REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Alinierea la nivelurile UE: pierderi pentru stat, câştiguri pentru contrabandişti. Cum luptă Poliţia cu traficul de ţigări

Alinierea la nivelurile UE: pierderi pentru stat, câştiguri pentru contrabandişti. Cum luptă Poliţia cu traficul de ţigări

Replica API 11 noiembrie 2013 | 00:00 65

Contrabanda cu ţigări, o afacere profitabilă

Contrabanda cu ţigări, o afacere profitabilă

Se spune despre contrabandă că se bucură de un succes fulminant tocmai când există o prohibiţie sau o formă a ei. Creşterea spectaculoasă a preţurilor la pachetele de ţigări din ultimii ani favorizează amplificarea fenomenului de trafic şi contrabandă. Cum preţul la un pachet, care a ajuns undeva la 12-14 lei, nu îi sperie pe românii fumători şi nu îşi abandonează viciul, a crescut inerent şi cererea pentru ţigări de contrabandă.

Alinierea la nivelurile convenite cu Uniunea Europeană presupune creşteri succesive la pachetele de ţigări. Astfel, vânzarea ţigărilor de contrabandă a ajuns deja la un fenomen naţional şi, ca în multe alte situaţii de pe la noi, în complicitate tocmai cu reprezentanţi ai autorităţilor care ar trebui să-l stopeze. Profitul celor care fac astfel de afaceri este imens şi toată lumea are de câştigat: furnizorul (cum ar fi Republica Moldova sau Ucraina, care încasează astfel accizele), "săgeata" sau contrabandistul, complicele cu epoleţi al operaţiunii şi, evident, clientul. Evident, statul este singurul care pierde. Nemaiîncasând accize, statul român se confruntă cu situaţia în care se fumează "în draci", pe stomacul gol. La mijlocul acestei luni, compania de cercetare Novel publica un bilanţ şocant: contrabanda cu ţigări a crescut în septembrie a.c. la nivelul de 15%, faţă de 11,8%, cât se înregistra în luna iulie. Potrivit datelor companiei, comerţul ilicit cu ţigarete a crescut alarmant: "Cu excepţia regiunilor Centru şi Sud, în toate celelalte regiuni notăm creşteri, cele mai importante fiind înregistrate în Bucureşti (cu 6,2 puncte procentuale faţă de iulie) şi Nord-Vest (cu 7,6 puncte procentuale). Regiunea Vest, cu o pondere a contrabandei de 30,1% redevine cea mai afectată de comerţul ilicit, urmată de Nord-Est (29,3%) şi Nord-Vest (22,1%). Aşa numitele produse Cheap Whites deţin cea mai mare pondere (36,8%), continuând tendinţa ascendentă. Produsele cu timbru de Ucraina înregistrează o uşoară creştere, furnizând 24,8% din comerţul ilicit, iar produsele cu timbru de Moldova o uşoară scădere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 5,5. Ponderea produselor tip Duty Free rămâne constantă, furnizând 4,4 din comerţul ilicit". Totodată, în ultimii doi ani, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală.

La Constanţa, ţigările se vând "ca pâinea caldă". Contrabandiştii s-au prins de "şmecherie"

Orice constănţean poate să confirme prezenţa nestingherită a samsarilor în diverse puncte ale oraşului. Comerţul ilicit cu ţigarete nu mai e de mult "pe sub mână", ci la vedere, în zone aglomerate. Staţia RATC din zona Gării este un astfel de exemplu, unde zilnic cel puţin două persoane se bucură de vadul bun din zonă. Am încercat şi noi să "cumpărăm" un pachet şi am constatat că marfa nu este prea diversă, "vânzătorul" nostru având la el doar pachete marca Marble şi Ashima. Dar, asta nu poate fi un impediment pentru un fumător care vrea să se bucure de viciu, pe bani puţini: 8 lei costă, de exemplu, un pachet de Marble. Despre aceşti comercianţi, ne-a oferit mai multe detalii Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. El a declarat pentru Replica: "Nu ştiu să existe un bilanţ exact privind aceşti contrabandişti. În primul rând, pentru că nu sunt constituiţi în multe grupuri şi, în al doilea rând, pentru că noi avem zilnic acţiuni pe acest segment. Pe lângă raziile pe prostituţie, acte de violenţă, tulburarea liniştii publice şi altele, îi avem în vedere şi pe contrabandiştii de ţigări, cărora li se aplică ori sancţiuni contravenţionale, ori dosare penale. Diferă de la caz la caz. De obicei, umblă cu câteva pachete asupra lor. În cazul în care deţin peste 10.000 de ţigarete, li se face dosar penal. Aşa, primesc doar amendă. Mai puţin inspirat a fost cel de săptămâna trecută, de la Mangalia, care avea puţin peste 10.000 la el şi, evident, i s-a întocmit dosar penal. Contrabanda ia naştere atunci când intră cu produsele în ţară. Restul, se adaugă: evaziune fiscală, comerţ ambulant ş.a.m.d.".

