REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ce se ascunde în spatele Strategiei de vaccinare, pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății?!

Ce se ascunde în spatele Strategiei de vaccinare, pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății?!

Mirela PASCAL,Marieta ȘTEFAN, 9 august 2023 | 00:00 2976

Ministerul Sănătății a lansat la data de 1 august a.c. un proiect de hotărâre de guvern privind Strategia națională de vaccinare în România până în anul 2030. Proiectul a fost pus în dezbatere publică zilele trecute și nu impune vaccinarea obligatorie. „Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativităţii, iar România face în acest moment acest pas important pentru adolescenţi şi adulţi”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Însă întrebarea care stă pe buzele multor români este ce ascunde, de fapt, proiectul cu pricina? De altfel, în luna mai a.c. a avut loc o dezbatere la Ministerul Sănătății, la solicitarea Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților, în cadrul căreia au participat și medici care și-au expus opiniile cu privire la această strategie și ce anume ar trebui modificat.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

Deşi este posibil ca anumite boli să fi fost eradicate în ţară, trăim într-o lume tot mai interconectată, motiv pentru care aceste boli se pot răspândi din zonele în care sunt încă prezente. Acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, precum și împotriva poliomielitei și a rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2000 – 2017 cu circa 10% la copiii în vârstă de un an, probabil din cauza lipsei cazurilor de boală în ultimii ani și prin creșterea în influență a mișcării anti-vaccinare.

Proiectul, în dezbatere publică

De aceea, a fost emis un Proiect de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei Naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030, care a fost postat în transparență decizională. Proiectul de act normativ are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine.

 

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

„Deși în România vaccinarea este susținută expres sau implicit de o serie de documente strategice și legislative și este furnizată gratuit pentru toți copiii, acoperirile vaccinale nu ajung în prezent la țintele recomandate de OMS. Din acest considerent, vaccinarea trebuie să rămână o prioritate în agenda națională de sănătate”, se precizează în inițiativa legislativă.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

Acces universal la servicii de informare, educare și consiliere

Conform strategiei proiectului legislativ, se dorește ca în anul 2030 să fie asigurat accesul universal la servicii de informare, educare și consiliere pentru promovarea prevenției și adoptarea unui stil de viață fără riscuri, precum și reducerea mortalității. De asemenea, se vrea dezvoltarea unei platforme comune de colaborare între autorități, medici, pacienți și organizații internaționale cu experiență în acest domeniu.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

În strategie sunt lucruri nejustificate?

Însă sunt câteva semne de întrebare ridicate de anumiți specialiști și de care mai marii din minister ar trebui să țină cont. De exemplu, în data de 17 mai 2023 a avut loc o ședință publică de dezbatere a proiectului mai sus menționat, organizată de Ministerul Sănătății în sistem de videoconferință, la solicitarea Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților.

La dezbatere, Geanina Hagină, medic primar Obstetrică – Ginecologie, semnala faptul că în strategie sunt lucruri nejustificate. ”În proiect au fost foarte puțini bani alocați pentru screening, pentru prevenția primară și secundară, dar sunt mulți bani alocați vaccinurilor, testărilor în anumite programe de sănătate, bolilor rare, boli genetice, etc.”, a  spus medicul. Tot medicul Hagină a mai spus că reprezentanții ministerului nu sunt la curent cu documentele publicate de Pfizer privind reacțiile adverse la vaccinuri și că ”ar trebui ca oamenii să aleagă dacă vor vaccinare, digitalizare, rețete electronice”.

Mai mult, a mai spus medicul, ”prin acest proiect nu au fost alocate sume pentru investigarea reacțiilor adverse, post vaccinare ale persoanelor și că ministerul nu recunoaște decesele postvaccinare Covid, că nu au fost investigate conform protocolului cu INSP. Au fost prezentate cauze de mortalitate: probleme cardiovasculare, cancerul, accidente, consum de alcool, medicamente și bolile aparatului respirator dar nu ați alocat bani. Țintele de la pct.5 pag.23 din anexa nr.1 sunt nerealizabile din moment ce pentru Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate din Anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 964/2022 s-au  alocat doar 0.012% din Bugetul alocat programelor naţionale de sănătate publică, în timp ce pentru programul național de vaccinare și testele PCR s-au alocat 73.05%.

