REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.2° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Daniel Morar, atac incendiar la adresa Laurei Codruța Kovesi

Daniel Morar, atac incendiar la adresa Laurei Codruța Kovesi

Virgil STOIAN 12 decembrie 2022 | 11:51 2439

Fostul procuror-șef al DNA și fost judecător CCR, Daniel Morar, susține că Laura Codruța Kovesi a condus corect DNA-ul, până în momentul în care a semnat protocoalele cu serviciile de informații. Din acel moment totul s-a schimbat, iar Morar o acuză pe Kovesi de ”lipsă de onestitate profesională”.

Daniel Morar și Codruța Kovesi

"Laura Codruţa Kovesi a fost procurorul meu general timp de şase ani. Pentru mine, a fost un procuror general comod, în sensul că nu s-a implicat în sens negativ în anchetele procurorilor anticorupţie. Neînţelegerile între noi au apărut în momentul în care ea a înţeles să semneze acele protocoale cu serviciile de informaţii. Era o atitudine total opusă atitudinii mele. Eu încercam să îi ţin cât mai departe de anchete pe cei din serviciile de informaţii, dar procurorul general al României a semnat aceste protocoale. În parte, le-am respectat, adică ceea ce însemna anumite informări între noi şi serviciile de informaţii, în mare parte, în ce înseamnă anchetele penale, nu le-am respectat", a dezvăluit Daniel Morar în timpul lansării cărţii sale.

Cu această ocazie, Morar spune despre Kovesi că este „lipsită de onestitate profesională” și că a fost constrâns să-i respecte deciziile, cu toate că i-a adus la cunoștință „clauzele nelegale”, potrivit stiripesurse.ro.

Cum a dispărut o posibilă infracțiune din familia unui politician dintr-o înregistrare SRI

În cursul alegerilor prezidențiale din 2009, Daniel Morar era șeful DNA. Un membru al familiei „unuia dintre candidați”, spune Morar, „care a pierdut”, a discutat cu un procuror. Discuția a fost înregistrată de SRI. 
Procurorul de caz a trimis ofițerii judiciari la sediul SRI pentru a consulta înregistrările „care erau strict secrete”. „Le-au văzut, le considerau utile și, după ce m-au informat, am informat SRI să mi le trimită oficial”, relatează Daniel Morar. Asta se întâmpla înainte de alegeri. După alegeri, DNA a observat că SRI tergiversează trimiterea înregistrărilor.

„Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub învinuire”

În DNA au apărut suspiciuni că SRI îl protejează cumva pe perdantul alegerilor prezidențiale. „Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile”, scrie Morar în cartea sa. Toți trei, Morar, Maior și Coldea, au ajuns la Palatul Cotroceni. Dar mai era cineva, spune magistratul. „Nici măcar Codruța Kovesi nu îi credea, întrebându-i de ce au mai sesizat DNA dacă nu voiau să dea acele date”, spune Morar. Numai că asta se întâmplase înainte de alegeri și, după ce candidatul pierduse, poate că miza celor din SRI în privința lui se schimbase, rezultă din povestea lui Morar.  „Președintele asista la discuția noastră fără a interveni prea mult”, notează Daniel Morar.

Maior l-a rugat să-i spună înainte, ca să-și dea demisia

Magistratul spune că le-a zis lui Maior și lui Coldea, la Cotroceni, că vor fi învinuiți pentru că și-au luat libertatea „de a decide ei cine este și cine nu este cercetat penal”. Cei doi erau „nemulțumiți” că medierea nu a reușit.
„Discuția s-a încheiat aici”, rememorează Morar. El scrie că „nu i-am pus sub învinuire” pe șefii SRI, „pentru că nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor”.  Maior și Coldea, susține Morar, nu știau însă ce vor face procurorii DNA, așa că „au stat stresați o bună perioadă de timp, mai ales că știau că fosta conducere a SRI era trimisă în judecată de noi”.

Cum a fost trădată DNA de către un alt serviciu secret, în favoarea SRI

În alt episod din carte, Morar povestește cum o procuroare DNA din teritoriu a avut bănuieli că au apărut microfoane în biroul său, chiar când ancheta un ofițer SRI.  DNA a discutat cu un serviciu secret, Morar nu îl numește, care a verificat dacă sunt microfoane. Concluzia a fost că nu sunt. Numai că Daniel Morar a fost sunat de Florian Coldea, care i-a reproșat, nervos, că de ce caută microfoane. „Dar voi de unde știți?”, spune Morar că i-a replicat prim-adjunctului SRI. Coldea n-a răspuns.
Șeful DNA a vorbit apoi cu oamenii săi. Concluzia a fost că serviciul secret chemat să-i ajute îi trădase în favoarea SRI, pe care-l informase că DNA a aflat de microfoane.

„Vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă”

Tot în legătură cu înregistrările există o altă referire, de data asta la Laura Kovesi. Spre sfârșitul mandatului acesteia la DNA, în vara lui 2017, au apărut înregistrări de la o ședință a DNA. Șefa instituției le cerea dosare răsunătoare. „Un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar un dosar important”, spune o voce, atribuită șefei DNA de atunci.  Public, Laura Kovesi a susținut că există softuri de înregistrări care pot simula vocea sau că e trunchiat. Numai că „vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă, iar susținerile acesteia că spusele i-au fost scoase din context nu schimbau deloc datele problemei”, susține Daniel Morar.

„Kovesi a luat DNA la 90% condamnări și l-a dus la 50%”

Daniel Morar recunoaște că „Codruța Kovesi a început bine la DNA”. „Dinamismul ei și al procurorilor anticorupție era vizibil”.  „A implicat însă serviciile de informații în activitatea investigativă, lansându-se într-o cruciadă confuză. La preluarea DNA a găsit o instituție cu un procent de 90% rată de condamnare, iar la plecare a lăsat-o cu un procent de condamnare abia peste 50%”, spune în continuare Morar.

„Robe civile cu epoleți”

Un moment în care Daniel Morar susține că Laura Kovesi nu a spus adevărul este cel al listei de ofițeri înaintați de Gabi Oprea „din burtă”. În vara lui 2012 a apărut în presă o listă de oameni care erau ofițeri, deși, teoretic, lucrau în domenii civile, precum magistratura, politica sau presa.  „Codruța Kovesi a ieșit în presă pentru a susține insistent că a fost făcută colonel fără voia ei, adică fără să fi cerut și fără să fi știut nimic despre demersul ministrului Oprea”, scrie Morar.  Morar și Kovesi au avut discuții pe această temă. Ea se plângea că „se urmărește compromiterea ei” și că n-a știut nimic. „I-am replicat, spune Morar, că e improbabil ca lucrurile să se fi petrecut așa, eu însumi având propria mea experiență pe subiect”.
„Nu a fost nici o glumă”, susține Morar. „Ea ar fi trebuit să-l cunoască pe ministru, doar «Gabi» era prietenul ei, și nu știu să fi avut simțul umorului”, scrie autorul, în carte.  Morar mărturisește că Oprea i-a oferit și lui gradul de colonel, prin șeful secției militare din DNA. Discuția este antologică. „E o ofertă, ministrul Oprea poate să facă asta”, i-a transmis subordonatul din DNA lui Morar. Morar susține că i-a răspuns ministrului, ironic, că e prea puțin colonel. „Oprea nu avea simțul umorului și mi-a comunicat că el îmi poate acorda doar gradul de colonel, urmând ca președintele statului să mi-l acorde pe cel de general, că mi-a studiat dosarul militar și că e în ordine, totul se putea face fără probleme”. Iritat, susține magistratul, de insistența lui Oprea, i-a transmis că nici vorbă. Șeful DNA a atras atenția subordonaților din Parchetul anticorupție să nu accepte „propunerea de avansare în grade militare venită din partea lui Gabriel Oprea”.

Timpul deciziilor 

„Iată de ce nu am crezut-o pe Codruța când îmi spusese că nu știa că va fi făcută colonel de armată”, conchide el, potrivit libertatea.ro.
 


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DNA-ul avea procent de 90 la suta pentru ca baga in puscarii doar gainari, nederanjand politicienii. Codruta a bagat la puscarie o gramada de b o r f a s i, incepand cu hotii - hotilor aka prim-ministri.
8
2
De Moraru ar trebui mierlit in piața publica si alte mii de interlopi ai neamului, de ce sa faci pușcării cand poti sa-i pui in groapa comuna fara prea mari cheltuieli
5
0
kovesi erou natioNal!a bagat groaza in hotii psd!!si nu numai!nu mai puteai fura morarule,asa.i?
13
7
Cand ii vad pe astia din dna,mai samd imi vine sa vomit.Cei mai corupti dintre corupti.El a fost curat pe cand era la conducerea dna?
9
0
Daniele încerc să procur și să citesc cartea ta. Vreau să-ți spun un secret. Noi românii mințim cum respirăm. Ăsta e un adevăr care ar trebui să nu ne supere.
11
1
laura codruta lascu se numeste kovesi dupa sot
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272