Vigilenţa autorităţilor îi determină pe contrabandişti să îşi dezvolte imaginaţia, inventând o mulţime de şiretlicuri pentru a putea trece de controalele vamale. Pe 11 februarie, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit ascunse, la bordul unei nave sosită în Portul Constanţa, aproximativ 250.000 de ţigarete netimbrate, evaluate la aproximativ 125.000 lei. Pachetele de ţigarete erau ascunse în locuri special amenajate în interiorul cabinelor marinarilor. Pe 20 februarie, un constănţean de 38 de ani a dat dovadă de ingeniozitate: a ascuns 300 de pachete de ţigări în saci de detergenţi. Cantitatea de ţigarete a fost evaluată la 2.700 de lei. Recent, pe 10 octombrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit un alt bărbat care făcea contrabandă cu ţigări. Constănţeanul de 61 de ani deţinea 25.000 de ţigarete Viceroy şi Ashima, evaluate la 12.500 lei, fără a deţine documente de provenienţă. A doua zi, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa au oprit pentru control un autoturism marca Volkswagen Golf, condus de cetăţeanul român C.I.A., în vârstă de 37 ani, cu domiciliul în judeţul Constanţa. În urma controlului autoturismului au fost descoperite 23.200 de ţigarete cu timbru de R. Ucraina, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente de provenienţă. Pe 12 octombrie, poliţişti de frontieră ai Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul unei nave sub pavilion Tanzania, ancorată în Portul Constanţa. În cabina unui marinar au fost găsite ascunse şi nedeclarate 10.000 de ţigarete netimbrate. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de ţigarete, evaluată la 17.600 lei, iar autoturismul, în valoare de 3.000 euro, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor. I. Iusein, de 46 de ani, este cu siguranţă un ghinionist. S-a ales pe 18 februarie cu dosar penal pentru deţinerea a 600 de pachete de ţigări peste limita de 10.000. Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 10.000 de lei.

"Criminalul" din Piaţa Chiliei s-a dovedit a fi bişniţar: fur, vând ţigări, dar nu omor!

Un eveniment petrecut în noaptea de 17 spre 18 septembrie avea să zguduie Constanţa dar să facă vâlvă şi în ţară. Un tânăr de 29 de ani a murit pe o stradă din cartierul constănţean Piaţa Chiliei, fiind înjunghiat. La acea dată mai multe ipoteze au fost lansate, referindu-se la cei ce au dat "atacul" care ar fi fost bine puşi la punct cu noţiunile de anatomie umană întrucât tânărului i se secţionaseră arterele femurale. "Povestea" ajunsese atât de departe încât deja se punea problema unei crime la comandă, scenariile fabuloase luând o amploare tot mai mare. Oamenii legii au stabilit numairdecât un cerc de suspecţi, prima percheziţie domiciliară având loc la câteva case mai încolo de locul crimei. Ali Aidân, cel ce a fost bănuit, a fost luat la puricat de mascaţi, însă nu şi-a recunoscut vina de nici o culoare. Însă, în urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe bunuri, inclusiv pachete cu ţigarete. Atunci s-a lămurit şi situaţia, constatându-se că individul este o mai veche cunoştinţă a poliţiştilor, el fiind "veteran" în contrabanda cu ţigări. Îşi face veacul prin Tomis III şi nu o duce deloc rău dacă e să ne luăm după zona unde locuieşte şi hainele ce le poartă. Ulterior a recunoscut şi el, supărat fiind că a fost bănuit de crimă: "Fur, vând ţigări, dar nu omor!", a spus Aidân. În plus, s-a umflat "tărâţa" în el aşa de tare încât a spus că va da Poliţia în judecată pentru prejudiciu de imagine. Păi cum? Să intre mascaţii peste el în casă şi să vadă lumea? La scurt timp a fost prins şi realul criminal, fiind acum arestat. Revenind la zona Gării din municipiul Constanţa, putem spune că samsarii au o strategie mai mult decât bine pusă la punct. Pe lângă faptul că umblă cu atâtea pachete de ţigarete la ei încât să nu intre la infracţiune, şi-au găsit şi locurile de... depozitare. Vara, spre exemplu, ţigările sunt ţinute în tarabele florăreselor, iar în anotimpul ceva mai rece, în carcasele metalice ale automatelor de cafea. Mai există şi un autoturism cu portbagajul burduşit, parcat ceva mai departe, tocmai în ideea să nu bată la ochi.

Marea Unire de la Albiţa. Parlamentari, afacerişti cu ţigări

În ultimii ani, Republica Moldova a fost lider pe piaţa contrabandei de ţigări în România, în competiţie strânsă cu Ucraina, Rusia sau Serbia, ţara noastră fiind principala piaţă de desfacere a contrabandiştilor. Vestit este cazul fostului deputat moldovean, Vasile Colţa, care a încercat în anul 2006 să introducă în România ţigări de contrabandă, prin vama Albiţa. Colţa a fost amendat cu 3000 RON, pe care i-a plătit pe loc. Potrivit oamenilor legii, Colţa a închiriat o maşină cu geamuri fumurii pe care a umplut-o cu ţigări. Deputatul s-a folosit în vamă de paşaportul diplomatic, iar maşina nu a fost verificată de vameşii moldoveni. Colţa deţinea 7507 de pachete de ţigări, în valoare totală de peste 8.000 de euro. Nu este singurul demnitar moldovean cu afaceri în România. De suspiciuni privind comerţul ilicit cu ţigarete nu au scăpat nici premierul Vladimir Filat, deputatul comunist Vladimir Mişin sau ex-preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, fiica căruia a fost reţinută însoţind un tir cu ţigări de contrabandă. Recent, Republica Moldova a fost detronată din topul afacerilor ilegale cu ţigări. Potrivit studiului companiei Novel, în prezent, Ucraina conduce plutonul, după ce a înregistrat o creştere furnizând 24,8% din comerţul ilicit, iar produsele cu timbru de Republica Moldova o uşoară scădere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 5,5 %. În perioada 2002 - 2003, piaţa neagră a ţigărilor din România însemna 2-3%. În 2006, contrabanda a urcat spre 10%, pentru ca, în 2010, să atingă un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creşterii masive a accizei pentru ţigarete. Acum, comerţul ilicit cu ţigarete ajunge la 15% din piaţă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272