REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Capul rețelei care făcea șmenuri din firme cu datorii, îngenuncheat de ANAF

Capul rețelei care făcea șmenuri din firme cu datorii, îngenuncheat de ANAF

Mirela PASCAL 21 decembrie 2022 | 00:00 58349

Profitând de legea nu foarte clară, o mulţime de „întreprinzători“ deştepţi folosesc umbrela insolvenţei exclusiv pentru a scăpa de datorii sau pentru a da ţepe. Daniel Nicolae Cercel, de 33 de ani, este unul dintre ei. În 10 ani a reușit să se ”încarce” cu sute de firme cu datorii, din București, Constanța, Cluj, Prahova, Sibiu, Iași, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Mehedinți și Argeș. De mai mulți ani, este în vizorul ANAF, fiind bănuit că este un „samsar de datorii“, preluând prin cesiune, contra unui comision de 5%-10%, părțile sociale ale unor firme pentru a le scăpa de datorii.

Daniel Nicolae Cercel, în urmă cu 10 ani; sursă foto: cancan.ro

Daniel Cercel Nicolae, ajuns în atenția oamenilor legii în 2010, pentru constituirea unei rețele de evaziune fiscală după ce a cumpărat sute de SRL-uri cu datorii și a prejudiciat Statul cu sume considerabile, rămâne fără terenurile din Lumina. Acestea figurează pe firma Orion Metropolitan, deținută de Nicolae Daniel Cercel și Gabriel Cercel, pe care au lichidat-o încă din anul 2008. ANAF i-a scos la licitație un teren de 7600 mp, plus o fermă de animale, cu preţul de pornire de 88.994,75 euro+TVA.

De asemenea, Cercel este „scăpat” de două terenuri arabile, cu prețul de pornire, fiecare, de 1.820 euro+TVA. Licitațiile vor avea loc începând cu luna ianuarie, urmând să se repete dacă nu se va găsi nici un cumpărător.

Cine e Cercel Nicolae

Daniel Cercel Nicolae figurează în analele ANAF ca lider al topului persoanelor cu cele mai multe cereri de insolvență, câteva sute. La serviciile lui a apelat inclusiv finul lui Dorin Cocoș, Mihnea Lucov, împreună cu Carmen Lucov. Unul dintre membrii rețelei lui Daniel Cercel, pe nume Suciu Mihai, apare ca achizitor al firmei CS LINE MANAGEMENT SRL, aparținând fraților Cristian și Sorin Constantin Boureanu.


Cei doi Cercel au fost acuzați de procurori, în urmă cu 10 ani, că în perioada 2009 – 2010, au preluat sute de societăți comerciale, care aveau de achitat bugetului de stat sume mari de bani, folosind pentru declararea noilor sedii sociale ale acestora contracte de comodat şi contracte de vânzare-cumpărare. Acestea, în urma verificărilor realizate, s-au dovedit a fi falsificate. În realitate, erau ”săgeţi” folosite de ani de zile pentru falimentarea frauduloasă a sute de firme, cu politicieni de frunte printre clienţi, cu prejudicii uriaşe aduse statului.

Ca mod de operare, inculpații,  într-o prima etapă,  înregistrau la Registrul Comerțului calitatea  lor de asociați  în societatea comercială alături de foștii asociați,  la care se adaugă și mărirea de capital social. Într-o a doua etapă, care de asemenea se înregistrează la Registrul Comerţului, pe care o parcurgeau după aproximativ doua săptămâni, asociații inițiali ieșeau din societate, inculpații rămânând în calitate de asociați și administratori. În aceste noi împrejurări, derulau activități comerciale ,, fosta societate comercială” care avea datorii la bugetul de stat fiind practic abandonată.”

 Iată şi ce spuneau procurorii bucureşteni în august 2010 despre modul de operare: „Potrivit cercetărilor efectuate până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpaţii, în perioada 2009 – 2010, au preluat sute de societăţi comerciale, care aveau de achitat bugetului de stat sume mari de bani, folosind pentru declararea noilor sedii sociale ale acestora contracte de comodat şi contracte de vânzare-cumpărare”.

Fostul deputat Boureanu şi membrii familiei Ponta, între clienţii evazionistului Cercel

Numele lui Cercel este chiar celebru în acest sens, presa de specialitate şi ANAF mediatizându-l cu regularitate ca „samsar de datorii” sau „eutanasiator de SRL-uri”. Un oficial al fostei Gărzi Financiare spunea, prin 2010, despre Cercel c-ar fi un boschetar din Bucureşti folosit pentru preluarea firmelor cu datorii la stat şi îngroparea acestora, în beneficiul adevăraţilor patroni, care le-au adus în această situaţie.

De regulă, persoane ca Cercel sunt culese dimineaţa de pe stradă, spălate, parfumate şi îmbrăcate bine, duse la notar cu lecţia bine învăţată, acolo devin asociaţi, acţionari sau administratori în acte, apoi se întorc pe stradă, cu 100- 500 lei sau chiar numai o sticlă de băutură ca răsplată. În schimb, capii reţelei (de regulă avocaţi şi notari) încasează de la fostul patron un comision de 5-10% din totalul datoriilor pe care acesta le vrea dispărute. Şi, cum o singură reţea are sute de firme în portofoliu, înseamnă că evazioniştii profesionişti sunt, realmente, multimilionari în euro.

Foarte interesant este faptul că Daniel Nicolae Cercel apare inclusiv în firme cu datorii mari la stat înstrăinate pe blat de politicieni precum Cristian Boureanu, un fin de-al lui Dorin Cocoş, un sponsor al lui Sorin Oprescu şi chiar membri ai familiei lui Victor Ponta. Cercel astăzi are 33 de ani şi, începând cu anul 2008, a adunat firmă după firmă, la solicitarea capilor reţelei, ajungând să fie asociat, acţionar sau administrator la peste de 500 societăţi comerciale cu datorii sau în faliment din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Prahova, Dolj, Gorj, Iaşi, Giurgiu, Mehedinţi, Galaţi, Argeş şi Constanţa. În prezent, mai apare asociat la câteva societăți, semn că ANAF și problemele penale l-au îngenuncheat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va dați seama că toate s-au întâmplat cu ajutorul nostru. Noi ne dam smecheri la babele cu tarabe. Pe adevărații evazioniști, pentru o șpagă consistenta, ii salvăm.
1
1
Gigel ești varza murata
1
2
Întrebare : Voi chiar aveți impresia că ANAF își face treaba ? Îi credeți pe toți ,, cinstiți '' să fim serioși , fără cineva din ANAF nu putea să facă .
4
3
Ds ma Popesku karycescu arr retard! Dar ti ce ai PETARD??!!
0
1
Retard mintal sau ce boala are editorul ? Asteptam sa vad ca si multi altii ingenuncherea .......
3
3
Unde e ingenuncherea ? Ca a vandut cateva terenuri care probabil sunt 0.0001% din datorii ??
9
4
In sfarsit un articol interesant.
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272