REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Chinezii au fost scoși din procedura de construire a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă

Chinezii au fost scoși din procedura de construire a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă

Replica API 15 iunie 2020 | 22:07 1912

Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A a fost mandatat să iniţieze procedurile privind încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015 pentru construirea şi operarea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Astfel, în cadrul Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor (AGOEA) din 12 iunie 2020 s-a decis abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018), se arată într-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, AGOEA a hotărât mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN "să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: "Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a Acordului Investitorilor în formă preliminară".

Nu în ultimul rând, s-a decis mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrica din surse nucleare.

Potrivit documentului, în cadrul şedinţei a fost aprobată Strategia de Investiţii a SNN pentru perioada 1 iulie 2020 - 1 iulie 2025 elaborată în conformitate cu Ordinul Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), strategie care conţine proiecte investiţionale care urmează a fi derulate în perioada 1 iulie 2020 - 1 iulie 2025, modernizările activelor actuale aflate în funcţiune, precum şi termene de realizare asumate, costul estimativ pentru fiecare investiţie şi sursele de finanţare indicate.

"Valoarea estimată a proiectelor de investiţii, aferente perioadei 2020-2025, conform strategiei şi etapelor de realizare este de 2,29 miliarde de lei", se arată în raportul publicat pe BVB.

De asemenea, în cadrul AGOA, a fost aprobată numirea firmei Mazars România SRL în calitate de auditor financiar al SNN pentru o perioada de 3 ani, respectiv pentru exerciţiile financiare 2020, 2021 şi 2022.

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare, respectiv demersurile de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4, în conformitate cu obligaţiile aferente statutului de companie listată şi ale Actului Constitutiv, SNN va informa şi va supune votului acţionarilor săi orice astfel de demers, în deplina transparenţă a modului de gestionare a responsabilităţilor ce revin organelor statutare ale SNN.

În cadrul AGEA au fost aprobate toate punctele introduse pe ordinea de zi de către acţionarul majoritar, respectiv Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

La finalul lunii trecut, ministrul Economiei, Virgil Popescu, arăta că actuala colaborarea cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în urmă cu şapte ani, perioadă în care nu s-a avansat, astfel că nu se putea merge mai departe.

"Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă. Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?", a declarat Popescu la B1TV în 28 mai.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW.

Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi grupul chinez a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,4959% din acţiuni, Fondul Proprietatea - 9,0903% şi alţi acţionari - 8,4138%, după listarea la bursă a companiei.

Cu cele două unităţi în operare, SNN acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România, notează stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mi se va lua scaunul.
1
1
Consiliul fascist al CNE a hotarat impreuna cu neomarxistii si progresistii abrogarea memorandumului! inchidem tot pentru a deveni sclavii UE - Uniunea Escrocilor si pentru a ne vinde tara pe nimic ! O sa cerem voie sa mergem la buda si sa tragem apa IMBECILILOR!
3
2
CNE radiaza de mentalitatea fostilor securisti - care vor doar sa fure prin privatizari si contracte dubioase libidinoase. Toti isi asteapta cascavalul si mica portie din privatizarea vreunui reactor. E atat de clar cine si cum fura, cine pe cine fute... cine suge pe cine... conducere scolita la moscova, parfumata occidental. Mi e scarba de voi, ultimul tun trebuie expus si anchetatat: privatizarea si furtul de la CNE! Jigodii obosite care isi angajeaza doar neamurile si calca orice profesionist adevarat in picioare! Muie sistemului instaurat la CNE
4
0
Dupa succesul cu care s-au praduit o multime de milioane de euroi cu Bachtel,tot o companie americana care a facut autostrazi sa ne mandrim in toata lumea,e normal ca si colonie ce suntem,sa continuam in acelasi fel si cu reactoarele neamului. Importane este ca barosanii sa ramana barosani,populimea sa ramana dezbinata si idiotizata in saracie si incultura crasa,deci sa fie cum a fost. Pe bune,chiar ii pasa cuiva ca romanii raman mandri de prostia si saracia lor ? Bine ca nu vin chinezii sa construiasca asa cum fac in alte tari,mai bine sa vina americanii sa ne dea muie si o sapca cu cozoroc.
7
1
Erati largiti in cur pt chinezi si v a dibuit gaura americanii ! Fraierilor , china o avea mai mica , acum o sa va olareasca grav americanii .
6
4
In cei 7 ani de zile in care nu s-a avansat , vina a fost a partii romane; nu va faceti griji ca Germania are ca partener economic de incredere China ; iar am jucat o mana moarta .
9
2
Nu vrea Kogalniceanu un reactor chinezesc aproape de o baza
6
1
MUIE PNL SI TUTUROR VOTANTILOR SI SIMPATIZANTILOR LOR
9
10

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272