REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bode anunţă elaborarea unui Ordin de reglementare a procedurii de plecare a lucrătorilor sezonieri

Bode anunţă elaborarea unui Ordin de reglementare a procedurii de plecare a lucrătorilor sezonieri

Replica API 10 aprilie 2020 | 00:00 918

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere din judeţele de domiciliu ale cetăţenilor care urmau să zboare joi, 9 aprilie, de pe Aeroportul din Cluj, după ce sute de oameni au stat ore în şir în parcarea aeroportului fără să respecte regulile de siguranţă impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Lucian Bode

De asemenea, Bode a anunţat că va elabora un Ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte ţări, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

"Având în vedere ultimele evenimente petrecute în cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor sunt realizate verificări privind o serie de aspecte care intră în aria de competenţă a structurilor din subordinea Ministerului. Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din judeţele de domiciliu ale cetăţenilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier", se arată în comunicat, scrie Agerpres.

De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus să fie elaborat un Ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte ţări.

"Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri, motiv pentru care au fost cooptaţi în acest demers reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum şi ai Ministerului Afacerilor Interne. Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul cetăţenilor care nu trebuie expuşi niciunui risc de infectare, precum şi în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflaţi pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinaţii.

În urma apariţiei Ordonanţei Militare nr. 8/9.04.2020, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), va aviza/aproba orice transport aerian, chiar şi de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităţilor judeţene.

Instituţia precizează că AACR a luat un set de măsuri încă din cursul nopţii trecute, existând în acest sens o comunicare cu toate aeroporturile din ţară referitor la cursele charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.

Astfel, a fost stabilit un ghid de acţiuni obligatorii având următoarele coordonate după care să fie organizată activitatea în aeroporturi: acestea trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenţionează să le facă, aeroportul va trebui să confirme că este de acord cu zborul/zborurile respectiv(e), operatorul de handling (fie că este al aeroportului, fie că este o altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile de handling solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID 19, adaptate aeroportului în cauză, asigurând astfel protecţia pasagerilor procesaţi, a vizitatorilor şi a angajaţilor aeroportului.

În acest sens s-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor şi a bagajelor faţă de timpul normal.

Totodată, s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a menţinerii distanţării sociale în incinta aeroportului şi să fie luate imediat măsuri atunci când se constată abateri.

Nu în ultimul rând s-a decis să fie asigurată permanent legătura şi coordonarea cu Direcţiile de Sănătate Publică (DSP-urile) locale pentru orice problemă legată de securitate şi protecţia sănătăţii angajaţilor aeroportului, a pasagerilor şi a vizitatorilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stapanii coloniei Romanistan au dat ordin ca au nevoie de sclavi pe plantatii, vataful coloniei Iohanis s-a executat.S-a ma cac in gura tuturor politicienilor ,din ultimii 30 ,de ani ca ne-au transformat intr-o tara de sclavi.Pe cand onoreaza Iohanis si cerererea bordelurilor din Vest Europa?
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108