Medicul a mai semnalat că ținta „Acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare și 70% pentru vaccinarea grupelor la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare” este în contradicție cu libertatea omului de a decide pentru propriul corp, pentru propria sănătate. Pentru țintel privind digitalizarea cine garantează confidențialitatea datelor, că acestea nu ajung pe mâinile unor persoane de rea-credință?“, se întreabă medicul.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!facsimil din minuta publicată de Ministerul Sănătății, legată de dezbaterea din luna mai, organizată la solicitarea Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților

Sebsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, prezent la dezbatere, a răspuns că digitalizarea este un proces normal, european, internațional care duce la eficientizarea activității medicale, la transparența cheltuirii banilor și nu la pierderea de date. Serverele sunt securizate și se face în acord cu legislația națională și europeană. Strategia nu îngrădește dreptul la alegerea serviciului  medical și nu se alocă bani suplimentari pentru vaccinuri, cei ce doresc să beneficieze de servicii medicale gratuite. „Nu se alocă bani suplimentari vaccinării și nu obligăm pe nimeni să se vaccineze”, a spus secretarul.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

În cadrul acestei dezbateri ce a avut loc în mai a.c., Marina Ioana Alexandru, reprezentantul Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților, și-a expus punctul de vedere și propunerile concrete cu privire la strategie. Alexandru susține că trebuie ”să se țină cont de faptul că ministerul nu are voie să treacă peste consimțământul omului și este interzis să se oblige la vaccinare pentru că vaccinarea este un act medical, facultativ, opțional. Strategia este imperios necesar a fi reluată și discutată  în totalitate nu în această formă, cu un timp de 3 minute, deci solicită o nouă dezbatere cu discutarea strategiei cât este nevoie fără stabilirea unui termen de discuție”. Un alt participant la dezbatere a atras atenția asupra faptului că trebuie eliminat din proiect ținta privind căreia la nivelul anului 2030 se dorește a avea acoperire vaccinală de 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare și 70% pentru vaccinurile din grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare. De asemenea, propune punerea în locul acestei ținte o alta și anume: până în 2030 statul român să obțină din partea producătorilor de vaccinuri asumarea în scris a răspunderii civile și penale pentru siguranța propriilor vaccinuri. Un alt participant la dezbatere, Nițulescu Anca, punctează același aspect: ”În Anexa 1 – Strategia Națională de Sănătate, la pagina 25, găsim că una din țintele pentru anul 2030 este „Acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare și 70% pentru vaccinarea grupelor la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare.” Solicita eliminarea acestei fraze. În Anexa 2 – Planul de acțiuni, la pagina 10, în cadrul direcției de acțiune DA.3.1.1. Îmbunătățirea performanței Programului Național de Vaccinare inclusiv prin creșterea acceptabilității și sustenabilității vaccinării la orice vârstă. Nici un act medical nu poate fi obligatoriu. Inaintea oricărui act medical este necesar consimțământul informat al pacientului. Decizia de vaccinare trebuie luată de medic impreună cu pacientul său, în mod individual. Solicită eliminarea acestei prevederi din strategie”.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!facsimil din minuta publicată de Ministerul Sănătății, legată de dezbaterea din luna mai, organizată la solicitarea Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților

Ce prevede proiectul!

