REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Două MEDICAMENTE pentru DIABETICI şi pentru glanda TIROIDĂ continuă să LIPSEASCĂ din FARMACII

Două MEDICAMENTE pentru DIABETICI şi pentru glanda TIROIDĂ continuă să LIPSEASCĂ din FARMACII

Replica API 27 iulie 2020 | 18:27 2817

Continuă criza medicamentelor esențiale pentru persoanele cu probleme ale glandei tiroide și nu numai. În ciuda numeroaselor articole apărute în mass-media dar și a promisiunilor făcute de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aceste două medicamente continuă să lipsească din magazii motivele fiind necunoscute. În acest timp, bolnavii a căror viață depinde de aceste medicamente au ajuns chiar să le achiziționeze din alte țări.

Peste un milion de comprimate Euthyrox zac în depozite

Potrivit Sistemului Electronic de Raportare al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, în stocurile distribuitorilor există peste 1,2 milioane de comprimate Euthyrox. "Așadar, peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox zac în depozitele distribuitorilor și atâta timp cât nu ajung și în farmacii, nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva se aștepta chiar Ordinul de ministru 672/2020, în special art. 2 alin. (2) litera c), pentru a fi exportate la un preț mai mare decât s-ar putea vinde în România, încălcând astfel dreptul la sănătate al cetățenilor. Cu complicitatea autorităților. Această practică trebuie să înceteze, iar autoritățile trebuie să ia măsuri." precizează Rețeaua 2.0, grupul de voluntari condus de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății spune că firma producătoare a adus același stoc în fiecare lună

Nelu Tătaru a spus că „la nivel declarativ”, firma care produce Euthyrox a adus același stoc în fiecare lună. „La nivel declarativ, firma care produce Euthyrox aduce același stoc în fiecare lună, ca și înainte de epidemie. Am deschis anchete să vedem de ce stocul se epuizează atât de repede și nu ajunge la persoanele care au nevoie.” a spus ministrul Sănătății.

Nici Sioforul, medicament pentru diabetici, nu se găsește în farmacii

În ultima perioadă Siofor (clorhidrat de metformină), un medicament prescris multor pacienți cu diabet zaharat de tip 2 nu se mai găsește în farmaciile din România. Diabeticii sunt disperați și fie iau farmaciile la rând în speranța că vor găsi produsul, fie merg la spital, la camerele de gardă și la medicii diabetologi pentru a primi alte recomandări terapeutice, în condițiile în care ,,plimbările” nu sunt deloc recomandate în această situație, pacienții cu diabet făcând parte din categoria persoanelor vulnerabile la COVID-19, așa că ar trebui să stea izolați în casă.

”Soțul e bolnav de diabet și e și nevăzător. Am căutat în tot orașul Siofor și abia am găsit la o singură farmacie, dar cred că am fost la 50 până să găsesc. Nu se poate așa ceva, e bătaie de joc.” a declarat o constănțeancă nemulțumită pentru ziarul Replica.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din cauza PSD ,DEOARECE NU A LASAT STOCURI SA DUDUIE DEPOZITELE!
2
4
euthyrox am gasit la o singura farmacie in orasul asta in cantitati de 25-50mg,dc doar ei au acest medicament????
5
0
Euthyroxul lipseste cu desavarsire din farmacii, ministrul sanatatii nu stie? Sau NU-I PASA!!! MANARII !!!
6
0
Am spus, acum ceva timp,ca Euthyrox exista in depozit? Am spus. Si ca,in farmacii,ajung cateva cutii care sunt " inhatate" imediat de catre farmacisti,sau medici si date cunostintelor lor? Am spus. Asta e Romania noastra. Eu am cumparat din Bulgaria. Ca in tara noastra suntem lasati sa murim.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272