REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ce salariu are profesorul Nicoleta Bercaru, după 27 de ani la catedra de limba română?! Video

Ce salariu are profesorul Nicoleta Bercaru, după 27 de ani la catedra de limba română?! Video

Mirela PASCAL 13 iunie 2023 | 00:00 10448

Nicoleta Bercaru este un nume cunoscut la nivel local. Este politician, consilier județean PSD însă, înainte de toate, este profesor cu ștate vechi, având în spate 27 de ani de vechime la catedra de limba română. Nicoleta Bercaru a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, despre pasiunea sa, despre cât de frumos, dar și de greu este să lucrezi cu elevii supradotaţi sau cu elevii care întâmpină dificultăţi de învăţare. Deși nu s-a aflat în grevă, întrucât se află în concediu de studii, Nicoleta Bercaru a fost în asentimentul colegilor ei din Constanța și din țară. Iar vestea că greva s-a suspendat și că Guvernul le-a dar profesorilor ceea ce au cerut în urmă cu trei săptămâni nu a bucurat-o. Au fost trădați de liderii de sindicat?!

Ce salariu are profesorul Nicoleta Bercaru, dupa 27 de ani la catedra de limba romana?! Video

Este o veste bună pentru unii, iar pentru alții tristă. Din punct de vedere legislativ sunt tot felul de interpretări, pe care noi le primim pe grupuri de la tot felul de avocați, de juriști ai sindicatelor, păreri de la colegi care se pricep. Se pare că nu este ceea ce s-a solicitat inițial. Toată lumea știe că atunci când te duci la o negociere, te duci să ceri mult și nu obții ceea ce ceri, însă s-a oferit mult mai puțin decât s-a cerut. Înainte de toate se cere demnitate și respect. Având în vedere ce se întâmplă acum s-ar părea că s-a călcat fix peste aceste principii. Ne aducem aminte că zilele trecute s-a creat o “autostradă umană”, acea imagine impresionantă de la București. Este un domn politician care a susținut că au fost doar 6.000 de oameni. 6.000 de oameni nu arată așa. Nu este doar despre bani. Infrastructura în sistemul de învățământ este așa cum este. Majoritatea profesorilor își doresc să meargă la școlile de top, pentru că au un manager bun, care știe să doteze. Există și școli din mijlocul orașului unde nu ai cu ce să lucrezi. Nu ai proiector, nu ai marker cu care să scrii la tablă. Nu este firesc. Eu mi-aș dori ca părinții să se mobilizeze exact în sensul în care au făcut-o acum, adică să aibă încredere în ceea ce am cerut noi și colegii noștri. Este nevoie de ceea ce s-a cerut și părinții nu ne-au judecat. Au fost, într-adevăr, cazuri, dar este vorba despre o țară întreagă de părinți. Nu au cum să nu existe și voci critice. În ceea ce privește salariul, se știe clar că profesorul urma să fie la coada grilei. Așa am fost dintotdeauna. Aceasta este o umilire a cadrului didactic, a profesorilor, pentru că nu se înțelege un lucru, sau se înțelege și se ignoră. Atâta timp cât un profesor nu este bine plătit, în învățământ nu vor veni oameni pregătiți, iar cei care sunt pregătiți pleacă și se duc unde sunt plătiți”, spune Nicoleta Bercaru.

Mai multe declarații, în VIDEO de mai jos:

