REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constanţa, printre primele oraşe în care copiii sunt HĂRŢUIŢI!

Constanţa, printre primele oraşe în care copiii sunt HĂRŢUIŢI!

Replica API 22 ianuarie 2016 | 00:04 225

ALARMANT!

ALARMANT!

În ultimul timp se discută foarte mult pe marginea problemei protecţiei copilului şi despre faptul că mulţi copii sunt agresaţi de părinţi, de colegii mai mari de la şcoală şamd. Din păcate, mulţi nu ştiu cum să reacţioneze în astfel de situaţii, şi aşa se ajunge la cazuri care mai de care mai îngrijorătoare. Asociaţia „Telefonul Copilului” se ocupă de cazuri obişnuite precum probleme sentimentale, crize de identitate ale celor mici, dar şi cu situaţii grave care necesită intervenţia unor instituţii abilitate. Astfel, ei lucrează în parteneriat cu DGASPC, inspectoratele şcolare şi de poliţie, iar atunci când e cazul, şi cu centrele regionale ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. În acest fel, ei le furnizează datele necesare pentru a interveni şi ajuta copilul să scape de hărţuirile la care au fost supuşi de-a lungul timpului: „Lucrăm în parteneriat cu DGASPC, cu inspectoratele şcolare şi inspectoratele judeţene de poliţie şi, unde este cazul, şi cu centrele regionale ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Noi le furnizăm datele necesare pentru a le asigura intervenţia, acolo unde este cazul. Dar nu pentru toate. Unele dintre ele se opresc la noi, adică cele care beneficiază exclusiv de consiliere psihologică”, a declarat pentru „Replica” , Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociaţiei „Telefonul Copilului”.

Dacă vă întrebați cine stă la celălalt capăt al telefonului, răspunsul este cât se poate de firesc, și anume, asistenți sociali și psihologi. Este nevoie de persoane avizate, pregătite pentru a răspunde nevoii copiilor care fac apelul: „Cu copiii vorbesc exclusiv asistenți sociali și psihologi. Nu acceptăm alte categorii profesionale pentru că problemele pentru care suntem contactați sunt foarte grave și nu pot fi tratate de oricine”, precizează Cătălina Surcel. Potrivit dorectorului, se pare că sunt și foarte mulți adolescenți care sună să caute ajutor cu privire la problemele sentimentale specifice vârstei, crizelor de identitate, șamd: „Sunt și foarte mulți adolescenți și preadolescenți care ne sună. Pentru că, din păcate, problemele sentimentale pornesc de la o vârstă destul de fragedă”, spune Surcel. „De asemenea, ne contactează și părinți pentru a le oferi asistență juridică pe legislația în vigoare. Eivdent, personalizată pentru cazul cu care lucrăm. Un caz nu seamănă cu altul”, a adăugat Cătălina Surcel.

Numărul băieților care au raportat cazuri de bullying (hărțuire) la Telefonul Copilului 116 111 a crescut de peste 20 de ori, de la 25 de cazuri în anul 2014 la 534 de cazuri în anul 2015. Totodată, totalul solicitărilor de ajutor în general formulate de băieți s-a dublat în perioada analizată, înregistrându-se 1.094 de cazuri. În principal, aceștia au sesizat cazuri de abuz de tip bullying (48,90%). Solicitările de consiliere psihologică au reprezentat totodată un procentaj semnificativ (42,14%) atât în ceea ce privește fenomenul bullying, cât și probleme sentimentale, criză de identitate, nevoia de comunicare și relaționare cu părinții, relații de prietenie. Constanța, alături de alte județe, se află printre orașele în care au fost semnalate cele mai multe astfel de cazuri. În ceea ce privește mediul de proveniență, cele mai multe situații au fost sesizate din mediul urban (42,48%), urmat de mediul rural (39,38%). În 18,14% dintre situațiile înregistrate la 116 111, apelanții nu au dorit să menționeze mediul de proveniență. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din regiunea Moldova (29,70%), urmată de Muntenia (21,13%), Transilvania (10,03%), București (9,79%), Oltenia (9,62%), Dobrogea (3,43%) și Banat (2,52%). Apelanții au solicitat confidențialitate privind regiunea din care provin în 13,78% dintre situații. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Olt, Bacău, Iași. Județele cu cele mai puține situații înregistrate au fost: Harghita, Sălaj, Mehedinți, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramureș și Arad.

“Asociația Telefonul Copilului atrage atenția asupra faptului că tot mai mulți copii și adolescenți care au apelat 116 111 anul trecut s-au confruntat cu probleme de natură psihologică. Comparativ cu anul 2014, numărul solicitărilor de consiliere psihologică s-a dublat, iar cele mai frecvente stări emoționale în care copiii au solicitat sprijinul specialiștilor noștri au fost: depresia, amăgirea, izolarea, stima scăzută, singurătatea, nefericirea în sânul familiei, frica, panica, stări cu efecte devastatoare asupra sănătații psihice a copiilor”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv, Asociația Telefonul Copilului. Numărul total de apeluri înregistrate la 116 111 în anul 2015 a fost de 105.194, iar dintre acestea 7.745 reprezintă cazuri care au necesitat intervenție și monitorizarea de lungă durată a specialiștilor Asociației Telefonul Copilului, în colaborare cu reprezentanții instituțiilor abilitate la nivel local.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108