REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Cum a păcălit un constănţean o bancă ca să-şi ia maşină în leasing!

Cum a păcălit un constănţean o bancă ca să-şi ia maşină în leasing!

Replica API 7 februarie 2019 | 00:00 369

RECIDIVIST: 4 ani cu executare!

RECIDIVIST: 4 ani cu executare!

Cum a reușit un constănțean, stabilit în Anglia, după un val de infracțiuni produse în România, să-și achiziționeze o mașină de marcă de la Porche Bank? A instigat o persoană pe care nu o cunoștea, contra sumei de 100 de lei, să falsifice acte pentru a cumpăra în leasing o mașină marca Skoda, bun pe care bărbatul și l-a însușit ulterior, fără a achita ratele impuse prin contract.

Bărbatul, de meserie barman, dar fără loc de muncă, cu studii medii, a fost dat pe mâna poliției și, ulterior, pe mâna procurorilor, dosarul fiind trimis în judecată, sub acuzația de înșelăciune. În dosar a fost cercetată și persoana pe numele căruia a fost luat creditul, care, de altfel și-a recunoscut fapta. Deși evenimentul s-a petrecut în urmă cu mai bine de 8 ani, bărbatul a fost condamnat, în lipsă, la 4 ani de închisoare cu executare, în 2017. Acum, individul insistă să i se redeschidă procesul penal. Este recidivist și a mai fost condamnat pentru alte trei infracțiuni.

În noiembrie 2010, Mariana Niță i-a indus în eroare pe reprezentanții S.C. Porche Bank România S.A. prezentând fotocopia carnetului de muncă și adeverința de venit, documente ce atestau în mod nereal că este angajată a unei societăți din Constanța, obținând astfel contractul de credit prin intermediul căruia a achiziționat în sistem leasing un autoturism marca Skoda Octavia Business, pentru care nu a plătit ratele aferente contractului.

Însă, mașina nu era pentru ea, ci pentru instigatorul ei, Daniel Bocai. Acesta a determinat-o cu intenție ca, în baza documentelor falsificate, pe care el însuși i le-a procurat, să inducă în eroare reprezentanții S.C. Porche Bank România S.A. și să obțină astfel contractul de credit. În carnetul de muncă falsificat reieșea că individa este absolventă a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Ovidius și că din anul 2005 este angajată a societății respective, pe perioadă nedeterminată, în funcția de șef personal serviciu, având mai multe creșteri salariale de-a lungul anilor.

Daniel Bocai a avut rolul de instigator

Potrivit datelor din dosar, inculpata a relatat că, în cursul anului 2010, cumnata sa, care lucra ca menajeră în casa lui Bocai, a contactat-o și a întrebat-o dacă dorește să câștige niște bani. Pentru că a fost de acord cu acest lucru, i l-a recomandat pe Bocai cu care, ulterior, s-a și întâlnit pentru discuții. Cel din urmă i-a propus să semneze niște acte pentru a achiziționa pe numele său o mașină, spunându-i totodată că îi va face mutație în municipiul Constanța, după ce va declara vechiul act de identitate pierdut.

Aceasta a fost de acord, întrucât inculpatul i-a promis în schimbul acestor operațiuni suma de 100 lei. Cei doi s-au deplasat împreună la SPCLEP Constanța unde, la indicațiile lui Bocai, ea a scris și dat o declarație de pierdere a actului de identitate vechi și de schimbare a domiciliului și a semnat aceste documente, solicitând astfel schimbarea domiciliului. Inculpata a mai declarat că în momentul semnării documentelor acestea erau completate, ea scriind doar declarația de pierdere.

A semnat tot ce i s-a pus în față, iar după primirea noii cărți de identitate, la solicitarea instigatorului i-a înmânat-o acestuia, întrucât trebuia să facă unele acte pentru achiziționarea unui autoturism. Ulterior, s-au deplasat la bancă, unde ea a semnat actele de achiziție a autoturismului în alt mod decât semnează de obicei, ca urmare a îndrumărilor pe care i le-a dat inculpatul. Susținerile femeii au fost întărite și de relatările martorilor, respectiv cumnata și soțul său.

Instigator de meserie

Cumnata inculpatei a spus judecătorilor că, efectuând acte de menaj la imobilul unde locuia Daniel Bocai cu familia, l-a văzut și auzit pe acesta cum le solicita unor persoane pe care nu le cunoaște să semneze diferite documente în scopul încheierii unor contracte de împrumut la bănci.

Soțul inculpatei a spus, la rândul său, că individul i-a propus mai întâi lui să achiziționeze autoturismul și că inculpatul deținea acasă o imprimantă pe care o folosea la printarea de documente false.Bocai a negat orice implicare infracțională, menționând că nici măcar nu o cunoaște pe inculpata.

