REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Constănțenii, nevoiți să apeleze la CREDITE BANCARE pentru a merge la stomatolog!

Constănțenii, nevoiți să apeleze la CREDITE BANCARE pentru a merge la stomatolog!

Replica API 10 februarie 2020 | 10:14 267

Foarte puțini oameni se pot declara suficient de norocoși încât să nu fi cunoscut, măcar o dată în viață, ascuțitul fior al durerii dentare. După spusele medicilor stomatologi din orașul nostru, se remarcă, totuși, două categorii distincte de motive care îi determină pe constănțeni să treacă pragul cabinetelor stomatologice: urgențele și estetica dentară.

În secolul vitezei, ne plac scurtăturile! Ne plătim facturile online, ne facem cumpărăturile online, și, uneori, din aceeași comoditate, substituim vizita la medic cu o simplă căutare pe internet, deși acesta din urmă nu este în măsură să ne diagnosticheze, și să ne ofere un plan de tratament personalizat.Alegem, de cele mai multe ori, soluția care pare cea mai simplă, cea mai ieftină, și mai ușor de accesat, în detrimentul calității.Lipsa unui program național de prevenire a afecțiunilor dentare în rândul copiilor, alături de subvenționarea insuficientă a manoperelor dentare, au făcut că țară noastră să se claseze pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește sănătatea oro-dentară.

Prețuri mici, salarii și mai mici

Este cunoscut faptul că țară noastră are unele dintre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește tratamentele stomatologice, fapt care promovează turismul medical în România.

Cu toate acestea, constănțenii mărturisesc că sumele necesare le depășesc cu mult bugetul, și nu puţine sunt cazurile când aceștia apelează la credite bancare pentru a-și putea recăpăta frumusețea zâmbetului. Drept urmare, vizitele profilactice la stomatolog sunt minimalizate, și înlocuite, când deja e prea târziu, cu vizite în regim de urgență, când posibilitățile medicului dentist sunt limitate, iar costurile mult mai ridicate. Este important de subliniat faptul că lipsa simptomelor, în speță a durerii mult temute, nu este același lucru cu lipsa unei patologii. Luăm, spre exemplificare, un dinte la nivelul căruia s-a experimentat o durere ascuțită, acută, vreme de câteva zile, și care, brusc, încetează să mai doară. Lipsa durerii nu înseamnă, în cazul de față, că dintele a suferit o vindecare miraculoasă, ci că patologia sa a evoluat spre necroza nervului. Acest interval de câteva zile în care durerea atinge punctul critic este, totodată, și momentul în care românii aleg să-și învingă teamă de stomatolog și să ceară ajutorul specialistului, au subliniat medicii.

De celalaltă parte a baricadei se află constănțenii care își doresc un zâmbet demn de Hollywood, indiferent de costuri sau de compromisurile necesare. Dintre procedurile cele mai solicitate, o poziție fruntașă în clasament o ocupă cele de albire. Standardele nerealiste dictate de vedete, alături de programele de editare fotografică, au setat un prag foarte ridicat și, de cele mai multe ori, imposibil de atins, al esteticii dentare. Medicii stomatologi ne-au precizat că mulți pacienți se prezintă în cabinet cu dorința de a avea un zâmbet de un alb imaculat, opac, așa cum au văzut la vedetele preferate, dar că această culoare este improprie omului, și că, exceptând fotografiile, arată nerealist și artificial. Ni s-a transmis, astfel, că există o prioritizare a manoperelor în cabinetul de medicină dentară, și că o albire dentară este inutilă cât timp cariile sunt netratate, spațiile edentate nu sunt completate, iar tartrul care acoperă suprafața vizibilă a dinților nu este îndepărtat.

Un zâmbet frumos este, înainte de toate, un zâmbet sănătos. Acesta va încadra toată fizionomia, va dicta felul în care râdem, în care ne exprimăm bucuria în față celor dragi, dar și starea noastră generală de bine, în fiecare zi.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce CNAS nu deconteaza in totalitate costul tratamentelor stomatologice?De ce dintii nu sunt o problema de sanatate?
4
0
Dupa ce am luat multe tepe, o recomand pe dna dr. Alina Botezat, str Mircea cel Batran nr.172. Preturi ok si lucrari de calitate.
3
0
Mergeti la cabinetul lui Gradinaru Simona, zona Capitol, deasupra fostului Club Phoenix, etajul 2. Va invit sa-i treceti pragul. Are de toate: preturi mari, manopera proasta, nerespectarea crasa a programarilor, tehnician dentar slab. Nu veti mai avea nevoie de alt stomatolog! Pentru ca veti ramane fara dinti!
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272