici, în valoare de cel puţin 200 de lei. Mai mult, agenţii economici le asigură elevilor un loc de muncă la încheierea studiilor.

„Sperăm să atragem şi agenţii economici şi să îi convingem pe părinţi să dea o şansă învăţământului profesional. Este o muncă de echipă, agenţii economici trebuie să capete încredere că investiţia lor este una bună, iar pe de altă parte, tinerii absolvenţi trebuie să fie pregătiţi, consiliaţi, să-şi ia viitorul în mâini”, a afirmat prof. Gabriela Bucovală, inspector general şcolar.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tineretul sa munceasca? Vor bani multi, avantaje si sa nu faca nimic ca oricum nu se pricep la nimic Tineret mandria tarii!
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108