REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Au explodat prețurile! Cât costă carnea de miel în această perioadă. Video

Au explodat prețurile! Cât costă carnea de miel în această perioadă. Video

Georgiana BOGLEA 11 aprilie 2024 | 00:00 1985

Paștele catolic doar ce a trecut, fiind sărbătorit anul acesta în data de 31 martie. Pe 5 mai, ortodocșii se pregătesc să sărbătorească, așa cum se cuvine, învierea lui Iisus Hristos, cu nelipsita friptură de miel pe masă. Având în vedere prețurile și ofertele care sunt în acest moment pe piață, rămâne de văzut câți români își vor permite o masă îmbelșugată cu preparate din miel. Prețurile au explodat și continuă să crească... deși oferta care este deja în magazine nu este strălucitoare. Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, românii cumpără mai multă carne de miel decât în altă perioadă a anului, de aceea comercianţii profită de această perioadă pentru a-şi creşte vânzările.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video

Carnea de miel, o delicatesă greu de găsit

Ciorba, drobul şi friptura sunt nelipsite de pe masa de Paşte. Chiar dacă românii nu sunt mari consumatori de miel, la sărbătorile pascale, mai toţi cumpără această carne. Fiecare om gospodar are grijă să se pregătească pentru cea mai mare sărbătoare religioasă din an. Dar, oare, își mai permite românul de rând să cumpere, anul acesta, carne de miel?

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video 

În această perioadă, cu greu găsești carne de miel sau preparate din carne de miel  în supermarketuri, deși Paștele catolic a trecut de câteva zile, iar Paștele ortodox urmează să vină.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video

În supermarketuri, se găsește doar carne congelată, la prețuri care variază de la 80 lei la 110 lei/ kg, iar 100 g de carne de miel proaspătă se vinde cu 8 lei. Organele de miel, pentru drob, se găsesc la 30 de lei kg.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Videoorgane de miel, 27,99 lei kg

Ofertele au început să apară deja și online

Internetul, în schimb, este plin de anunţuri privind vânzarea/rezervarea mieilor pentru masa de Paşte, direct de la producători, iar ofertele variază, între 22 lei și 45 lei/kg.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video

Însă, atenție! Mulți crescători de animale încearcă să fenteze controalele și postează anunțuri pe Internet, sub nume false, pentru a nu fi identificați de autorități.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video

 

Ministrul Agriculturii: Vreau să fie o piaţă corectă

Întrebat de prețul mielului pentru actualele Sărbători Pascale, ministrul agriculturii, Florin Barbu, prezent la o emisiune, a făcut câteva precizări. „Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada Sărbătorilor Pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent, astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru”, a spus acesta. Fermierii recomandă clienților să își rezerve deja mielul, deși mai este aproape o lună până la Paște. Pentru ca mielul să ia cât mai mult în greutate, și prin urmare, să aibă mai multă carne, trebuie să cumpărăm carnea cât mai aproape de Paște. „Prețul unui kilogram în viu este de 25 lei. Mielul se poate cumpăra înainte de Paște cu o săptămână”, a declarat un fermier.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Videocotletul de miel, 80 de lei kg

Piețele agroalimentare administrate de AFI SRL, în pregătire pentru Sărbătorile Pascale

Se pregătesc și piețele din Constanța! În această săptămână demarează etapa întâi a acțiunii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în piețele agroalimentare administrate de AFI SRL. Marți, 9 aprilie, începând cu ora 19.00, echipele societății contractate de către AFI SRL au intervenit în Piața Agroalimentară Tomis Nord, Piața Agroalimentară Tic-Tac, Piața Agroalimentară Brotăcei, Piața Agroalimentară Tomis III, Piața Agroalimentară Unirii și Piața Agroalimentară Grivița.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video

Scopul acestei operațiuni este eliminarea insectelor, rozătoarelor, bacteriilor, germenilor și a altor agenți patogeni din mediul piețelor agroalimentare, prevenind astfel apariția unor focare de infecție, epidemii sau boli infecțioase. Etapa a doua a acestei acțiuni, programată să aibă loc peste două săptămâni, va consta în reluarea integrală a procedurii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în aceleași locații.