Însă, susținerile inculpatului au fost contrazise de ansamblul materialului probator, precum și de depoziția consilierului de vânzări, care l-a recunoscut din planșa fotografică ca fiind persoana care a însoțit-o pe inculpata. Așa că, în timp ce inculpata a primit doi ani cu suspendare, Bocai s-a ales cu 4 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost pronunțată în mai 2017, fără să fi efectuat recurs unul dintre inculpați. Bărbatul a fost săltat de polițiști de pe aeroport, după ce a aterizat în România.

Cere redeschiderea dosarului, pe motiv că i s-a făcut o nedreptate

Daniel Bocai a cerut, recent, redeschiderea procesului penal prin care a fost condamnat la 4 ani închisoare El a apreciat că s-a efectuat o eroare întrucât nu a fost citat la adresa de domiciliu indicată, dosarul s-a finalizat la primul termen de judecată și a fost condamnat fără a exista vreo probă împotriva sa, probele care au condus la condamnarea acestuia nu se coroborează.

De precizat faptul că, din actele dosarului de urmărire penală rezultă faptul că individul a fost căutat la adressă, însă nu mai locuia la domiciliul comunicat organelor judiciare cu prilejul audierilor sale. S-a dipus efectuarea verificărilor la A.N.P., I.G.P.R. și I.T.M. precum și la grefierul șef al secției civile în vederea identificării unei eventuale stări de deținere a bărbatului în închisorile din țară sau a unei alte adrese la care ar domicilia respectiv a unui loc de muncă.

Din relațiile obținute, nu au rezultat date care să permită localizarea inculpatului. De altfel, din procesul-verbal întocmit în vederea executării mandatului de aducere emis pe numele inculpatului, a rezultat că acesta, deși a locuit la adresa de domiciliu, este plecat în Anglia, fără a putea fi obținute date în vederea contactării acestuia. Instanța i-a respins cererea, însă a formulat recurs.

Alte 3 condamnări la activ, una dintre ele pentru uz de fals. Avea permis de conducere falsificat

Daniel Bocai este o cunoștință veche a judecătorilor constănțeni, cât și a celor din Galați. A suferit anterior numeroase condamnări, inclusiv pentru infracțiunea de uz de fals. În 2014, a fost condamnat pentru că a condus fără permis pe drumurile publice din Oradea. În momentul depistării sale în trafic, în decembrie 2012, la solicitarea documentelor de către polițiștii rutieri, Bocai a spus că nu are documentele asupra sa, însă are permis eliberat de autoritățile italiene.

În urma unei adrese formulate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră - Punctul de Contact Oradea, autoritățile din Italia au contrazis suținerile individului, în sensul că nu deținea permis de conducere. În fața instanței de judecată, inculpatul a negat săvârșirea infracțiunii, susținând că posedă permis italian de conducere încă din anul 2006, pe care l-a obținut prin intermediul unui prieten, după ce a achitat niște taxe și a susținut o testare pe calculator.

Inculpatul a mai susținut în instanță, potrivit rolli.ro, că a circulat din anul 2006 și până în prezent cu acel permis de conducere, inclusiv pe teritoriul României și nu a avut probleme. O lună mai târziu, în timp ce instanța din Galați îl cerceta pentru conducerea fără permis, bărbatul a fost surprins, în ianuarie 2013, de către organele de poliție pe drumurile din Constanța, prezentând aceași poziție: permis de conducere fals care ar fi fost eliberat de autoritățile italiene.

El a spus judecătorilor că nu a cunoscut faptul că permisul de conducere prezentat organelor de poliție este fals, l-a obținut pe teritoriul Italiei, în urma unor formalități similare procesului de atestare a dreptului de conducere ce se realizează în România. Niciuna dintre cele două instanțe nu l-a crezut astfel că, judecătorii din Galați l-au condamnat la 1 an, cu termen de încercare 3 ani.

Ulterior, și instanța din Constanța l-a pedepsit cu pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a unui înscris oficial cunoscând că este fals în vederea producerii unei consecințe juridice, și la 1 an și 6 lunie pentru conducere fără permis. Judecătorii i-au contopit pedepsele, în 2014, și au decis să execute, sub supraveghere, 2 ani de închisoare, cu termen de încercare de 5 ani.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A inselat banca avand studii medii.Bine ca nu s-a facut doctor!
3
0
Avem si menajera ....suntem tari
2
0
Din roumania sunt structuri mafiote.
4
2
prostia trebe taxata . militia primeste cotya pentru protectie
1
1
Mare capacitate intelectuala
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272