Tot în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în anul 2015 la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, se prevede, la unul dintre obiective  ”Asigurarea vieții sănătoase și promovarea stării de bine pentru toți oamenii și la toate vârstele”. Acest obiectiv are în primul rând în vedere eliminarea deceselor prevenibile la nou-născuți și copii până la 5 ani, precum și eliminarea epidemiilor de SIDA, tuberculoză, malarie, alte boli tropicale neglijate și combaterea hepatitei, a bolilor transmise prin apă și a altor boli transmisibile. De asemenea, se dorește asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente și vaccinuri esențiale, sigure, eficace, de calitate și la prețuri accesibile pentru toți și sprijinirea cercetării și dezvoltării de vaccinuri și medicamente pentru bolile transmisibile și netransmisibile și implicit, asigurarea accesului la acestea.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

Încurajarea vaccinării

Angajamentul este global și stabilește o viziune ambițioasă și o strategie de vaccinare pentru deceniul 2021-2030 pentru toate statele lumii, din care face parte, bineînțeles, și România. Strategia are mai multe obiective. Se dorește asigurarea unui cadru de politici și reglementări favorabile pentru încurajarea vaccinării, în scopul asigurării dreptului la sănătate și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru asigurarea și respectarea dreptului la vaccinare. De asemenea, este foarte importantă creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește vaccinarea și asigurarea accesului universal la acesta de-a lungul vieții. O importanță deosebită o are Programul Național de Vaccinare, căruia trebuie să i se asigure o guvernare eficientă, prin aprobarea legii vaccinării.

Vaccinare anti HPV

Foarte multe femei tinere află că au virusul HPV, după ce fac testările specifice pentru Papa Nicolau. Acest lucru poate fi prevenit prin creșterea gradului de cunoaștere și de încrede în sfera vaccinării anti-HPV și implementarea unor strategii moderne și eficiente de comunicare pentru creșterea interesului populației de a face acest vaccin. De asemenea, cadrele didactice trebuie instruite, ca la rândul lor să informeze elevele din școli asupra importanței vaccinării anti-HPV. Un alt obiectiv este asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populație cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare. Din păcate, pot apărea focare sau epidemii cauzate de boli prevenibile prin vaccinare. În aceste cazuri se vrea asigurarea continuității programului de vaccinare în timpul situațiilor de urgență create de acestea printr-o detectare precoce și un răspuns rapid prin completarea cu vaccinuri noi. În acest sens este foarte importantă armonizarea cadrului legislativ pentru autorizarea temporară și procurarea rapidă a unor vaccinuri.

Ce se ascunde in spatele Strategiei de vaccinare, pusa in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii?!

Aprovizionare continuă cu vaccinuri

Aprovizionarea cu vaccinuri trebuie făcută în mod continuu, iar acestea trebuie utilizate în cadrul Programului National de Vaccinare. Este de dorit și dezvoltarea unui program integrat pentru aprovizionarea cu vaccinuri, gestionarea necesarului de spații de depozitare și a mijloacelor de transport care să asigure respectarea lanțului frigorific și monitorizarea constantă a sistemului de distribuție și administrare a vaccinurilor, precum și condițiile în care sunt păstrate prin îmbunătățirea continuă a sistemelor de monitorizare a siguranței vaccinurilor.

Acces universal

Se dorește accesul universal la servicii de sănătate, în particular pentru vaccinare și introducerea modulului de vaccinare a adultului în Registrul Electronic Național de Vaccinare. “Prin implementarea prezentei strategii se urmărește consolidarea capacității naționale de a contribui la progresul în atingerea obiectivelor globale de imunizare, ca parte din Agenda de Imunizare 2030, din Agenda Europeană de Imunizare 2030 și din obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. Totodată, acțiunile pe plan național vor avea în vedere stimularea progresului către accesul universal la servicii de sănătate, în particular pentru vaccinare. De asemenea, este încurajată punerea în aplicare a vaccinării pe parcursul vieții”, se mai arată în proiect.

Acoperire de 90%

Strategia are ca scop o acoperire vaccinală de peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de vaccinare și o acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieții la grupele supuse la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare. Totodată, se dorește ca România să-și păstreze statutul de țară care a eliminat rubeola endemică, poliomielita, rujeola endemică și care previne în continuare infecția rubeolică congenitală și sindromul rubeolic congenital. 