Bercaru: am 5.600 de lei salariu, cu 27 de ani vechime la catedră

Cât câștigă, de fapt, un debutant și cât câștigă un profesor cu experiență, precum Nicoleta Bercaru? ”Eu am trecut de mulți ani de faza de debutant, dar să știți că și atunci salariul era la fel de mic. Acum înțeleg că debutanții iau 2400-2500 de lei. Cum poți să trăiești cu 2400 de lei?! Ne imaginăm că este vorba despre un copil, care se rupe de familie și se duce să stea cu chirie, pentru că la vârsta lui nu are cum să își cumpere o casă sau că îl ajută familia să își facă un credit în rate pentru a-și lua o locuință? Din ce plătește? Din ce trăiește el? Toată lumea își pune problema meditațiilor. Să înțelegem că nu oricine poate să facă meditații. (...) În acest moment am 5.600 de lei salariu, cu 27 de ani vechime la catedră. Din cei 5.600 de lei scădeți 10% dirigenția, scădeți, pe timpul vacanței, banii de masă, adică 270 de lei. Tot din acești bani scădeți gradația de merit. În cei 27 de ani eu am avut cum să strâng pentru concursuri de dosare, care se susțin o dată la 5 ani. Nu garantează nimeni că iei acest concurs, deci mai scădeți aproximativ 1.500 de lei din cei 5.600 de lei. Este firesc? Aud tot felul de comparații, cu femeia de serviciu de la bancă, cu șoferul de la Minister. Eu nu vreau să mă compar cu nimeni. Fiecare om este important la locul lui de muncă, dar vreau bani pe măsura muncii mele, pe măsura studiilor, a eforturilor pe care le fac, pe măsura efortului emoțional și psihic pe care îl depun. Ar trebui ca lumea să înțeleagă de ce facem 6 ore de muncă la catedră pe zi și după care mă duc acasă și concep teste, corectez evaluări, elaborez fișe și lecții pentru alte câteva ore”, a completat profesorul.

Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:

Ne vom confrunta cu o revoltă?! Liderii sindicali au trădat?

Domnii lideri de sindicat au o problemă acum, pentru că atunci când vorbim despre grevă ne referim la o mișcare controlată de liderii de sindicat. În momentul în care vorbim despre revoltă, deja mulțumea nu își mai recunoaște liderul. Este o problemă pe care o observ în grupurile din care fac parte. Lumea este foarte supărată. Eu vreau să cred și îmi doresc să nu fie compromiși liderii mei de sindicat. Eu am mare încredere în domnul Nistor, doamna Anca, din Constanța. Nu îmi pot permite să judec. Nu este ușor pentru nimeni. Guvernului îi este greu pentru că nu are banii necesari, care se iau dintr-o parte și se duc în alta. Lucrul acesta trebuie să îl aducă la un nivel mai mic și să conștientizeze că așa procedează și profesorul. Cum Guvernul trebuie să ia dintr-o parte, pentru a duce bani în altă parte, și eu, profesorul, trebuie să îi rup de la gura copilului ca să pot plăti întreținerea. Este o realitate. Noi profesorii nu am ieșit mulți ani. Cineva mi-a reproșat faptul că nu am ieșit timp de 18 ani. Nu am făcut-o pentru că există bun simț și pentru că există conștiința că ai în fața ta elevul. Nu am crezut (n. red., în promisiunile făcute). Noi am fost într-o criză permanentă. Profesorul a venit întotdeauna cu materiale de acasă. Eu, în cei 27 de ani de catedră, am avut în fiecare generație cel puțin un copil amărât, acesta este cuvântul real, pentru care eu am cumpărat o carte, am adus materiale. Așa procedează orice profesor, nu doar Bercaru. Așa face orice profesor dedicat. Să ne aducem aminte de situația din pandemie. Familia avea un laptop sau o tabletă și se spunea că are tot ce îi trebuie, când în realitate erau 4 copii în aceeași casă”, a mai precizat Nicoleta Bercaru.

Ce salariu are profesorul Nicoleta Bercaru, dupa 27 de ani la catedra de limba romana?! Video

