REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Berlinale 2019. Singura producţie românească în cursă pentru un trofeu

Berlinale 2019. Singura producţie românească în cursă pentru un trofeu

Replica API 7 februarie 2019 | 00:00 414

Cea de-a 69 ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va începe pe 7 februarie şi va dura zece zile, până pe 17 februarie, fiind unul dintre cele mai mari evenimente cinematografie din Europa, alături de Cannes şi Veneţia. La Berlinale 2019 va fi prezentă şi o producţie românească, singura din acest an, filmul "Monştri", a lui Marius Olteanu.

Un festival la care producţiile româneşti au fost bine primite de critici, Berlinalele 2019 are loc între 7 şi 17 februarie şi se deosebeşte de alte evenimente de gen prin numărul mare de filme regizate de femei. Din cele 17 pelicule aflate în competiţia oficială, şapte au ca regizor o femeie, conform forbes.com. De altfel, ultimele două ediţii au fost câştigate de un film regizat de o femeie: în 2017, producţia maghiră "On Body and Soul" a lui Ildiko Enyedi, iar în 2018, producţia românească a Adinei Pintilie "Touch Me Not".

La Berlinale 2019 va fi proiectată o singură producţie românească. "Monştrii", lung-metrajul de debut al lui Marius Olteanu, a fost selectat în secţiunea Forum. Filmul prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc împreună, dar şi că îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu. Din cauza nevoilor, convingerilor, opţiunilor lor de viaţă. Din distribuţie fac parte Judith State (Sieranevada), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu, conform adevarul.ro.

Regizorul Marius Olteanu a vorbit despre peliculă, dar şi despre nominalizare într-un interviu pentru Adevărul de Weekend, unde a recunoscut că este bucuros că filmul său a primit o astfel de validare din partea unui festival important cum e Berlinale, dar şi că e conştient că nu trebuie să fie singurul lucru pe care să se bazeze.

"Evident, e mult mai simplu să vorbeşti când filmul e selectat la un festival important, deja asta e o certificare în sine. Contează şi ca mai am puţin şi fac 40 de ani, deci nu e un succes din ăla, care a venit la 20 de ani şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu mine. N-a venit prea devreme în niciun caz, iar, din punctul meu de vedere, e bine că se întâmplă acum, că mi se pare că văd totul cu o anumită detaşare, adică îmi dau seama care sunt şi minusurile. Şi iarăşi, acel ”risk before perfection” zice ceva. În al doilea rând, mi se pare că, pe lângă detaşare, nu neglijez faptul că şi festivalurile, ca foarte multe alte lucruri, reprezintă dovada unei întâlniri, anume că sensibilitatea mea s-a întâlnit cu sensibilitatea selectorului sau a selectorilor de la Berlin. Mi se pare că validarea asta funcţionează până într-un punct. Atestă în mod clar nişte lucruri, pe partea de valoare, dar, în acelaşi timp, puteau să fie alţi selectori şi să nu fie filmul meu, să fie altul. Mă bucur, dar o fac conştient, cu măsură", a spus Marius Olteanu.

Singura producţie românească de la Berlinale 2019 va concura împotriva a alte 38 de pelicule, fiecare descrisă de organizatori ca un film dispus să rişte, să discute deschis probleme politice şi sociale.

În competiţia oficială sunt 17 filme, care se luptă pentru mult doriţii Urşi de Aur şi Argint. Regizori de renume mondial vor prezenta filme la Berlinale 2019: Francois Ozon, Fatih Akin, Agnieszka Holland, Zhang Yimou. Pelicula care va deschide festivalul, "The Kindness of Strangers", e regizat de realizatoarea danezo-canadiană Lone Scherfig, nominalizată la Oscar în trecut şi care a luat Ursul de Argint în 2001, pentru "Italian For Beginners". Pe lângă ele, vor fi prezentate încă şase filme, care nu intră însă în cursa pentru marele trofee. Printre ele şi Vice, nominalizat la Oscar şi cel mai recent film al regizoarei Agnes Varda, aşa cum se arată pe site-ul oficial al festivalului.

click.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai lasati-ma cu cacaturile astea!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272