Colaborare cu toate instituțiile abilitate

Monitorizarea și evaluarea strategiei se vor realiza prin Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pe baza colaborării instituționale cu toate entitățile implicate. INSP va dezvolta un cadru de monitorizare și un mecanism de colectare regulată a datelor de la responsabilii instituționali. Tot conform notei de fundamentare, pentru implementarea strategiei este necesară adoptarea Legii vaccinării, ca legislație primară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce am zis eu mai jos, este o concluzie trasa dupa realitatea din tara. Si majoritatea sunt asa cum am zis. Sunt si oameni ok, foarte seriosi, muncitori si corecti, numai ca au ramas minoritari in comparatie cu meltenii si bombardierii! Eu la astia ma refeream cand am zis ce am zis. Trasaturile unei natii sunt date de majoritatea oamenilor din acea natie si din pacate este cum am zis. Dupa revolutie, s-au inmultit enorm hotii, mincinosii, criminalii, violatorii, etc. Bineinteles ca este o parere si poate fi gresita, dar uita-te in jurul tau si o sa imi dai dreptate. Poate ca exprimarea mea nu a fost clara: nu m-am referit la cei 20-30% (sper ca sunt atatia, cu toate ca real cred ca sunt doar 10%) de oameni muncitori si corecti, pe care ii am prieteni si pe care ii apreciez, ma refer la ceilalti 70-80%, poate chiar 90% care au distrus toate lucrurile frumoase din tara, si-au batut joc de ea, de oamenii corecti si ne fac de rusine peste tot. Asta inseamna o natie bolnnava! Trebuie tratata
5
2
E o contradictie in ce zici: guvernele nu se gandesc la sanatatea cetatenilor si se gandesc sa puna doar taxe. Asa o fi si asa pare din ce se vede si din ce legi dau. Dar, parerea mea este ca daca ar face asta, nu ar mai avea cui pune taxe. Fara o populatie cat de cat sanatoasa, nu ai cum sa o exploatezi si sa incasezi taxele ca vor muri foarte multi si ramai fara bani la buget. In plus trebuie sa cheltuiesti din putinul buget pe care il aduni pt ai trata. Fara bani la buget, nu ai cum sa furi si sa profiti, sa iti faci vile mari, masini scumpe, excursii, etc. Iar politicienii vor viata buna. Deci trebuie sa aibe grija de tine cat de cat si sa nu te lase sa mori. In plus, la virusul asta, fara vacvin, erau predispusi sa se infecteze si sa moara si ei. Asa ca nu si-au permis sa se joace. Au aruncat cu bani in cateva companii mondiale de medicamente, care daca vrei o fii cu teoria conspiratiei, putem spune ca sunt ale lor si asa au castigat pe doua parti: nu au murit si s-au imbogatit.
6
1
Daca spuneai ca virusul e scapat intentionat, ca si experiment, era una din posibilitati, chiar daca nu cred asta. Cred ca pur si simplu a fost scapat de p****i ce sunt si ca nu e bine sa te joci cu asemenea virusuri. Dar, era si posibilitatea aia si are o oarecare logica. Numai ca tu ai spus ca vaccinul a fost scapat expre. Daca te-ai referit la virus, da exista o posibilitatea sa fie si cum zici. Daca te referi la vaccin, nu e cazul, pt ca li s-au dat f multi bani companiilor sa produca ceva sa anihileze virusul. Aici poate fi vorba de contracte cu directie, de aranjamente, de alocare de fonduri preferential catre companiile care conduc lumea medicamentelor si care dau pe piata doar ce vor ele si la ce pret vor. Aici se poate discuta mult si sigur exista un sambure de adevar! Dar vaccinul a fost facut sa fie impotriva virusului si nu special pt extinctie in masa! Ca pot exista reactii averse pe termen lung, asta nu stiu nici aia care l-au facut! Adica nu l-au facut intentionat rau.
6
1
