REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Exercițiul fizic, puternic recomandat hipertensivilor și diabeticilor

Exercițiul fizic, puternic recomandat hipertensivilor și diabeticilor

Replica API 5 iunie 2021 | 00:00 918

Tensiunea arterială mare, colesterolul ridicat și diabetul cresc riscul bolilor de inimă. Dar un studiu amplu relevă faptul că la persoanele cu aceste afecțiuni, creșterea nivelului de activitate fizică este asociată cu o probabilitate redusă de evenimente cardiace și mortalitate.

Sursă foto: Shutterstock

O lucrare prezentată la ESC Preventive Cardiology 2021, un congres științific online al Societății Europene de Cardiologie, sugerează că persoanele care au hipertensiune, colesterol mărit sau diabet pot să-și scadă riscul de evenimente cardiace cu potențial fatal dacă fac mișcare în mod regulat, scrie doc.ro.

Și alte cercetări anterioare au arătat că îmbunătățirile în ceea ce privește exercițiul fizic sunt benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, multe studii au fost efectuate pe participanți care făceau parte din populația generală. În studiul de față, oamenii de știință au încercat să afle dacă aceste îmbunătățiri se observă și la persoanele cu factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Studiul a inclus 88.320 de persoane din cohorta LifeLines. Participanții au fost supuși unei examinări fizice și au completat chestionare despre istoricul medical și stilul lor de viață, inclusiv în ceea ce privește rutina de exerciții fizice (chestionarele au fost apoi repetate după aproximativ patru ani).

Persoanele înscrise în studiu au fost împărțite în cinci grupuri în funcție de nivelurile de activitate la momentul inițial și la evaluarea de după patru ani: reducere mare a activității fizice, reducere moderată, fără modificări, îmbunătățire moderată și îmbunătățire mare. Participanții au fost urmăriți apoi în medie șapte ani după prima evaluare pentru ca autorii studiului să afle dacă aceștia s-au confruntat cu apariția bolilor cardiovasculare sau dacă au decedat.

Un total de 18.502 (adică 21%) de persoane aveau tensiune arterială crescută, colesterol mărit și / sau diabet la începutul studiului. Vârsta medie a acestui grup a fost de 55 de ani. După ajustarea în funcție de vârstă, sex și activitate fizică inițială, cercetătorii au descoperit că acei participanți cu o îmbunătățire moderată până la mare a activității fizice au avut un risc cu aproximativ 30% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a muri în timpul urmăririi, comparativ cu cei care nu și-au schimbat nivelul de activitate.

Restul de 69.808 (79%) participanți nu aveau tensiune arterială crescută, colesterol ridicat sau diabet la începutul studiului. Vârsta medie a acestui grup a fost de 43 de ani. După ajustarea în funcție de vârstă, sex și activitate fizică inițială, cercetătorii au descoperit că acei participanți care și-au redus mult activitatea fizică aveau un risc cu 40% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a deceda comparativ cu cei care nu și-au schimbat nivelul de activitate.

Potrivit declarațiilor cercetătorilor, studiul sugerează că, pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale și pentru a crește longevitatea, persoanele sănătoase ar trebui să își mențină nivelul de activitate fizică, în timp ce oamenii cu factori de risc cardiovascular ar trebui să devină mai activi. Asocierile descoperite în studiu au fost și mai pronunțate la participanții care erau relativ sedentari la începutul studiului, indicând faptul că persoanele inactive au cel mai mult de câștigat în momentul în care se apucă să facă mișcare în mod regulat.

Pentru a preveni bolile de inimă, ghidurile europene recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică intensă - sau o combinație echivalentă între aceste două tipuri de mișcare.

Oamenii de știință concluzionează că, pentru persoanele care în prezent sunt sedentare, mersul pe jos este o activitate exelentă pentru a începe să facă mișcare. Dacă aceste persoane ajung la volumul de sport recomandat de ghiduri, e bine ca ulterior să încerce să adauge 10 minute în fiecare zi sau să crească intensitatea mișcării. Pentru persoanele care preferă să facă mișcare în casă, pot fi utile exercițiile simple de gimnastică și de forță (fandări, genuflexiuni, exerciții cu greutăți etc.).

Atenție, e necesar ca persoanele cu probleme articulare și bolnavii cronic aflați pe diverse tratamente să ceară sfatul medicului legat de ce fel de mișcare este mai potrivită pentru ei (de exemplu, e bine ca bolnavii de poliartrită reumatoidă să evite exercițiile fizice care pun presiune pe articulații, cum ar fi alergarea, și să opteze, în schimb, pentru mersul cu bicicleta sau înot).

Mișcarea regulată poată împiedica atacul de cord fatal

Potrivit unui alt studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă (un jurnal al Societății Europene de Cardiologie), un stil de viață activ este legat de un risc mai mic de a muri pe loc din cauza unui infarct. Având în vedere că bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global, prevenirea este o prioritate majoră de sănătate publică.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit date de la 10 cohorte europene, unde participanților care au avut un atac de cord în timpul urmăririi - un total de 28.140 de persoane - li s-a făcut o evaluare inițială a activității fizice. Participanții au fost clasificați în funcție de nivelul săptămânal de mișcare în timpul liber și anume sedentari, nivel de mișcare scăzut, nivel moderat sau nivel ridicat.

Asocierea dintre nivelul de activitate și riscul de deces din cauza unui infarct (instantaneu și în termen de 28 de zile) a fost analizată în fiecare cohortă separat și apoi rezultatele au fost reunite. Analizele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, diabet, tensiune arterială, antecedente familiale de boli de inimă, fumat, indicele de masă corporală, colesterol, consum de alcool și statut socio-economic.

Un total de 4.976 (17,7%) de participanți au murit în termen de 28 de zile de la infarct, iar dintre aceștia, 3.101 (62,3%) au murit instantaneu. În general, un nivel mai ridicat de activitate fizică a fost asociat cu un risc mai mic de atac de cord fatal instantaneu și în termen de 28 de zile. Persoanele angajate în niveluri moderate și ridicate de activitate fizică în timpul liber au avut un risc cu 33%, respectiv cu 45% mai mic de deces subit comparativ cu persoanele sedentare. La 28 de zile, aceste cifre erau de 36% și, respectiv, de 28%.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108