REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Erdogan le cere cetăţenilor turci să schimbe de urgenţă valuta pe care o deţin, în lire turceşti. Care este motivul

Erdogan le cere cetăţenilor turci să schimbe de urgenţă valuta pe care o deţin, în lire turceşti. Care este motivul

Replica API 26 mai 2018 | 00:00 533

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă cetăţenilor turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti, pentru a ajuta moneda naţională ce s-a depreciat puternic în ultimele săptămâni.

'Fraţii mei, aceia dintre voi care au euro sau dolari sub pernă, să-şi investească banii în liră', a cerut Erdogan în timpul unui miting desfăşurat în oraşul Erzurum, în perspectiva alegerilor legislative şi prezidenţiale din 24 iunie.

Solicitarea sa survine după o depreciere puternică a lirei turceşti, care în numai o lună s-a devalorizat cu peste 16%, în contextul neliniştilor manifestate pe pieţe ca urmare a politicii intervenţioniste a preşedintelui Erdogan.

Lira turcească, ce se schimba la sfârşitul săptămânii cu 4,7 unităţi pentru un dolar american, se schimba miercuri cu 4,92 unităţi pentru un dolar, dar a revenit apoi uşor după ce Banca Centrală a crescut rata directoare a dobânzii.

Economiştii cereau de o luna creşterea acestei dobânzi directoare, dar Erdogan s-a opus ferm, el susţinând, dimpotrivă, o reducere a ei pentru a tempera inflaţia ajunsă la două cifre.

Guvernul de la Ankara pune devalorizarea lirei turceşti pe seama unui 'complot' pus la cale de puteri străine care doresc să slăbească Turcia.

'Auzi, sectorule financiar ! Dacă apelaţi la astfel de jocuri, manipulări împotriva investitorilor şi întreprinderilor noastre, să ştiţi că veţi plăti scump !', a mai spus Erdogan în intervenţia sa de sâmbătă.

Citeşte mai mult pe Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Turcia la fel ca Romania importa mai mult decat exporta. Asta inseamna ca exista o cerere mai mare de valuta decat de moneda nationala. Cand guvernul nu mai are bani sa plateasca pensii si salarii tipareste. Asta obliga investitorii straini sa si vanda lirele turcesti si sa si ia inpoi valuta cu care au venit. Atentie Romania, daca umblam cu tiparnita ascunsa, bancile straine se prind si vand leii sa scape de ei.
0
0
acum vreo 10 ani a mai fost o tentativa a jidanilor de a devaliza turcia,atunci si-au donat economiile si bijuteriile,dar pana n-au spus ca trec in barca rusilor n-au oprit hemoragia,daca acuma o fac basinile noastre de mare partener nato pe flancul estic la marea neagra ar fi imputite rau de tot
0
0
vai de mama lor de turculeti, din cauza unui idiot care se lupta cu morile de vant
3
0
Asa vom ajunge si noi
3
0
Habar nu aveti si comentati aiurea
0
1
Schimbati voi prostilor ca eu am banii in elvetia. Al vostru Erdo
2
1
Asta suntem.. ne inchinam banului dar uitam sa privim cerul, uitam sa ne salutam parintii in viata sau sa ii pomenim pe cei trecuti in nefiinta. Nu banul ne-a adus aici si dragostea! Ne meritam soarta pentru ca stam gura casca si ne lasam intimidati de unu' altu' ... cel ce nu se teme de nimic este la fel de temut ca cel de care se tem toti!
5
0
asa e cand faci pipi contra vantului, te mai si uzi
3
0
Nu e adevarat. Sunt la Istanbul si lira in ultimele patru zile a fluctuat intre 4,5-4-7 la cumparare dolar, de dimineata si pana seara. Fiecare casa de schimb are propriul curs, intre sumele amintite. Deci, la 100 dolari primesti 450-470 lire, iar la 100 euro primesti 520-535 lire.
1
3
Asta e pe calapodul lui Dracnea, acuza Banca lor centrala pt prostiile lor politice. Cica sa intervina finantistii ca sa intareasca moneda nationala. Gandire de gaga sau pura demagogie. Atat stie, atat zice. PS: Sunt sigur ca Erdoganu, ca si Dracnea de altfel, isi pastreaza banii in valuta propriei tari, nu in dolari si euro.
11
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108