REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ANR vrea BANI de la un fost director de la Căpitănia Zonală

ANR vrea BANI de la un fost director de la Căpitănia Zonală

Replica API 5 martie 2021 | 00:02 2971

Adrian Constantin Stancu a fost numit, temporar, director al Căpităniei Zonale, în perioada 31.05.2018 – 31.05.2019. Însă, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a stabilit că ar fi încasat salarii mai mari în acel interval de timp. Dar, cauza a ajuns în instanță. De dată recentă, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat, magistrații decizând că Stancu a încasat legal banii. Acum, Adrian Constantin Stancu este director adjunct la Căpitănia Zonală Constanța.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, la data de 22.10.2019, Autoritatea Navală Română (ANR), în contradictoriu cu Adrian Constantin Stancu, a solicitat obligarea acestuia la plata sumei de 23.319 lei, reprezentând diferență drepturi salariale acordate necuvenit în perioada 01.06.2018 – 31.05.2019, ca urmare a numirii temporare pe funcția de director Căpitănia Zonală Constanța. Prin sentința civilă nr. 1712 din data de 30 iulie 2020, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată și a obligat pârâtul la plata sumei de 23.319 lei.

A câștigat la apel

Însă, Stancu a depus apel, care i-a fost admis. ”Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată nr.1712 din 30.07.2020 pronunţată de Tribunalul Constanţa în sensul că: Admite excepţia de nelegalitate a dispoziţiilor inserate în pct.II.2 din Decizia nr.10/26.03.2019 emisă de Curtea de Conturi - Camera de Conturi Constanţa în ceea ce priveşte pe pârâtul Stancu Adrian Constantin. Respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată. Obligă reclamanta în favoarea pârâtului la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”, potrivit minutei judecătorești.

Despre ce salarii este vorba

Prin Decizia nr.585/31.05.2018, Adrian Constantin Stancu a fost numit în funcția de Director al Căpităniei Zonale Constanța. Cu ocazia acestei numiri, a fost încheiat Actul adițional nr.52/29.06.2018 prin care s-a modificat contractul individual de muncă nr.199/04.11.2002 în privința felului muncii, dar și al salariului de bază și al sporurilor. Ulterior, începând cu data de 01.01.2019, a intervenit o nouă modificare a CIM, prin Actul adițional nr.242/14.01.2019 prin care s-au modificat salariul de bază și sporurile pentru luna decembrie 2018. Ultima astfel de modificare s-a produs prin Actul adițional nr.740/27.05.2019, ce își produce efectele începând cu data de 01.06.2019, dar care nu face obiectul pretențiilor reclamantei.Ulterior, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a stabilit că au fost încasate salarii mai mari. ”În acest sens, a constatat organul de control că prin Decizia nr.585/31.05.2018 pârâtul a fost încadrat temporar în funcția de director al Căpităniei Zonale Constanța, cu un salariu de bază de 9861 lei, deși salariul de bază conform CCM nr.435/2017- Anexa 2- era de 7070 lei/ lună, fără a fi întocmită o notă de fundamentare sau un referat aprobat de directorul general pentru stabilirea unui nivel mai mare al salariului de bază față de prevederile din CCM. Prin urmare, este de reținut cu caracter determinat că ceea ce se impută în esență în cauză este încălcarea clauzelor contractului colectiv de muncă fără a exista un referat justificativ în acest sens, nicidecum depășirea plafonului legal stabilit prin Legea 153/2017 pentru funcția în discuție”, potrivit celor discutate în ședințele de judecată.

