REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.5° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Expoziție cu desenele lui Van Gogh, la Muzeul de Artă Constanța

Expoziție cu desenele lui Van Gogh, la Muzeul de Artă Constanța

Replica API 21 noiembrie 2017 | 01:50 275

La Muzeul de Artă Constanța se va deschide miercuri, 22 noiembrie 2017, orele 17, expoziția de grafică Van Gogh, în cadrul căreia vor putea fi admirate 100 de desene.

Vincent van Gogh (1853 – 1890) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pictori ai lumii. Chiar dacă nu îi cunosc pictura sau desenele, oamenii de pretutindeni au auzit de el. Pe Google, este artistul cu cele mai multe căutări. Frumusețea operei și, poate, viața sa tragică, plină de îndoieli și ezitări, l-au transformat într-unul dintre ctitorii artei moderne.

Lucrările din expoziția deschisă la Muzeul de Artă Constanța sunt importante pentru cei care doresc să înțeleagă viața și opera artistului. Desenul reprezintă un domeniu aparte în creația lui van Gogh, pentru că aici își exprima direct și spontan căutările și emoțiile. Descifrându-le, lumea lui van Gogh devine mai accesibilă.

Iubitorii de artă se gândesc la contribuția lui la arta modernă, la minunatele sale peisaje postimpresioniste, la simțul deosebit pentru armonie și frumusețe, la autopotretele expresive și la culorile puternice, contrastante. Se știe că a dus o viață amară, și-a tăiat la furie o ureche și s-a sinucis la 37 de ani.

Deși viața nu l-a cruțat, avea o minte ascuțită, era înzestrat cu o inteligență ieșită din comun și cu o puternică sensibilitate. Există butada bine cunoscută: geniul și nebunia merg mână în mână. Dar aceasta este doar o frază. Van Gogh ne invită să privim cu atenție destinul său individual. Parafrazându-l pe filozoful germano-italian Romano Guardini, a fi inteligent și sensibil reprezintă o combinație periculoasă, pentru că ne face să credem că lumea și viața pot fi altfel de cum sunt. Acest punct de vedere transformă emoțiile, ducând la suferință.

Van Gogh a analizat în profunzime lumea din jurul său. A descris-o prin desene, cu linii clare și tăioase. În frumusețea peisajelor putem descoperi visul despre lumea pe care o vedea și și-o imaginează singur. Este motivul pentru care oferim un dialog între desene și imaginile reprezentând peisaje.

Principalul scop al acestei expoziții este de a arăta că într-o perioadă de aproape zece ani, van Gogh a realizat 864 de picturi și peste 1000 de desene. A încercat să se elibereze de dilemele dintre creativitate și nebunie, dintre analiză și visare, dintre realitate și ficțiune, muncind enorm. Desenele sunt timide, modeste și singuratice, așa cum era el însuși în spatele lumii gălăgioase și agresive.

Poate că astfel vom înțelege de ce desenele sale sunt mai mult decât niște simple schițe pentru lucrările de pictură. De fapt, ele îl reprezintă pe suferindul Vincent, cel care și-a sacrificat tinerețea pentru a ne face conștienți de semnificația emoțiilor sale. Van Gogh se află ancorat în tradiția artiștilor umaniști, asemenea conaționalului său Rembrandt van Rijn, care plasează omul și sentimentele în centrul lumii reprezentate. Fără van Gogh, Picasso nu ar fi putut picta celebra sa compoziție Guernica.

Portofoliul original tipărit la Versluys en Scherjon, primul publicat, este prezentat în expoziția de față. Spre deosebire de edițiile de mai târzii, desenele din acest portofoliu nu au apărut niciodată pe piața de artă. Este prima colecție de heliogravuri după desenele lui Vincent van Gogh, au arătat reprezentanții muzeului.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eveniment cultural. Trebuie vazute aceste desene.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272