REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

CAB a emis primele şapte mandate de arestare în dosarul fraudelor bancare de 85 milioane de euro

CAB a emis primele şapte mandate de arestare în dosarul fraudelor bancare de 85 milioane de euro

Replica API 15 decembrie 2012 | 00:00 520

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au emis, vineri seară, primele şapte mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile în dosarul fraudelor bancare în valoare de 85 milioane de euro.

Astfel, instanţa a decis emiterea de mandate de arestare pentru Daniel Sandu, Mihaela Diana Gireadă, Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Florin Bogdan Dinu şi Livia Bobu.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi de procurorii DIICOT şi au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă: Adrian Martiş, Andrei Mihail Nanu, Elena Blega, Ionut Orlando Ghiorghe, Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Jenica Vrânceanu Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu, Maria Claudia Peter, Camelia Damiela Pop.

De asemenea, procurorii DIICOT cer arestarea în lipsă a trei dintre persoanele vizate de ancheta în cazul fraudelor bancare în valoare de 85 milioane de euro, respectiv, pentru Vasile Creştin, Irinel Constantin Militaru şi Cătălin Mihăiţă Ruşitoru.

Instanţa a decis ca propunerile de arestare să fie judecate de către două complete separate.

Procurorii DIICOT au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, vizând un grup constituit din 58 de persoane, specializat în fraude bancare, care a produs un prejudiciu de 85 de milioane de euro, printre suspecţi fiind şi şapte directori de unităţi bancare.

Potrivit DIICOT, gruparea, coordonată de "persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti", a obţinut în mod ilegal credite de la două unităţi bancare, pentru 35 de societăţi controlate de membrii grupului infracţional. La sediul DIICOT vor fi audiate în acest caz 90 de persoane.

"În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de şapte directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare, potrivit sursei citate.

De asemenea, membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare. Contractele de garanţie ipotecară erau autentificate de patru notăriţe, prin supraevaluarea bunurilor imobile.

"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", se mai precizează în comunicat.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85 de milioane de euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză. În acest caz se fac cercetări pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

Suportul logistic a fost asigurat de către DGA şi DGIPI.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272