REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

ATENȚIE, mămici: o înșelăciune care vizează „mamele eroine” prinde contur în Constanța!

ATENȚIE, mămici: o înșelăciune care vizează „mamele eroine” prinde contur în Constanța!

Replica API 16 noiembrie 2017 | 13:29 2074

Situație ce ridică semne de întrebare, semnalată în comuna Topraisar din județul Constanța. Mai multe persoane au primit câte o hârtie, ce se vrea a fi o „cerere indemnizație mamă eroină”, cu o ștampilă folosită în general pentru înregistrarea unei solicitări la o instituție a statului, și li s-a indicat să trimită cererea către Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Solicitantele pentru indemnizația de mame eroine ar trebui să atașeze cererii și fotocopii după actele de identitate ale lor și ale copiilor.

„Subsemnata cu domiciliul în orașul, sectorul/județul, strada, nr., blocul, ap., vă rog să îmi aprobați indemnizația de mamă eroină, pentur că sunt mamă a ...copii”, este scris pe cererea respectivă, adresată „Doamnei ministru”.

Potrivit mămicii care a semnalat situația, cererea ar fi fost primită de o localnică din Topraisar, pe holurile de la „Forțele de Muncă” din Constanța, cu indicația să facă mai multe fotocopii și să le dea cât mai multor persoane, pentru a trimite solicitarea pentru ajutorul financiar. Și, potrivit aceleeași mămici, mai multe mame din Topraisar au completat deja solicitarea și au depus-o la oficiul poștal din localitate, pe adresa Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Contactați de reporterii „Replica de Constanța”, atât reprezentanții ministerului de resort, cât și cei ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, dar și cei ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța (având în vedere că a fost menționată și această instituție în sesizarea făcută) și cei ai Primăriei Topraisar au negat existența unei astfel de cereri, transmise către mămicile din Constanța.

„Nu este o acțiune a Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Nu există nicio lege în vigoare în România care să prevadă vreun astfel de ajutor”, a precizat pentru „Replica de Constanța”, purtătorul de cuvânt al ministerului, Cristian Vasilcoiu.

De menționat că, anul trecut, legea privind acordarea unui ajutor mamelor eroine a trecut de prima cameră decizională, Senatul, dar urma să fie discutată și în diversele comisii de la nivelul Camerei Deputaților. Între timp, inițiatorul legii, deputatul PSD Ninel Peia, nu mai este parlamentar, și nici legea nu a mai ajuns să intre în vigoare. În forma propusă spre aprobare, legea prevedea acordarea unei indemnizații echivalente a 30% din salariul mediu net pe economie pentru femeile care au născut trei copii, 40% din salariul mediu net pe economie pentru mamelor care au născut patru copii și 50% din salariul mediu net pe economie pentru cele cu cinci sau mai mulți copii, alături de titulatura de „mamă eroină”.

Astfel că, o astfel de solicitare nu putea fi trimisă către mămicile din Constanța de nicio instituție a statului, ceea ce înseamnă că, în cazul de față, fie este vorba despre o înșelăciune, ce are drept scop obținerea datelor cu caracter personal – fapt pedepsit de lege, pentru că prelucrarea datelor cu caracter personal, fără autorizație în acest sens, intră sub incidența legii 667/2001 – fie de un joc politic, gândit prost!

Cert este că reprezentanții instituțiilor cu răspundere în domeniul protecției sociale atrag atenția părinților să nu transmită informațiile personale în baza unor astfel de solicitări!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si la Broscauti, Botosani, au ajuns cereri xeroxate...
0
0
Si in comuna Prejmer Brasov se vinde cereri cu 20 lei ,si se trimit prin posta ca fiind cerere de mama eroina
0
0
si in bistrita nasaud sau facut asemenea cereri chiar si nevastamia sia facut avem 4 copii .
0
0
oare este adevarat cineva spune ceva
0
2
Si in judetul arad au aparut aceste cereri si multi au dus copii dupa acte va rog sa mai reveniti cu stirea asta ca oamenii sa afle ca sunt pacaliti.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272