REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Atenţie la bancomatele fantomă! Iată ce se întâmplă când introduceţi cardul

Atenţie la bancomatele fantomă! Iată ce se întâmplă când introduceţi cardul

Replica API 30 decembrie 2016 | 00:33 426

Grupări destructurate la Constanţa

Grupări destructurate la Constanţa

Pe lângă hoții care-și freacă mâinile în preajma sărbătorilor, întrucât pot opera în voie, profitând de faptul că oamenii pleacă de acasă sau sunt mereu pe fugă, iată că mai este și categoria celor care profită pe partea de infracțiuni de tip skimming. Prin urmare, oamenii legii atrag atenția cu privre la bancomatele fantomă. Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice. Ce se întâmpla între timp?

Mai multe rețele infracționale au fost destructurate la malul mării, fiind vorba de furturi din bancomate, clonări de carduri și alte tipuri de infracțiuni informatice. Spre exemplu, anul acesta, poliţiştii de investigaţii criminale au depistat un bărbat bănuit de implicare în mai multe furturi de bani din bancomate, în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa, prejudiciul ridicându-se undeva la 100.000 de lei. Activitatea s-a realizat în cadrul unui dosar penal instrumentat de Direcţia de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În luna iunie 2015, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la distrugerea mai multor bancomate şi sustragerea de numerar din acestea, fapte petrecute pe raza municipiului Bucureşti.

Ulterior, au preluat şi conexat cauzele asemănătoare, petrecute în lunile mai şi iunie ale anului trecut, în Cluj, Iaşi şi Constanţa. Din anchetă a rezultat că, în perioda 29 mai - 6 iunie 2015, prin utilizarea unor carduri bancare şi a unor dispozitive de fraudare a bancomatelor au fost sustrase sume de bani cuprinse între 2.000 de lei şi 6.000 de lei din mai multe ATM-uri. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este aproximativ 100.000 de lei. Și exemplele pot continua. Pe această cale, oamenii legii atrag atenția cu privire la bancomatele fantomă! Orice persoană care intenţiona să extragă bani dintr-un astfel de bancomat nu putea bănui escrocheria. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original.

Victima, după ce îşi introduce cardul în bancomat, selectează limba de utilizare, introduce codul de securitate şi optează, apoi, pentru extragerea de bani. În acel moment, pe ecran apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice. Ce se întâmpla între timp? Cu ajutorul computerului, datele privind contul şi codul de securitate ale cardului pot fi copiate şi memorate. Fără să bănuiască ce se întâmplă, „clientul” recuperează cardul şi plecă în căutarea unui alt bancomat. Hoţii pot folosi datele astfel obţinute pentru a „clona” cardurile victimelor. Acestea au aceleaşi elemente de identificare ca şi cele originale, iar conturile accesate prin cardurile clonate sunt golite de bani.

Recomandările oamenilor legii cu privire la aceste fapte!

"Nu lăsaţi la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar! Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.). Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales, nu spuneți nimănui PIN-ul!", au spus polițiștii. Nu facilitați ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108