REPLICA ONLINE CONSTANTA

8° Constanța Joi, 16 Mai 2024
Anul XX Nr. 6731
8° Constanța Joi, 16 Mai 2024 Anul XX Nr. 6731
 

Dr. Gonul Iusein: Ce TREBUIE să facă un DIABETIC dacă AFLĂ că ARE COVID

Dr. Gonul Iusein: Ce TREBUIE să facă un DIABETIC dacă AFLĂ că ARE COVID

Replica API 23 noiembrie 2020 | 23:38 3633

Persoanele cu boli cronice, printre care şi diabetul, sunt mai vulnerabile în faţa infecţiilor, cum este cazul infecției cu COVID-19. Riscul de evoluţie nefavorabilă este mai crescut dacă diabetul este dezechilibrat anterior. În plus, restricțiile de deplasare s-au suprapus peste criza medicamentelor.

Dr. Gonul Iusein

“Când pacientul merge la farmacie şi nu găseşte medicamentele prescrise intră în panică. Bulversaţi de ştirile legate de pandemie, pacienții și-au dorit să vină mai des la doctorul diabetolog, pentru a primi asigurări că nu se întâmplă nimic grav cu ei. Cabinetele de diabetologie au fost deschise în primăvară, în prima stare de urgență. Tot deschise vor fi și acum în perioada de carantină, doar că obișnuitele consultații se vor face online sau telefonic, atunci când se poate. E foarte greu să convingi unii pacienți că este spre binele lor să nu se prezinte fizic la cabinet, mai ales că pentru unii consultația față în față le aduce și un confort psiho-emoțional. Deseori mi-am consiliat pacienții și familiile acestora prin telefon (și înainte de pandemie), căci se pot confunta cu situații deosebite, uneori periculoase, pe care nu le pot gestiona singuri. De exemplu, am avut situații când și-au încurcat tratamentele, au avut glicemii crescute în cadrul unui infarct miocardic silențios sau infectii virale/bacteriene etc. Sfatul meu cel mai important este să nu intre în panică, să-și urmeze tratamentul și ,la nevoie, să ia legătura cu medicul curant”, spune Gonul Iusein, dr. diabetolog.

Carantinarea și lipsa mișcării au dus către un alt pericol: cel al îngrășării. Pentru diabetici surplusul de greutate poate duce la creșterea glicemiei. Alții, de teama de a nu se îngrășa, au restricționat aportul glucidic și au înregistrat hipoglicemii.

Ce trebuie să facă un bolnav de diabet care află că are Covid

În primul rând trebuie să-și anunțe medicul de familie și medicul diabetolog, să se izoleze pe cât posibil de ceilalți membri ai familiei (unde e cazul);

"Să aibă grijă de alimentație serios, respectând sfaturile nutriționale primite de la diabetolog"

Să-și monitorizeze glicemia, pe lângă saturație și temperatură. Glicemia crescută brusc, la cei care anterior erau bine echilibrați din punct de vedere metabolic, poate să fie un semn de gravitate a bolii sau se poate datora medicației administrate. Semnele care arată o glicemie crescută sunt: gura uscată, nevoia de a urina mai des, senzația de sete, scădere ponderală, amețeli, tulburări de vedere.

Problema este că mulți nu au un glucometru la îndemână (gratuit primesc numai cei care urmează tratament cu insulină) și atunci simt nevoia să vină la un consult. Dacă ești închis în casă nu prea ai cum și-atunci încerci să te descurci cu sfaturi date la telefon. Persoanele cu diabet diagnosticate sau suspecte de infecție cu COVID19 ar trebui să aibă în casă un glucometru pe lângă un pulsoximetru (pentru măsurarea saturației și a pulsului) și un termometru.

Și, cel mai important, să nu se trateze după ureche, ci urmând sfatul medicilor curanți (medic de familie, diabetolog și alte specialități în funcție de situație), căci aceștia sunt cei care îi cunosc istoricul personal.

Z.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ia-ti un loc de veci.
2
2
Da ce ai?! Iti vine ziua de nume si mori de oftica?! Nu ai bani sa treci strada si comentezi de acasa de sub patura?! Inca nu ti-ai baut posirca de cafea?! esti prea prost sa citesti ce a scris femeia asta aici, dar-ar diabetu in tine!
4
1
din ce grota ai iesit si ce te-a indemnat sa postezi o asemenea gogomanie?intr-o fraza ai reuit sa ne arati ca esti rasist ,misogin si superficial.
7
2
Lipsa medicamentelor pentru diabetici cind o veti rezolva mai criminalilor din ministerul sanatatii?La sfaturi nu va intrece nici dracu lepre naziste.
4
1
Nu imi inspira incredere capatanoasa asta de tataroaica ! Astia sunt haini !
6
12

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407