Ce a spus Curtea de Apel Constanța

”În speță, prevederile din Anexa VII la lege nu îi sunt aplicabile pârâtului la momentul actual, întrucât acesta se află în etapa tranzitorie de aplicare a legii, stabilită prin dispozițiile art.38. Dacă legiuitorul ar fi dorit să excludă și această categorie de personal și să instituie aplicarea dispozițiilor legii unice de salarizare de la o altă dată, ar fi prevăzut expres această derogare, după cum s-a procedat pentru alte categorii profesionale. Astfel, în situații similare, legiuitorul a intervenit prin norme derogatorii de la dispozițiile art. 38, acordând prin alin. (3) lit. c), d) sau h) sporuri prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna martie 2018 personalului medical, personalului didactic sau nevăzătorilor cu handicap grav și accentuat (a se vedea dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și ale Legii nr. 80/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene). În concluzie, constându-se temeinicia excepției de nelegalitate a deciziei Curții de Conturi, se apreciază că orice analiză suplimentară pe fond a motivelor de apel formulate de pârât este de prisos, toate criticile hotărârii apelate fiind subsumate legalității Deciziei nr.10/2019, dat fiind că în cererea de chemare în judecată s-a arătat expres că izvorul pretențiilor solicitate derivă din constatările Curții de Conturi. Totodată, actul de control instituind o prezumție relativă privind situația juridică constatată și constituind în consecință un mijloc de probă în procesul de stabilire răspunderii angajatului, în măsura în care este înlăturat, probațiunea din cauză nu mai este suficientă pentru a susține temeinicia pretențiilor. Și în cazul de față probațiunea a vizat exclusiv constatările Curții de Conturi, fără a se invoca drept temei al cererii deduse judecății alte încălcări ale dispozițiilor legii- cadru de salarizare a personalului plătit din fondurile publice. Pe cale de consecință, nefiind întrunite condițiile pentru atragerea răspunderii patrimoniale a salariatului, în condițiile art.256 C.muncii, soluția asupra cererii deduse judecății se impune a fi reformată. Raportat la considerentele expuse, se va admite apelul și se va schimba în tot hotărârea primei instanțe, conform dispozitivului prezentei decizii”.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa este la CZ Giurgiu SRL.
1
0
hiar dese miscarile.C
0
0
DA ! CORECT ! DACA AICI MAI SCAPAI, ACOLO NU TE IARTA. SI PE CINE AU ALES.............................................DOAMNE, DOAMNE !
0
0
Acum ANR ar trebui ca celor care se grabesc sa stea cu mana intinsa prin instante sa le ceara banii pentru ca au luat salariu ilegal, si-au rezolvat problemele personale in timpul serviciului cu oamenii din subordine, cu masinile de serviciu. NU VA ESTE RUSINE ?
2
0
Iar sunt miscari de trupe in Garnizoana Herastrau ? Bai fratilor ce faceti bai pe acolo ?
7
0
Au reinceput lucrarile la canalul dunare-bucuresti ? Se vorbeste de o marire de personal la capitania din buc. Si a mai luat Olea o secretara, sau si aluat SI EL.
1
1
So mutat spaga de la carnete de marinar in Bucuresti ?
37
1
Ce ARCA ? Ce ,,liderii grupelor sindicale din c.zonale,,???
0
0
ANR sa vrea BANII inapoi si de la odrasla unui fost DG, care dupa cum zice Cucu G. mai jos VREA EL bani de la ANR !!!!
7
0
Esti suparat chiar pe toti ? Sunt multi fara brevete, care nici nu au fost imbarcati, sau of.III care sunt in functii de director, dar mai sunt si cu brevete, care au navigat.
0
0
Mai dragi ,,COLEGI,, anuntati si pe colegii vostri de pe la capitaniile mai mici, oficiile de capitanie. Ei nu mai au loc de voi astia cu functii care stati in fruntea mesei.
2
0
Sunteti abandonati ! Descurcativa singuri.
1
2
Sefii grupelor sindicale din zonale sa comunice membrilor ca SI EI AU DREPTURI !
8
1
,Dupa razboi multi viteji se arata,. Asa spune o vorba romaneasca. Toti angajatii din ANR si capitanii au ajuns acolo pe PILE. La fel si pe functii de conducere. Acum au descoperit ,nedreptatea salariala, si efectul de turma se face simtit. LA MUNCA BAI ANR-isti OBOSITI IMPREUNA CU SEFUTII VOSTRI CU BREVETE DE OF. III SAU DELOC. Va este gandul doar la bani fara munca. Si traiasca spaga. Aveti grija sa nu mai vina DGA-ul pe la voi.
2
22
ARCA ar face bine sa dea un semn de viata. Treziti si liderii grupelor sindicale din capitaniile zonale, dar pe sest sa nu deranjeze BARONII LOCLI. Zic !
47
1
Sindicat mai exista la ANR? Grupele sindicale de la zonale mai functioneaza? Ati comunicat membrilor despre procesele prin care UNII angajati isi cer drepturile in instanta ?
11
1
Tu crezi ca membrilor de sindicat li sa facut dreptate si sunt ,,pe barba lor,,doar cei din afara ?
9
3
Normal ca fiecare este pe barba lui daca nu este membru de sindicat.
4
17
Fiecare este pe barba lui. Informatii foarte greu de obtinut chiar si din partea colegilor. Implicare zero din partea sindicatului.
15
2
Adi Stancu isi mai trage si comisioane de la Marpol, prin grija baietilor de port, gen Gabriel, Catalin, Eugen, Vali, Ionut, baieti cu experienta care se duc pe la nave la cersit si fac presiuni la nava sa le dea comandantul bani si tigari. Lejer 1000 eur pe zi, din care saptamanal, Ado Stancu incaseaza minim 1500 eur partea lui din comision. Succes.
1
1
ce se intampla cu procesul salariatilor de la capitani in legatura cu ridicarea salariilor din 2017-2019
9
0
Malai mare ala de Daniel Georgescu inca mai e director la Canale navigabile? De ce nu il scuipa afara aceasta guvernare liberala? Au ceva obligatii comune? Inca e prieten cu Ionut Rusu?
2
0
Rirector de zonala-ofiter 3
20
0
Director adjunct-ofiter 3
0
0
Zi pe nume.
0
0
Sa fie cpt. ,,Academie,,?
3
0
Culmea nesimtirii este in cazul unuia de pe la o zonala care se spune ca este angajat ilegal, iar acum cere in instanta sa i se faca dreptate precum ca A FOST PLATIT CU SALARIU MAI MIC !!!!!!!!!!!!
27
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108