REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Joi, 16 Mai 2024
Anul XX Nr. 6731
16.6° Constanța Joi, 16 Mai 2024 Anul XX Nr. 6731
 

Alina Gorghiu a inaugurat noul sediu al Tribunalului Gorj

Alina Gorghiu a inaugurat noul sediu al Tribunalului Gorj

Victor ROTARU 24 octombrie 2023 | 11:43 709

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a inaugurat marţi, la Târgu Jiu, noul sediu al Tribunalului Gorj, o investiţie de aproximativ 12 milioane de lei derulată prin Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii.

Alina Gorghiu a inaugurat noul sediu al Tribunalului GorjAlina Gorghiu

La eveniment au fost prezenţi ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CNI, Manuela Pătrăşcoiu.

Potrivit Alinei Gorghiu, noul sediul al Tribunalului Gorj va îmbunătăţi condiţiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocaţi, grefieri -, justiţiabilul urmând să simtă altfel interacţiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiţie. Ea a punctat că, la nivelul instituţiei, există un deficit de personal, schema cuprinzând 93 de posturi de magistraţi - 70 de judecători şi 23 de procurori, dintre acestea însă doar o treime sunt ocupate.

"Realizarea acestui sediu modern, în care au fost investite circa 12 milioane lei, reprezintă o formă de respect faţă de activitatea magistraţilor, dar şi a cetăţenilor. Acest sediu nou va îmbunătăţi condiţiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocaţi, grefieri -, şi, am convingerea, că şi justiţiabilul va simţi altfel interacţiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiţie. O justiţie de calitate, în care oamenii să aibă încredere, are nevoie de resursă umană adecvată calitativ şi numeric; un ansamblu normativ clar, coerent şi predictibil care să răspundă nevoilor sociale şi o infrastructură fizică şi informatică modernă pentru desfăşurarea eficientă a tuturor activităţilor. Cu cât ne vom mobiliza mai bine pe toate cele trei condiţii, cu atât sistemul de justiţie din România va fi mai eficient. (...) Sunt paşi înainte, necesari pentru a optimiza accesul la Justiţie şi calitatea serviciilor, în beneficiul atât a celor cu profesii juridice (93 de magistraţi -70 de judecători şi 23 de procurori din Gorj), cât şi a justiţiabililor (314.684 persoane rezidente la 1 decembrie 2021 cf recensământ INS)", a spus Alina Gorghiu.

Ea a reiterat că, în mandatul său, va sprijini şi va susţine orice proiect care va rezolva în mod real provocările sistemului judiciar, cea mai mare provocare fiind resursa umană.

"Am participat, săptămâna trecută, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde am avut şi o întrevedere cu comisarul european pentru justiţie, domnul Didier Reynders. Iar una dintre temele discutate a fost eficientizarea sistemului de justiţie din ţara noastră, precum şi cele mai recente evoluţii ale reformelor din justiţie, dintre care cea mai importantă este ridicarea MCV. (...) Unul dintre obiectivele asumate în acest mandat îl reprezintă discuţiile cu toţi profesioniştii sistemului din ţară. Am fost deja în 9 judeţe şi voi continua. Pentru că deciziile, soluţiile concrete de rezolvare, pe care le luăm la Ministerul Justiţiei, trebuie să ţină cont de nevoile de sprijin de astăzi şi de perspectivă ale tuturor actorilor implicaţi în actul de justiţie. Cea mai mare provocare este cu siguranţă resursa umană, a cărei rezolvare nu ţine doar de Ministerul Justiţiei. Sunt lucruri pe care le pot face Guvernul sau Parlamentul. Aş aminti recenta suplimentare de posturi la DIICOT, precum şi suplimentarea schemei de asistenţi judiciari cu 17 posturi dintre care 2 au fost alocaţi Tribunalului Gorj sau susţinerea pe care am acordat-o în Parlament unei iniţiative privind înfiinţarea posturilor de asistent al judecătorului. Am încredere că şi Legea privind statutul grefierilor va primi cât mai curând un vot pozitiv. Utilizarea adecvată a resursei umane în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi redesenarea hărţii judiciare, poate reprezenta, de asemenea, o zonă în care putem găsi soluţii împreună", a mai spus Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a amintit şi de împrumutul de 100 de milioane de euro luat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, banii urmând să fie folosiţi pentru finalizarea proiectării Cartierului pentru Justiţie din Bucureşti şi pentru construcţia a 7 noi sedii de instanţe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Şimleul Silvaniei, Oraviţa, Filiaşi, precum şi Tribunalul Sibiu, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TAIATI PENSIILE SPECIALE nesimtitilor de paraziti care traiesc pe spatele nostru. Anual ne cresc taxele si impozitele ca sa le acoprim acestor trantori foloasele banesti necuvenite de care beneficiaza. Nu va este deloc rusine sau jena fata de cetatenii acestei tari care muncesc cinstitit, traiesc din salarii sau pensii mizere si va alimenteaza voua pensiile speciale ? Pana cand o sa ne manipulati si o sa ne jefuiti in halul acesta ?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407