REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constanţa, în cazul unui MARE CUTREMUR: zeci de clădiri ÎN PARAGINĂ, 7 dintre ele fiind pe lista de supraimpozitare

Constanţa, în cazul unui MARE CUTREMUR: zeci de clădiri ÎN PARAGINĂ, 7 dintre ele fiind pe lista de supraimpozitare

Replica API 29 octombrie 2018 | 00:00 479

Cutremurul poate dărâma zeci de clădiri aflate în paragină chiar în punctele de interes turistic din Constanţa, pe lista acesta aflându-se chiar şi emblema oraşului de la malul mării, Cazinoul din Constanţa. Din fericire însă, autorităţile au demarat lucrări de punere în siguranţă a acestuia chiar la începutul săptămânii trecute. În edițiile trecute, cotidianul „Replica de Constanța” prezenta starea jalnică a clădirilor din zona peninsulară din municipiul Constanța. Clădiri lăsate de izbeliște de proprietari, degradate, scoase la vânzare și care nu sunt securizate. Pe strada Traian din zona respectivă funcționează și o instituție de învățământ – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde sute de elevi merg la cursuri. Chiar lângă intrarea liceului se află o clădire părăsită, iar de fiecare dată când bate vântul, geamurile se zguduie frenetic de perete, riscând să fie luate pe sus de curenți și aruncate peste trecători. Și asta nu este singura problemă. La începutul anului, mai exact pe 22 ianuarie, o bucată dintr-o altă clădire a căzut aproape să lovească un trecător.

Cutremurul care a lovit România în noaptea de sâmpătă spre duminică, 27 spre 28 ocotmbrie, a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richer şi a fost resimţit şi la Constanţa. Din fericire, în oraşul de la malul mării nu s-au înregistrat incidente în urma acestuia. Riscul este mare mai ales că oraşul nostru deţine un număr crescut de clădiri vechi, aflate în paragină, constănţenii stând cu sufletul la gură de fiecare dată când un cutremur de această magnitudine zguduie România. Doar o minune poate face ca o tragedie să fie evitată la Constanţa! Şi vorbim despre clădirile cu risc seismic aflate în oraşul turistic Constanţa. Clădirile aflate în paragină din centrul oraşului au scăpat de data aceasta de ceea ce putea însemna o tragedie colectivă sau nu. Locuitorii oraşului de la malul mării s-au arătat revoltaţi de clădirile deplorabile din Zona Peninsulară şi nu numai, acuzând în nenumărate rânduri că astfel de imobile nu sunt doar pericuolase, începând deja să se desprindă bucăţi din ele, dar afectează şi imaginea oraşului în faţa turiştilor care vin an de an la mare, în concediu.

Majorarea impozitul pe clădiri între 300 şi 500% este salutară, în ideea că astfel proprietarii vor fi forţaţi să le renoveze şi să le pună în siguranţă, tocmai ca să nu se ântâmple o tragedie. Cât de receptivi sunt proprietarii privind această situaţie, rămâne de văzut. În acest context reamintim că membrii Comisiei nr.5 pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului s-au întrunit în şedinţă, marţi, 23 octombrie, cele mai multe dintre punctele aflate pe ordinea de zi referindu-se la clădirile în paragină. Precizăm că proprietarii a şapte dintre clădirile cu risc, aflate în paragină, riscă supraimpozitarea din cauza gradului crescut de degradare.

Paula SOLOMON

Citeşte şi: Ruinele oraşului Constanţa, în vizorul consilierilor locali: proprietarii a 7 clădiri riscă supraimpozitarea!

Impozit MAJORAT pentru mai multe clădiri lăsate în PARAGINĂ la Constanţa!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai intereseaza pe nimeni ce se intampla in blocurile construite inainte de 77. Dupa revolutie, ca de, fiecare e proprietar, s-a apucat fiecare sa sparga pereti, balcoane si alte cele. Cred ca nu e bloc in care sa nu se fi facut asemenea lucrari, unele cu autorizatie, altele fara. Ideea e ca nimeni nu verifica, nici inspectia in constructii, nici primaria. Vedem, care o-m mai fi, ce va fi dupa un cutremur de 7,2.
1
1
Tara are nevoie de tine, mai rar oameni cu idei stralucite si buni cunoscatori ai legii. Citeste si ghilimelele. Probabil esti nenea Ovanesian.
1
0
cornele,ca le extinde cartierul din centru si ajungem las-vegasul romaniei.
1
1
Mai intai trebuie deportate ciorile care joaca barbut in inima peninsulei tiganii aia turcitzi si tatuati apoi supraimpozitarea cu 1000%
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108