Bercaru: sunt Toma Necredinciosul

Nicoleta Bercaru nu crede în promisiunile Guvernului, așa cum nu cred mulți dintre colegii ei. „Mărirea se vehiculează că va fi cu 50%, dar eu sunt Toma Necredinciosul, cum sunt convinsă că sunt toți colegii mei, și nu mă încred până nu văd. Poate doar dacă apare în acea ordonanță. Spuneam la început că noi nu am ieșit, neapărat, pentru bani. Au ieșit colegii mei și pentru bani. Cuțitul care a ajuns la os acesta a fost: faptul că nu mai ajung banii, inflația a crescut, iar banii sunt mai puțini. Iei drept proști o întreagă categorie socială de oameni cu calibru, ca pregătire, gândindu-te că nu o să citească ce le pui sub nas sau că nu vor înțelege. Profesorul se supără când îl iei de prost. Nu ai cum să îl iei de prost. Eu te-am învățat pe tine să diseci textul, să îl citești și să îl înțelegi”.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Cât investește un profesor pe an, în materiale și cursuri de formare?  „Depinde de câte cursuri își dorește să facă. Eu am făcut dintotdeauna, dar înțeleg că astăzi debutanții nu mai sunt atât de interesați de aceste cursuri. Noi facem formare permanentă. Legea ne impune să avem 90 de credite în 5 ani de zile, iar cursurile cu credite nu sunt foarte ieftine. Nu este nimic sub 350 de lei, ca preț, pentru 15, maximum 20 de credite. Mulți colegi, inclusiv eu, au optat să mai facă un master de 2 ani, pentru un dublu câștig. Prin master automat câștigi cele 90 de credite, pe care trebuie să le echivalăm. Cursurile sunt scumpe. Școala costă. Ceea ce oferim noi este cărămida societății și este normal să coste”, a mai precizat Bercaru.

Care sunt adevăratele probleme din școli?!

Sistemul de învățământ românesc nu înseamnă numai școlile de elită ale sistemului. Toți ne dorim să lucrăm cu elevi excepționali, pentru că este ușor, însă adevăratele probleme ale sistemului sunt abandonul școlar, absenteismul, bullyingul în școală, ciocnirile dintre etnii, faptul că în anumite medii sunt fetițe care rămân însărcinate la 10-12 ani, care se mărită după aceea și trebuie să abandoneze școala, faptul că școlile respective au toaleta în curte și că nu au materiale în niciun fel sau că directorul este într-un continuu conflict cu primarul și nu poate să facă nimic pentru școală. Sunt atât de multe probleme în școli... Sunt foarte mulți copii cu CES, care necesită efort cât 3 elevi tipici. Noi nu îi refuzăm sau abandonăm, însă în cazul acestor copii trebuie lucrat în alt fel. Pentru fiecare copil în parte este nevoie de un profesor de sprijin, ar trebui să existe un psiholog la 800 de copii. Sunt școli care au 1.600 de copii și un singur psiholog. Sunt atât de multe probleme“, a mai spus Bercaru.

„Cu toții ne dorim rezultate bune, pentru a ajunge la licee de top, însă notele nu trebuie să fie medalia noastră ca părinți.“

În concluzie, Nicoleta Bercaru a dat câteva sfaturi părinților ai căror copii trec prin febra examenelor... „În primul rând, părinții trebuie să stea liniștiți, pentru că starea lor de emoție merge către copii. Știm asta de când îi avem în burtică. Părintele, mai ales mama, are o relație specială cu copilul și, deși nu vrea să pară că este emoționată, copilul simte starea ei. Copiii nu vor să își dezamăgească părinții și atunci muncesc foarte mult, până la epuizare unii dintre ei, fapt care nu este deloc în regulă. Nu trebuie să se pună presiune pe ei. Cu toții ne dorim rezultate bune, pentru a ajunge la licee de top, însă notele lor nu trebuie să fie medalia noastră ca părinți. Rezultatele sunt ale lor și atât și trebuie să înțelegem că au propriul drum, așa cum am avut și noi. Noi părinții și dascălii suntem lângă ei să îi ghidăm, să îi sprijinim, să le fim alături. Noi am învățat și îi sprijinim, atât cât putem noi, și sufletește, iar dumneavoastră, părinții, îi sprijiniți moral. Trebuie să îi sprijiniți și să le spuneți în primul rând că aveți încredere în ei, iar dacă rezultatul lor nu este cel așteptat de către părinți, nu este un capăt de țară. O să intre la un liceu și este important să se monteze în următorii ani. Să își ia Bacalaureatul, pentru că acela este examenul vieții, cel cu adevărat important. Trebuie să vă gândiți că în următorii ani trebuie să își trăiască și adolescența. Pentru examen, copiii trebuie să se concentreze la ceea ce au de făcut”.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Nicoleta Bercaru a vorbit, în cadrul interviului, și despre haosul din oraș și neimplicarea administrației locale în Educația din Constanța. Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272