REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Directorul comercial al Oil Terminal îi oferă pe tavă primarului Făgădău o soluție pentru atragerea investitorilor

Directorul comercial al Oil Terminal îi oferă pe tavă primarului Făgădău o soluție pentru atragerea investitorilor

Replica API 13 martie 2019 | 01:34 418

Gabriel Daraban, directorul comercial al companiei Oil Terminal și președinte al organizației municipale – ALDE Constanța, a vorbit în cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica, despre actuala administrație locală, despre problemele urbei, prioritățile sale dacă s-ar afla în postura de a deține funcția de primar, și nu numai. Iată un fragment din interviul la care facem referire:

Reporter: Există posibilitatea ca dvs. să candidaţi la Primăria Constanţa şi în acest context, dacă veţi candida, cun veţi aborda problema aceasta a construcţiilor, că toată lumea vorbeşte despre construcţii, despre lipsa spaţiilor verzi. Ok, s-a construit prea mult, i se reproşează acest lucru şi actualului primar, Decebal Făgădău. Dar cu investitorii ce facem?

Gabriel Daraban: Aici este o altă problemă care trebuie rezolvată cumva. În nici un caz nu se vor sista în totalitate pentru că nu permite legea, însă va trebui să existe discuţii pentru că în Constanţa, la momentul de faţă, primăria nu mai are la dispoziţie terenuri pentru investiţii. De asemenea, ne plângem că nu avem parcări dar, pentru că e vorba de un buget destul de mare, nu avem elementara idee de a ne duce să cumpărăm sau să răscumpărăm terenurile pe care le-am dat, cu alte cuvinte, vedem că suntem impotenţi, că nu avem nici un plan de viitor în Constanţa. Vedem că mâine- poimâine administrația locală închide zona peninsulară şi nu avem locuri de parcare astfel încât să asigurăm fluxul de pietoni. Vorbim de nişte proprietari de baruri şi restaurante care se plâng şi sunt într-o situaţie delicată că nu ştiu ce se va întâmpla…

Rep.: Vorbiţi despre patronii din zona peninsulară…

G.D.: Da, de zona peninsulară. Iar noi stăm şi ne uităm, în timp ce, lângă primărie, sunt o serie de posibilităţi pe care primarul, din poziţia pe care o are, că nu este un neica-nimeni – are şi cuţit şi furculiţă – se poate îndrepta către anumiţi propietari şi să negocieze cu ei preluarea unor terenuri, unor clădiri, astfel încât să sistematizeze locaţia şi să creeze condiţii pentru zona peninsulară.

Rep.: Acest lucru face parte din proiectul dvs. de candidat la Primăria Constanţa?

G.D.: Nu e vorba de proiect de candidat la primărie, este o chestie elementară. Noi, practic, în Constanţa în primul rând trebuie să facem curat, să cosmetizăm ce avem în momentul de faţă - care este un lucru extrem de simplu. Am mai spus, 100 de locuri de joacă pentru copii nu eşti în stare să faci? Stau copiii ăştia fără un loc de joacă în jurul blocurilor. Pentru ce? Este foarte simplu să rezolvi această problemă.

Rep.: Dar v-aţi interest care este situaţia juridică a acestor terenuri? Poate este complicat… Noi am încercat să aflăm şi nu am primit un răspuns.

G.D.: Păi dacă dvs. nu primiţi aceste răspunsuri, în condiţiile în care ar trebui să fie transparent această problemă, vă aşteptaţi că voi primi aceste răspunsuri eu, care nu am nici un reprezentant în Consiliul Local? Lucrurile sunt strict legate de falimentul clasei politice constănţene la momentul de faţă. Nu estistă nici o soluţie, nu există nimic nou, totul este la sertar, nimeni nu face nimic. Iar într-un an de zile probabil vom vedea nişte noi locuri de joacă puse înainte de alegerile locale şi cam atât. Nu se vede ceva de anvergură făcut.

Rep.: Dacă aţi fi primarul Constanţei, spuneţi-mi primele trei lucruri pe care le-aţi face.

