REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Arderea caloriilor este mai mare când faci sport vara?

Arderea caloriilor este mai mare când faci sport vara?

Replica API 17 iulie 2021 | 00:00 514

Se crede că dacă faci sport în căldură mare, cum se întâmplă în timpul verii, arderea caloriilor este mai intensă. Cât de adevărat și de sigur este acest aspect?

Sursă foto: Shutterstock

Exercițiile fizice sunt importante în orice anotimp, la orice vârstă, atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele care suferă de boli cronice. Pentru adulți și vârstnici se recomandă cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână, împărțită în mai multe ședințe (unele persoane preferă, de exemplu, să facă sport de trei ori pe săptămână câte 50-60 de minute, altele să facă zilnic 20-30 de minute).

Atenție, însă, e bine ca persoanele care suferă de boli acute sau cronice și se află pe tratamente medicamentoase să ceară sfatul medicului legat de ce fel de mișcare pot face pentru arderea caloriilor și pentru obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase, scrie doc.ro.

Arderea caloriilor poate fi mai mare când faci mișcare în căldură

Din punct de vedere tehnic, e bine de știut că se ard mai multe calorii la căldură. Cu toate acestea, căldura are dezavantajele ei. În timp ce se efectuează exerciții fizice, temperatura corpului crește pentru a susține cerințele crescute ale organismului. Pentru a preveni supraîncălzirea, corpul are un sistem de reglare a căldurii bine controlat, care presupune transpirație și degajarea de căldură în aer.

Când faci mișcare într-un mediu care este deja foarte cald¹, corpul trebuie să lucreze și mai mult pentru a te răcori, ceea ce necesită mai multe calorii. Cu toate acestea, este important să se facă distincția între o ușoară creștere în ceea ce privește arderea caloriilor și pierderea rapidă în greutate.

Concret, când faci exerciții fizice vara, în căldură, sau când te supraîncălzești pentru că ești îmbrăcat prea gros, vei transpira în mod natural mai mult. Astfel, deși este posibil să observi o scădere mai mare a greutății corporale după un antrenament efectuat în căldură, această scădere se poate datora aproape în totalitate apei pierdute prin transpirație.

În plus, corpul se poate adapta cu ușurință în medii noi. Deși, inițial, arderea caloriilor poate fi mai mare dacă nu ești obișnuit să faci exerciții fizice în căldură, corpul se va adapta și, treptat, va necesita mai puțin efort și calorii pentru a te răcori.

De asemenea, e necesar să iei în considerare toleranța personală față de exerciții fizice efectuate vara, în căldură. Dacă nu te simți bine când faci mișcare în căldură sau simți că poți face exercițiile doar pentru perioade scurte de timp, este mai bine să nu insiști, ci să alegi să faci mișcare într-un mediu mai răcoros (de exemplu, lângă un ventilator sau într-o cameră cu aer condiționat).

Este sigur să faci mișcare în aer liber când e cald?

Exercițiile fizice efectuate în căldură cresc riscul de epuizare și deshidratare. Semnele epuizării prin căldură includ transpirații excesive, piele strălucitoare, slăbiciune, puls slab, amețeli și cefalee. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, oprește exercițiile, așază-te într-un loc răcoros și bea unul-două pahare cu apă. Dacă nu iei aceste măsuri, poți ajunge să faci febră, să te confrunți cu dezorientarea și, în cazuri rare, cu convulsii.

Iată cum poți face mișcare afară, vara, în siguranță:

Verifică întotdeauna temperatura curentă și cea prognozată înainte de a face exerciții fizice în aer liber. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât este mai mare riscul de deshidratare și de febră. Încearcă să nu faci sport afară la peste 30 de grade Celsius, deoarece, pe măsură ce temperatura și umiditatea cresc, riscul de tulburări legate de căldură este mai mare.

Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât îți va fi mai greu să faci sport. Pe măsură ce umiditatea crește, există mai multe picături de apă în aer, ceea ce face mai dificil pentru corp să elimine căldura.

Hidratarea este crucială: consumul de apă în timpul oricărui exercițiu este important oricum, dar mai ales atunci când faci exerciții fizice în căldură, având în vedere transpirația excesivă. Asigură-te că bei apă în mod regulat pentru a înlocui lichidele pierdute.

Dacă n-ai mai făcut până acum exerciții fizice în căldură, începe încet și redu intensitatea normală până când corpul ți se adaptează (în cel mult două săptămâni).

Ce ar trebui să mănânci și să bei atunci când faci sport în căldură?

Înainte de mișcare. Asigură-te că te hidratezi corespunzător înainte de exerciții. Pentru exerciții fizice prelungite și intense, e bine să bei cam 5-10 ml de apă per kg de greutate corporală cu două ore înainte de a face sport în căldură. Deoarece exercițiile în căldură necesită mai mult efort fizic, ia o masă hrănitoare care conține carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi cu 1-3 ore înainte de antrenament. De exemplu, pâine integrală cu ou fiert și avocado.

În timpul exercițiului. O regulă bună este să bei câteva înghițituri de apă la fiecare 10-20 de minute de exercițiu. Dacă transpiri excesiv, poți opta pentru o băutură cu electroliți, care să refacă elementele pierdute prin transpirație.

După antrenament. Pentru majoritatea oamenilor, este bine ca după ce fac sport în căldură să bea și să mănânce așa cum ar face în mod normal.

De reținut!

Chiar dacă arderea caloriilor când faci sport în căldură poate fi mai mare, pune pe primul plan siguranța personală. Pentru a face mișcare în condiții de siguranță când vremea este caldă, ia în considerare următoarele măsuri:

Evită să faci sport în căldură dacă temperatura este de 30° sau peste. Alege să faci mișcare dimineața devreme sau seara târziu, când temperatura este mai scăzută.

Poartă haine din țesături ușoare, prin care aerul poate pătrunde

Rămâi hidratat cu un aport de apă adecvat sau cu o băutură sportivă cu electroliți

Începe încet, iar dacă nu te simți bine, continuă exercițiile într-un loc răcoros. Oprește-te dacă observi orice simptome de epuizare sau febră.

Când faci sport în aer liber, acoperă-ți capul cu o șapcă, poartă ochelari de soare și folosește pe piele o cremă cu protecție solară (FPS 30 sau mai mare).

Dacă ai anumite afecțiuni sau faci anumite tratamente și medicul ți-a interzis să faci mișcare în căldură, urmează-i recomandările!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272