REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Bogdan Aurescu, noi vești bune despre aderarea României la Schengen

Bogdan Aurescu, noi vești bune despre aderarea României la Schengen

Replica API 30 august 2022 | 00:00 1141

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat, în această seară, cât de aproape suntem de a pune pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne a problemei intrării României cu dreptul depline în spațiul Schengen.

Bogdan Aurescu

Explicațiile vin în contextul în care, ieri, cancelarul german Olaf Scholz a declarat foarte clar că România, Bulgaria şi Croaţia, îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, scrie antena3.ro.

Săptămâna viitoare va fi o discuție pregătitoare pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne din octombrie.

"Așa cum am spus-o de mai multe ori, am fost întotdeauna extrem de prudent și rezervat în a fixa termene limită pentru procese extrem de importante, cum este, în cazul de față, aderarea României la Spațiul Schengen. Eu am văzut momentul 2011 în mod direct, în Ministerul de Externe, când se anunța aproape sigur intrarea României în Spațiul Schengen și nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Cred că este foarte important anunțul pe care cancelarul Scholz l-a făcut ieri.

Este un anunț important, pentru că este pentru prima oară când, la cel mai înalt nivel, Germania anunță sprijinul necondiționat pentru aderarea României la Spațiul Schengen și, în același timp, confirmă faptul că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderare.

Este un anunț care vine după anunțul similar făcut în luna iunie de președintele Macron la vizita pe care a efectuat-o în România, la Constanța. Este un rezultat al demersurilor făcute de președintele României în mod direct în relația cu cei doi lideri. Am discutat și în iulie cu ministrul de externe german și atunci această decizie era în pregătire, dar nu erau întrunite toate condițiile pentru un anunț public neechivoc ca cel făcut de cancelaru Scholz ieri.

Există semnale pozitive și din partea Finlandei. Pe 20 iulie, într-o discuție telefonică, ministrul de externe finlandez mi-a confirmat susținerea iarăși deplină a Finlandei pentru acest proces. Avem susținerea președinției cehe a Uniunii Europene, confirmată acum două săptămâni la vizita pe care am făcut-o la Praga. Deci, există demersuri pe care le-am făcut, pe care le continuăm, există demersuri care se fac la nivel tehnic, există demersuri care se fac la nivelul miniștrilor de interne.

Trebuie să facem în continuare tot ceea ce stă în puterea noastră, pe baza și a rezultatelor foarte bune pe care le-am obținut în gestionarea frontierei externe a Uniunii Europene, prin gestionare a acestui număr foarte mare, de peste 2,1 milioane de refugiați ucrainieni. Când vom avea rezultatul obținut, atunci sigur că vom putea anunța public acest rezultat", a declarat Aurescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
gargara si iar gargara
0
0
dracu de jigodie galbena cu senghenu tau
0
0
Cu pretul cedarii totale a suveramitatii Romaniei ? Nu vrem ! Nu vrem sa votati legile justitiei impuse de acupantii nostri ! Vrem sa respectati Constitutia Romaniei si magistratii securisti infilttrati in justitie ce dau sentinte la comanda sa fie arestati !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272