REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Căpăţână: Îi mulţumesc domnului Dina. A bătut la toate uşile din minister să intrăm în programul de infarct miocardic

Căpăţână: Îi mulţumesc domnului Dina. A bătut la toate uşile din minister să intrăm în programul de infarct miocardic

Replica API 18 iunie 2014 | 00:00 173

Secretarul de stat Săndesc, aşteptat la Constanţa

Secretarul de stat Săndesc, aşteptat la Constanţa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost vizitat vineri, 13 iunie a.c., de Petru Melinte, consilierul lui Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Vizita a avut drept scop includerea celui mai mare spital de la malul mării în programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut.

"Până la urmă cred că o să avem succes. Vreau să-i mulţumesc mult domnului Dina (Constantin Dina, şeful Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii -n.r.) că s-a zbătut foarte tare acolo în minister. A bătut pe la toate uşile şi a activat pe toată lumea să putem să intrăm în acest program. Dânsul a venit cu domnul consilier de mână să vadă, pentru că toţi aveau impresia că nu avem nimic aici şi că este o toană de-a noastră. Una este când vezi şi alta când te uiţi la un scris. Lucrăm la un nou memoriu. Noi avem speranţe şi ni s-au dat speranţe că începând cu 1 iulie vom putea să intrăm în programul acesta. Faptul că intrăm în acest program este un pas înainte. Asta înseamnă că la anul vom fi luaţi în considerare în mod permanent. Bătaia va fi să vedem cât putem obţine finanţarea cât mai apropiată de numărul de cazuri reale", a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. Săptămâna aceasta este aşteptată vizita secretarului de stat Dorel Săndesc. "Dacă ajunge vineri la Constanţa, va vizita spitalul, să nu se mai îndoiască nimeni de dotarea spitalului", spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost lansat de către Ministerul Sănătăţii în luna august 2010 şi este considerat de specialiştii în domeniu un succes. Pacienţii depistaţi cu boli cardiace vor putea beneficia, gratuit, de tratament corespunzător al infarctului miocardic, respectiv dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea de stenturi, dispozitive care păstrează artera coronariană deschisă. Un astfel de program este necesar deoarece diagnosticul şi tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut în România se află sub standardele existente în ţările din Uniunea Europeană. Programul Ministerului Sănătăţii a fost implementat iniţial în 10 centre specializate din spitalele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 lei. Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majorităţii pacienţilor la reperfuzie prin cateterizm şi dezobstrucţie, precum şi prin asigurarea 24 ore din 24 a facilităţii de reperfuzie intervenţională în centrele implicate. Cateterismul este un procedeu care trebuie aplicat pacientului, în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitivmedical care menţine artera deschisă sub forma unui cilindru. Este foarte important faptul că mortalitatea intraspitalicească la pacienţii cu infarct miocardic acut a scăzut în centrele incluse în program cu aproximativ 50%. În 2010 programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 milioane de lei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108