G.D.: În primul rând voi vorbi de Cazino care trebuie rezolvat că este penibil ceea ce se întâmplă – este emblema oraşului – probabil pentru dvs., ca cetăţean, nu vi se pare deosebit dar este o mare ruşine pentru noi. Un al doilea lucru extrem de important în acest oraş este creşterea numărului de locuri de muncă prin investiţii noi. Tu, ca şi primărie, trebuie să găseşti soluţii pentru investitori. Pentru că ei au venit dar nu li s-a oferit nimic. Au fost aruncaţi în jungla imobiliară şi normal că au plecat spre locuri unde li s-a oferit alternative.

Rep.: Adică ce să existe? Nişte spaţii la dispoziţia lor, nişte terenuri?

G.D.: Da, spaţii la dispoziţia lor. Primăria altă varianta, la momentul de faţă, nu are decât să îşi cumpere înapoi terenurile pe care le-a dat.

Rep.: Dar mai are de recuperat şi nişte terenuri acum…

G.D.: Discutăm şi de acelea. Acolo lucrurile sunt şi mai grave pentru că vor urma nişte dosare în instanţă cu final neaşteptat. Este reală chestia, că aţi văzut – la instanţe, pe aceeaşi speţă, zece se pot soluționa scrie, zece pot fi negativ. Adică nu îţi urmează procedura şi pe procedura plecată se finalizează toate. Lucrurile sunt mult mai complicate pe speţa terenurilor pe care statul român şi municipalitatea au obligația să le preia. Dar eu vorbesc de ce avem la momentul de faţă – avem posibilitatea, în zona centrală a oraşului, primăria are obligația să se apuce să discute, să găsească soluţii astfel încât să intre în posesie – 40 de hectare, 100 de hectare, îţi faci o analiză. Avem chiar aici, lângă dvs., o posibilitate, dar nu s-a făcut. Se stă. Nu se oferă alternativă investitorilor.

Rep.: Ce posibilitate?

G.D.: Am dat exemplul Oil Terminal – un teren de 40 plus 60 de hectare…

Rep.: Acum ce faceţi dvs, doriţi să îl valorificaţi în contul companiei?

G.D.: Lucrurile sunt foarte simple – în momentul în care compania, care este tot de stat - nu este a unui privat, deţine un bun pe care nu îl foloseşte şi pe care nu-l va mai putea folosi în viitor - pentru că vorbim de centru oraşului Constanţa – realizarea de activităţi petroliere în centrul oraşului va dispărea cu timpul.

Rep.: Dar este ecologizat acel teren?

G.D.: Nu, nu este la momentul de faţă, tocmai asta spun, pentru că sunt sume importante de bani, această ecologizare nu se poate face din surse proprii ale unei companii ca Oil Terminal. Ai posibilitatea, în schimb, dacă intri într-un parteneriat cu administraţia publică locală, să accesezi fonduri nerambursabile sau cu un procent rambursabil astfel încât să îţi faci operaţiunea de ecologizare.

Rep.: Şi ce ar renta să se întâmple pe acel teren?

G.D.: Pui la dispoziţia unui potenţial investitor 40 de ha în primă fază – este mai mult decât suficient pentru început dacă vorbim de un mandat de primar. Teren pe care îl poţi sistematiza, poţi să îţi stabileşti o strategie cu care, public, în faţa cetăţenilor, poţi să te prezinţi şi să spui la hartă – aici mă gândesc să fac asta, aici avem investitorul x care este interest să construiască o microfabrică, respectivul un parc logistic etc. Vino şi prezintă, cum a fost şi chestia cu terenurile retrocedate, cu rezultatul procesului. Ieşi la hartă, arată-le oamenilor, pentru că vorbim de 120 de hectare în zone bune ale oraşului Constanţa, prezintă măcar care sunt problemele, eu nu sunt în stare să construiesc o scară pe care să coboare oamenii la plajă pentru că le-am lărgit şi nu avem posibilitate de acces la ele. Arată, terenul ăla era proprietatea lui x, proprietatea lui y – există posibilitatea să reintre în proprietatea municipalităţii.

Rep.: Da, îi oferiţi o idee foarte bună domnului primar, măcar de comunicare.

G.D.: Exact. Sincer, cetăţeanul nu are de unde să ştie. Ştie doar că ne-a furat Mazăre…

Mai mult, în VIDEO:

A.C.

Vezi și:

https://www.replicaonline.ro/daraban-in-constanta-a-fost-republica-lui-mazare-si-a-psd-ului-si-unde-s-a-ajuns-nu-s-a-schimbat-nimic-384744/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108