REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Cum să îți îngrijești tenul și pielea după 40 de ani

Cum să îți îngrijești tenul și pielea după 40 de ani

Replica API 16 noiembrie 2021 | 00:00 835

Oamenii încep să observe apariția semnelor îmbătrânirii în jur de 30-40 de ani. Unele semne de îmbătrânire apar încet și încet, în timp ce altele pot deveni în mod rapid foarte vizibile, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Odată cu înaintarea în vârstă, ciclul natural de viață al pielii începe să încetinească, ceea ce înseamnă că are loc apariția ridurilor și a reducerii producției de colagen.

Modificările hormonale pot declanșa, de asemenea, acneea la adulți, amintindu-ți de perioada adolescenței.

Potrivit specialiștilor, cele mai vizibile schimbări sunt:

• scăderea elasticității pielii;

• pigmentarea mai închisă a pielii;

• dimensiunea porilor;

• liniile fine pronunțate.

Există, însă, câteva secrete împărtășite de către medicii dermatologi care te vor ajuta să-ți nu arăți vârsta!

Elemente esențiale anti-îmbătrânire

Cea mai mare parte a procesului de îmbătrânire este influențată de factori precum genetica, etnia, expunerea la soare și de ceea ce faci sau nu faci pentru a-ți îngriji pielea.

În cea mai mare parte, îngrijirea timpurie, în special între 20 și 30 de ani, cu tratamente locale este prima opțiune naturală de apărare împotriva îmbătrânirii.

Vitamina C și retinoizii

Dacă ai 40 de ani și nu folosești deja produse anti-aging de îngrijire a pielii, acum este momentul! Pentru tratamentele personalizate, pe bază de rețetă, specialiștii utilizează vitamina C și retinoizi.

Retinoizii, precum tretinoina, sunt folosite pentru a stimula colagenul, pentru a preveni și a trata ridurile existente și chiar pentru a lupta împotriva acneei.

Există, totuși, un avertisment în privința retinoizii. Aceștia duc la fotosensibilitate, așa că utilizarea zilnică a protecției solare cu SPF ridicat (cel puțin 50) este o necesitate!

Dacă fotosensibilitatea îți diminuează interesul pentru retinoizi, vitamina C topică este o alternativă excelentă.

Vitamina C promovează creșterea colagenului, combate ridurile și chiar elimină problemele cauzate de razele ultraviolete ale soarelului. Vitamina C are putere antioxidantă abordând hiperpigmentarea, inclusiv cicatricile cauzate de acnee, dar și petele solare.

Deoarece aceleași procese de îmbătrânire care se întâmplă când ai 40 de ani continuă și la vârsta de 50 de ani, specialiștii avertizează că menopauza le poate amplifica.

Modificarea nivelului de estrogen poate duce la uscarea pielii. Pierderea de colagen poate duce la lăsarea pielii de-a lungul maxilarului și din jurul ochilor.

Expunerea la soare de-a lungul anilor precedenți, se va oberva, de asemenea, în textura aspră a pielii și în apariția petelor solare.

În timp ce hidratarea pielii și utilizarea tratamentelor topice, cum ar fi retinoizii sau vitamina C, va ajuta la catifelarea și netezirea pielii uscate și aspre, poate dorești să încerci dermarollingul cunoscut și sub denumirea de microneedling.

Microneedling

Microneedling-ul poate fi cheia pentru creșterea producției de colagen și de lastină. De asemenea, poate îmbunătăți cicatricile și ridurile fine, poate reduce hiperpigmentarea și poate întineri pielea.

Totuși, microneedling-ul necesită precauție. Dacă nu ai mai apelat la acest tratament, specialiștii recomandă ca, pentru început, să te consulți cu medicul dermatolog.

Nu este indicat să îl folosești singură acasă decât dacă știi tot ce implică această procedură și dacă îți iei toate măsurile de precauție. Folosește instrumentul întocmai cum este sugerat în instrucțiuni!

Transformă-ți pielea într-un burete pentru produse anti-antiaging

Ar trebui să alegi un produs de curățare facial conceput special pentru tipul tău de piele.

Dacă pielea ta tinde să se usuce, optează pentru un produs hidratant. Ai ten normal sau mixt? Caută un produs de curățare cu spumă, care poate ajuta pielea să scape de excesul de sebum de suprafață.