Pentru NATIE BOLNAVA, cum de te-ai prins ca nu avem Dumnezeu?! Ma repet, tu chiar ne crezi p****i pe toti ? Bine ca ai renuntat la cetatenie, felicitari! Intrebarea este daca tot ai renuntat la cetatenie, ce treaba mai ai tu cu Romania si cu ziarele din Romania ? Si apropo tu nu mai esti Roman, esti doar de origine Romana. Vezi ca sunt foarte multi doctorii care te-ar contrazice in legatura cu vaccinul asta anti-covid, care defapt e scapat expre asa putin de experiment pe oameni. Sa imi zici si mie cand in istoria omenirii un guvern s a gandit vreo data la sanatatea poporului sau?! Chiar sunt curios. Daca se gandeau guvernele la noi... era bine! Ele se gandesc doar cum sa iti puna taxe , nu la sanatatea ta! In alta ordine de ideii... daca ramaneai in Romania si reuseai in ce iti doreai tu erai cineva... asa ai ales sa tradezi... ai fugit sub pretextul ca aici nu aveai ce sa inveti ce sa faci... ca suntem o natie bolnava... URAT DIN PARTEA TA! Multa bafta acolo !!!
1
5
Nu il aduce pe Dumnezeu in discutie ca nu e cazul. Voi nu aveti niciun Dumnezeu! Nu ai inteles nimic! Asta inseamna sa fii analfabet functional, adica sa citesti si sa nu intelegi! Cand am jignit, am facut-o intentionat. M-am jignit si pe mine, ca si eu sunt roman, numai ca eu am renuntat la cetatenie si incerc sa evoluez sa gandesc, sa vad ce zic altii mai destepti, sa ascult si sa vad ce se intampla in afara Romaniei. Toata omenirea s-a vaccinat, de la isalanda pana in Brazilia, de la Argentina si pana in Australia, China si inclusiv in Rusia in conditiile in care inainte sa apara vaccinul s-a murit pe capete si vii tu si altii ca tine sa zici ca vaccinurile nu sunt pentru ce au fost facute si sunt ca sa te extermine?? Pai meriti si tu si restul ca tine sa fiti jigniti!
8
3
Pentru NATIE BOLNAVA se vede dupa limbaj cat de inteligent esti! Vad ca insulti asa pe toata lumea. Tu chiar ne crezi asa p****i pe toti?! Nu stiam ca tu esti Dumnezeu pe pamant, dar m ma inselat! Tu chiar esti Dumnezeu pe pamant! Bai baiatule revinoti la bautura! Si vad ca ai o problema cu Romania... chiar crezi ca toti suntem maimute ca tine?! Crezi ca daca esti plecat din tara gata te a lovit inteligenta?! Dupa cum te exprimi nu esti decat un frustrat si cam atat, in rest multa sanatate iti doresc!
2
6
acum va cacati pe voi ca nu vreti vaccin si la inceput cand se murea pe capete in Italia, Spania, Franta si se aratau imagini din spitalele lor cum erau intinsi pe jos vii langa mori, erati cacati la c*r. Toti urlati ca de ce domne nu fac astia un vaccin ceva. dupa ce l-au facut ati zis ca nu e bun ca l-au facut prea repede! Nu mai comentati, ca cu cat scrieti ma mult, aratati cat de p****i sunteti! Ciocul mic cand esti p***t! Bine va facea Ceausescu ca va punea pumnul in gura. Voi nu trebuie sa aveti dreptul la pareri ca sunteti p****i si asta se vede dupa cum arata tara, si dupa cum ati votat si i-ati lasat pe toti sa fure ca sa va dea si voua ceva, o fasole cu ciolan, un pui, orice. de-a moaca. Si va dat la m**e! Respect pe cei care am plecat si nu s-au complacut in fasolea cu ciolan.
8
6