De ce se consumă carne de miel de Paște?

Mielul este unul dintre simbolurile de Paște, prima menționare a acestuia fiind făcută în Vechiul Testament, conform celor de la Curentul.md. Simbolul mielului este strâns legat de ideea de sacrificiu. Iar tradiția sacrificării mieilor exista la evrei cu mult înaintea nașterii lui Iisus ca semn de prețuire față de Dumnezeu. Acest simbol a fost preluat și de creștini, Sfântul Ioan Botezătorul numindu-l pe Hristos „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.

Au explodat preturile! Cat costa carnea de miel in aceasta perioada. Video

Reguli pentru sacrificarea mieilor/iezilor

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa şi cei ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa le recomandă oamenilor să fie foarte atenţi de unde cumpără miei. Ei recomandă să achiziţioneze produsele din piaţă pentru că sunt ştampilate de la abator şi verificate de medicul veterinar al pieţei. Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul A.N.S.V.S.A. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţite de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final.

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai duceti-va dracului cu traditiile voastre! Ce lupa mea de traditie e asta de-a sacrifica si manca miei de cateva saptamani? Nu va primeste personajul imaginar din cer rugaciunile daca nu crapati in voi carne de miel?
0
1
machili din piata vinde mai scump ca la carrefour, sa fii tu sanatos
2
0
felicitari pt comentariu, dragomir !
2
0
La urma urmei daca nu mananci miel ,nu faci un pacat. Cand lacomii scupmesc ceva,ar fi o dovada de demnitate ca romanii pur si simplu sa nu cumpere deloc din acea marfa. Si inca ceva,romanii cam merita tot ce li se intampla,pentru ca suntem adormiti,lasi si tredatori in cea mai mare parte .
9
1
Daca se vinde si la pretzul asta ramane pretzul sus daca nu o sa mai scada,aici in Germania anul trecut pretzul era de 12 euro KG iar in saptamana mare deci inainte de pashte se vindea cu 8 Euro KG, oricum aici nu este traditzia ca se mananca carne de miel pentru ca este pashte,fiecare mananca ce ii place,cei carora le place carnea de miel nu mananca miel doar de pashte iar ceilaltzi care nu le place carne de miel nu manaca miel pentru ca a venit pashtele,altfel spus fiecare mananca ce ii place si nici preotzi nu recomanda ceva sau altceva care este bun de consumat in perioada pashtelui pentru ca se shtie comertzul este o afacere,ce la recomanda preotzi oamenilor este sa se impace uni cu altzi daca sunt certatzi sa vina la spovada si la slujba de pashte,nu neaparat in noaptea de pashti ci si ziua caci tot pashte este.
4
1
A ajuns 100 lei kg ca a plafonat mincinosu de ciolacu preturile
6
3
ei ne dau miel la 100 de lei kg ? noi să le dăm mielul cu o nară
10
1
piata i piata, traiul i trai ,dai un ban si manci un an de Pste, asta i viata de cioban , batut de ploi si ars de vant e cel ce paste oile pe camp, patronul adevarat e cel ce o vinde altuia ce pune pretul unflat ,comertul e tare incurcat!
1
2
Oare de ce întotdeauna în r*mânia de sărbători preturile cresc iar în Turcia preturile scad? Observ ca practica la noi este ca să ne înșelam unii pe alții.
21
2
Aloooo, ce facem ,că la magazinele Profi angajatii primesc saci întregi de sticle colectate de catre t****i din containere de gunoaie ,de pe unde apucă pe tejgheaua unde omul pune marfa spre a fi plătită și consumată .Pe tejeghea ,la casă se numără sticlele infecte si apoi mâinile le pune pe produsele alimentare din cosurile oamenilor .Pai in cosurile stradale și containerele de unde se colectează de catre unii peturile virusii si bacteriile sunt la ei acasă
15
2
Cam asa e cand au monopol careffour,kaufland,profi etc si mici producatori nu mai au loc pe piata.Baga ce preturi vor si prostimea cumpara ca nu au alternative.
9
9

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272