Indiferent de tipul tău de piele, atâta timp cât nu este suprasensibilă, alege un produs de curățare care conține acizi alfa hidroxi (AHA). Acestea produse îți ajută pielea să absoarbă mai bine produsele de îngrijire facială pe care le aplici ulterior.

De asemenea, dacă utilizezi un produs de curățare cu acizi alfa hidroxi, nu trebuie să investești, separat, și într-un produs pentru exfoliere – cu atât mai mult, cu cât folosirea lor împreună poate irita pielea!

Purtarea unui strat interior potrivit poate transforma modul în care arăți în exterior

Dacă nu utilizezi un ser acum, ar trebui! Majoritatea serurilor conțin ingrediente anti-antiging eficiente care nu se găsesc, de obicei, în produse de curățare, creme hidratante sau uleiuri faciale.

Dimineața aplică un ser care conține antioxidanți, precum resveratrolul și vitaminele C și E. Acești agenți puternici sting inflamația cauzată de radicalii liberi.

Noaptea renunță la amestecurile care conțin numai antioxidanți și optează pentru un ser cu retinol, un derivat puternic al vitaminei A, care ajută la repararea pielii prin accelerarea refacerii celulare, prevenind descompunerea colagenului și stimulând o nouă creștere a proteinei de fermitate a pielii.

Retinolul este unul dintre cele mai eficiente ingrediente împotriva îmbătrânirii, dar poate deveni mai puțin eficient atunci când te expui la razele soarelui, așa că asigură-te că îl aplici numai noaptea.

Dacă nu ai mai folosit niciodată un produs cu retinol, aplică serul o dată la două nopți, în prima lună, pentru a reduce posibilitatea unei iritații a pielii.

Dacă pielea ta este suprasensibilă, evită să folosești retinolul și alege un ser făcut cu palmitat de retinil, o formă mai blândă, dar, totuși, eficientă de vitamina A.

Poartă protecție solară zilnic pentru o piele cu aspect mai tânăr

Deși factorul de protecție solară nu va elimina daunele provocate de soare pe care le-a suferit pielea ta până în acum, este cea mai bună modalitate de a preveni mai multe semne de fotoîmbătrânire, cum ar fi liniile fine, petele de vârstă și decolorarea.

Un pont să cauți creme hidratante care oferă protecție cu spectru larg, adică filtrează atât razele UVA, cât și UVB, cu un SPF de cel puțin 30.

Pentru beneficii optime, alegeți o cremă hidratantă SPF care include și enzime de reparare a ADN-ului, precum fotoliaza și endonucleaza, ingrediente care ajută la blocarea luminii ultraviolete la nivel molecular, reducând și mai mult riscul de fotoîmbătrânire.

Pentru noapte alege o cremă hidratantă sau cremă de noapte separată pe care să o utilizezi înainte de a merge la culcare. Dacă pielea ta este uscată, alege o cremă hidratantă cu peptide care poate ajuta la stimularea creșterii colagenului, care, la rândul său, va face ca pielea să pară mai fină și mai tânără.

Dacă preferi senzația de pe piele pe care ți-o oferă un ulei facial, optează pentru un produs cu ulei de argan sau de marula. Ambele pot îmbunătăți elasticitatea pielii mai în vârstă.

Ceea ce mănânci este la fel de important precum ceea ce pui pe piele

Știi deja că dieta poate face minuni, cum ar fi să-ți transforme total modul în care arată corpul tău în câteva luni.

Descoperirile sugerează că o dietă care conține mult zahăr sau alți carbohidrați rafinați poate accelera îmbătrânirea. De aceea, o dietă sănătoasă, bine echilibrată este la fel de importantă pentru o piele strălucitoare, cu aspect mai tânăr.

Experții recomandă alegerea alimente, precum:

• iaurtul grecesc: sursă de top de probiotice și proteine ;

• migdalele: bogate în grăsimi sănătoase și vitamina E;

• afinele: o modalitate ieftină de a “mânca” mai mulți antioxidanți;

• varza kale: bogată în vitamina A care combate ridurile.

Apelează la un expert pentru a face munca grea

Cele mai bune alimente și produse pot ajuta, dar uneori ai nevoie de un expert pentru a repara probleme mai complexe. Un dermatolog îți poate recomanda produsele potrivite pentru pielea ta și chiar îți poate sugera tratamente minim invazive pentru a netezi ridurile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272