Dupa nume se vede ca esti coborat din copac! p**a p*****a ai tu in capul ala sec, de fapt ai c***t in cap. Vaccinul nu te protejaza sa nu iei, te protejaza sa nu mori asa ca prostul cum o sa patesti tu, sau cum au patit-o aia destepti ca tine la care li s-a facut deja pomana! Si daca ma vaccinez, tot sunt predispus la o forma mai usoara, ca imbecili ca tine, nu se vaccineaza si atunci o sa transmita. Daca era dupa cretini ca tine si acum mureau copii de pojar, oreon, etc. Noroc ca unii mai destepti au decis vaccinarea obligatorie! Mie nu imi e frica boule, numai ca sunt si oameni bolnavi care pot muri din cauza unor melteni ca tine care nu pun mana la gura cand stranuta! Pe mine ma doare fix in p**a, dar ma gandesc la cati le-ai dat tu ca nu te-ai vaccinat si cati ai omorat? Nu as obliga pe nimeni sa se vaccineze, dar i-as baga la puscarie pe aia care omoara pe altii prin transmitere! Nu vrei sa te vaccinezi, dute dracu in padure, nu mai sta in comunitate, sau stai inchis in casa!
8
5
pt NATIE BOLNAVA prietene daca tu esti vaccinat de ce iti este asa frica?! Baga tu in tine vaccinuri pana iti ies ochii ca la melc! Si cel mai trist lucru este ca... p*****a p... a fost la curu lu ma-ta!
3
10
Cine sa stea sa bage bani in vaccinuri ca sa va omoare pe voi? Voi muriti singuri la 50 de ani de inima, cancer, ciroza, accident vascular, sau in accidente pe sosele. Va omorati ca chiorii dupa ce beti impreuna la carciuma, ca sunteti criminali ordinari! In 30 de ani, nu mai ramane unul din voi. Va exterminati singuri ba rablelor, nu trebuie sa va omoare nimeni cu vaccin. Hai sictir si la cimitir cu voi!
10
9
Ba, scrabe ordinare, natie de imputiti, hoti, violatori, mincinosi, corupti, criminali etc! Nu vrea nimeni sa va extermine prin vaccin si sa va omoare pe voi! Ce importanti va credeti, urataniile dracului de retardati, credeti ca sunteti buricul pamantului. Ba handicapatilor, sunteti o natie de c***t, analfabeti lasi, betivi, nespalati, si mizerabili! Trebuie sa va vaccinati ca suntei plini de boli si nu ar fi o problema ca muriti voi, dar ne imbolnaviti si pe noi astia din vest. Sunteti niste infecti! Aveti toate bolili pamantului si ni le dati si noua! Le gasiti in ultima faza si muritii ca prostii, dar asta e bine ca scapa pamantul de niste nenorociti! Grav e ca dati boli la altii, ca altfel se pisa lumea pe voi si ii durea in c*r de vaccinarea voastra! Nu aveti nici dinti in gura si nu va spalati pe dinti. Va dati cu parfum fara sa va splati si voi ziceti ca vrea oculta mondiala sa va vaccineze ca sa va omoare? Pai voi nu valorati nici cat gandacii de bucatarie ma, handicapatilor
8
11
din 2020 se incerca din rasputeri extinctia populatiei sarace prin plandemie, vaccinare, razboi, scumpiri exorbitante, recesiune.
11
8
Pentru ca nu le-a iesit globalistilor treaba cu razboiul din Ucraina asa cum au vrut, acum prin OMS vin cu aceasta legislatie prin care incet, incet vor sa vaccineze toata populatia. Prospectul acestor vaccinuri sunt insa devastatoare pentru populatie, de unde vedem si atatea imbolnaviri dar mai ales morti subite...
16
8
Romania este pe loc 1 in ue la sustinatori ai teoriilor conspiratiei antivaccinare cu 40%, polonia 19% austria 12% si pe unul din ultimele locuri la vaccinarile bebelusilor si antigripala daca nu pe ultimul la distanta mare de restul tarilor; sa inteleg de la cei care contesta vaccinarile ca tot restul europei greseste si ei au dreptate ? serios ? ca sa nu mai vorbesc de restul lumii asia cu japonia, coreea de sud, etc si chiar australia, etc
9
18
adica experiente pe, fraeri, cobai, voluntarii ,? mori acasa peste 2 zile..
16
9
Nu este trecuta obligativitatea in lege, dar aparatul de propaganda repeta obsesiv ca trebuie sa te vaccinezi cu de a sila. Se pregateste populatia pentru ce urmeaza.
23
10
“investigarea reacțiilor adverse” ale vaccinului anticovid nu se mai poate face in constanta pentru ca aici s-a interzis vaccinarea; eu am vrut sa ma vaccinez si am fost refuzat in doua locuri
13
11

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272