REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
13.1° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

Atenție! Micii și cârnații din comerț conțin chimicale

Atenție! Micii și cârnații din comerț conțin chimicale

Replica API 1 mai 2022 | 14:10 1309

Micii, cârnații, muștarul și berea sunt nelipsite de pe mesele festive de 1 Mai, însă autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea produselor care pot fi regăsite în magazine. În rândurile de mai jos puteți regăsi informații pe care nu le știați despre mititeii, cârnații, muștarul, ketchup-ul, pâinea şi berea consumate de 1 mai. Experții Asociaţiei Pro Consumatori trag un semnal de alarmă asupra alimentelor comercializate și vândute de marile magazine alimentare.

Asociația Pro Consumatori (APC), cu o activitate de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, a realizat o analiză a mititeilor, cârnaţilor, muştarului, ketchup-ului şi berii comercializați în rețeaua marilor magazine în această perioadă, atât din punctul de vedere al ingredientelor folosite la fabricarea acestora, cât și al componentelor nutriționale. În urma analizei, 7 din 10 mărci de cârnați afumați conţin aromă de fum, 4 din 10 mărci de muștar conțin făină de grâu, 4 din 10 sosuri ketchup conţin aroma de tomate, 7 din 10 mărci de pâine feliată conțin conservanți alimentari!

Mititei cu carmin, bambus și sfeclă roșie!

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

Ingredientele regăsite în compoziția mititeilor analizati, în afara combinaţiilor de cărnuri, sunt următoarele: aromă de carne, bambus, sfeclă roşie, fibre de cartofi, extract de drojdie, zahăr, proteine vegetale din fibră de mazăre, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion și multe altele.

Cârnați cu chimicale comercializați în marile lanțuri de magazine

Mai peste tot cârnații tradiționali se fac din carne, mai ales carne de porc, la care se poate adăuga și carne de vită, de oaie ori de capră și slănină; sunt multe feluri de cârnați care nu conțin deloc carne de porc și slănină (nu neapărat din interdicție religioasă, ci chiar în lumea creștină).

Cârnații de casă făcuți în hipermarket conțin până la 8 substanțe chimice, cârnații țărănești făcuți în hipermarket conțin până la 7 substanțe chimice, cârnații de grătar conțin până la 4 tipuri de conservanți. De asmenea, unele mărci de cârnați conțin soluție de dezghețare a drumurilor, 9 din 10 mărci de cârnați conţin nitrit de sodiu. La 6 din 10 mărci de cârnați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți, 4 din 10 mărci de cârnați au în compoziție fosfați, 4 din 10 mărci de cârnați conțin apă din belșug, 4 din 10 mărci de cârnați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile). La 4 din 10 mărci de cârnați nu apare menționat pe etichetă procentul de carne din compoziția acestora, 3 din 10 mărci de cârnați conţin arome și glutamat monosodic, 3 din 10 mărci de cârnații conțin proteină vegetală din soia. Numai una din 10 mărci de cârnați nu conține aditivi alimentari.

Muștarul, cel mai bun prieten al mititeilor

Muștarul, un alt element de bază pentru o masa copioasă de 1 Mai. Muştarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obținut prin prelucrarea semințelor de muştar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic, cimbru şi alte tipuri de condimente.

În urma analizelor produselor s-a descoperit faptul că la 9 din 10 mărci de muștar apa este ingredientul cu ponderea cea mai mare, 4 din 10 mărci de muștar se folosesc boabe de muştar, în proporţii ce variază între 10 şi 50%, 4 din 10 mărci de muștar conțin făină de grâu, 3 din 10 mărci de muștar conțin gumă de xantan, 3 din 10 mărci de muștar conțin făină de muştar în proporţii ce variază între 15 şi 20%, 2 din 10 mărci de muștar conțin amidon, la 12% dintre produsele analizate s-a folosit zaharină ca îndulcitor artificial!

Ce nu ştiţi despre bere!

Și cum după un mic cu muștar merge și o gură de bere, și acest aliment a fost analizat de experți. În mod obișnuit, berea trebuie să conţină apă, malţ din orz, hamei, iar fermentarea să fie facută de drojdii sălbatice, nu de drojdii adăugate!

Știați că există bere cu agent de spumare sau bere colorată cu caramel amonical sau bere cu azot sau bere cu amidon de porumb sau bere cu fulgi de ovăz sau bere cu adaos de vitamina C? Știați că jumătate dintre băutorii de bere consumă bere la PET? Pentru a obţine un litru de bere se consumă 3 litri de apă! Un român consumă, în medie, 85 litri de bere pe an. Berea nepasteurizată este o sursă de vitamine din complexul B (B2, B3, B6, B9 şi B12).

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa va fereasca Sfantul sa vedeti din ce se prepara mititeii la SELGROS ! Nu vei mai manca niciodata !
1
0
si ce s-a facut ptr comercializarea lor?????
0
0
sa cred asa ceva!! Pe bune??
0
0
-Lidl , Selgros , Penny , Carrefour, Kauflland , Megaimage si Profi !!!!
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445