REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Bercaru: Deca s-a contaminat stând lângă Iohannis. Video

Bercaru: Deca s-a contaminat stând lângă Iohannis. Video

Ana Maria LIPAN 13 iunie 2023 | 00:00 2111

Actualul ministru al Educației, Ligia Deca, a ajuns în atenția publicului încă din 2005, un an marcat de o altă grevă de amploare a angajaților din învățământ. Constănțeanca s-a aflat în prima linie a protestelor studenților, care susțineau cauza cadrelor didactice, făcând parte din conducerea ANOSR. Atitudinea acesteia față de problemele din educație pare să se fi schimbat între timp, influențată poate de factori precum influența politică pe care a căpătat-o de-a lungul anilor, din poziția de consilier al președintelui Iohannis. Despre Deca și ascensiunea ei a vorbit și Nicoleta Bercaru, într-un interviu acordat ziarului Replica.

Bercaru: Deca s-a contaminat stand langa Iohannis. VideoLigia Deca și Klaus Iohannis

Constănțeanca Ligia Deca și-a construit o carieră politică, pornind încă din anii studenției, când a ocupat diverse poziții de conducere în cadrul ANOSR. Actualul Ministru al Educației vede greva profesorilor cu alți ochi, ea fiind un personaj cu o prezență puternică și în anul 2005, când a avut loc o altă mișcare de amploare a cadrelor didactice. Ligia Deca a luat parte și atunci la negocieri, ca reprezentant al studenților și susținător al profesorilor, care ieșiseră să își ceară drepturile în stradă.  Ani mai târziu ea a ocupat poziția de consilier prezidențial, devenind unul dintre oamenii cheie al lui Iohannis, în cadrul proiectului șefului Statului „România Educată”. Încă de pe atunci sursele politice preziceau că aceasta îi va lua locul lui Sorin Câmpeanu, la cârmele ministerului Educației. 

Bercaru: Deca s-a contaminat stand langa Iohannis. Video

Spusele s-au adeverit și Ligia Deca a fost pusă din nou în fața profesorilor nemulțumiți de salariile mizere, însă de data aceasta de partea cealaltă a baricadei. Atitudinea acesteia se pare că s-a schimbat însă, odată cu trecerea timpului, și tânăra studentă de altă dată, care le înțelegea durerile dascălilor, s-a transformat în politicianul cu o viziune denaturată a realității. 

Bercaru: Deca s-a contaminat stand langa Iohannis. VideoNicoleta Bercaru

În legătură cu comportamentul Ligiei Deca, pe toată durata grevei cadrelor didactice, Nicoleta Bercaru, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, că se pare că a fost afectat de ascensiunea politică. Primele mențiuni pe care le-a făcut Bercaru, profesor de limba română, cu experiență la catedră de peste 27 de ani, au fost legate de posibilitatea echivalării probelor orale de la examenul de Bacalaureat. Potrivit acesteia, această măsură ar putea răpi șansele unor elevi, de a promova cu brio examenul maturității, încălcându-le drepturile. 

„Greva se va suspenda, nu se va încheia. Profesorul tot nu se poate întoarce la catedră, pentru că s-au suspendat niște contracte de muncă în această perioadă. Așteptăm să vedem care este mersul pentru că este o bulversare totală. Probabil că se pune înainte de toate interesul copilului, ceea ce nu este rău. Toată lumea fierbe acum. Doamna ministru a mai făcut niște greșeli cu noi, profesorii. Nu poți să ne pui la categoria „și altele” sau la “anexe” și să spui că se găsesc soluții. Nu poți să echivalezi examenele. Să luam drept exemplu un copil de liceu, care are la TIC de exemplu, sau la limba străină, media 6, dar până la examen acel elev s-ar fi pregătit și ar fi luat notă mare. Cu ce drept, tu, doamna ministru, prin această hârtie murdară de echivalare, pentru că nu este fundamentată prin nicio lege, vii și îi tai copilului drepturile?! Având în vedere că au dat ordonanță, este o măsură legală, dar este abuzivă, nu doar din punctul meu de vedere.”, a declarat aceasta. 

Bercaru, despre Deca: stând lângă Iohannis, s-a contaminat

Cât despre felul în care cei aflați la Guvernare s-au raportat la revendicările profesorilor, aceasta a specificat că: „Ieri discutam cu o prietenă de la ISJ, care are dreptul să meargă în inspecții școlare. Au fost dați la o parte acești oameni (n. red. cărora li s-a suspendat contractul de muncă). Pentru că erau în grevă s-au adus profesori de la alte școli. Este un abuz. Între timp, ministerul a ajuns la concluzia că nu mai sunt necesare aceste inspecții. Și-au dat seama că nu sunt în regulă. Vreau să subliniez faptul că se merge dincolo de litera legii. Nu înțeleg cum să faci lucrurile într-un asemenea mod, doar ca să dovedești că se poate fără profesori, oameni care își cer drepturile. Doamna (n. red. Ligia Deca) a trecut de etapa școlarizării. Probabil că, stând lângă domnul președinte s-a contaminat. Domnului inspector i-au fost de ajuns acești 2,5% toată viața lui de profesor. Doamna soție a lui Iohannis... știm că nu a intrat în grevă. Ea s-a dus să vadă cum i se cântă “O lume minunată” domnului președinte. Lor, la acel nivel, probabil că le ajunge. Li se pare de ajuns. Când doamna ministru încă se afla în mediul respectiv, înțelegea nevoia. Mi-e jenă să o cataloghez așa (n. red. drept o marionetă). Refuz să văd în felul acesta un ministru. Poate nu are copii. Vă aduceți aminte de domnul Funeriu, care blama examenele din România, în condițiile în care copiii dumnealui făceau școala în Franța. “

Bercaru: Deca s-a contaminat stand langa Iohannis. Video

Nu în ultimul rând, Nicoleta Bercaru și-a exprimat părerea despre proiectul “România Educată”, care a rămas la stadiul de năzuință, nereușind să soluționeze niciuna dintre adevăratele probleme ale sistemului educațional din România.

„Doamna ministru a fost consiliera domnului președinte în ceea ce privește „România Educată“ și mă gândesc că rolul ar fi trebuit să fie acela de a-l ține pe Iohannis cu picioarele pe pământ. Probabil că e jenant să îi spui șefului „Vezi că greșești!”. România Educată a fost zilele acestea pe acel pod. Dorința domnului președinte, care este lăudabilă, este un proiect pe care nu putem decât să îl salutăm. Atât! Este o formă fără fond. Eterna formă fără fond, care există în România noastră, de pe vremea lui Titu Maiorescu. Nu ne mai facem bine! Ne place să aducem niște baloane de săpun, la care să ne uităm frumos, dar care să nu reprezinte nimic și ne trezim că s-au spart baloanele.”, încheie aceasta. 

Video:


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272