REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Gabriela Lilios de la Universitatea Ovidius, cercetată penal de DNA!

Gabriela Lilios de la Universitatea Ovidius, cercetată penal de DNA!

Replica API 4 octombrie 2016 | 14:21 674

Gabriela Lilios, din cadrul Universității Ovidius, a ajuns în atenția DNA și asta pentru că, potrivit procurorilor, ar fi determinat o persoană să mintă într-un dosar, în favoarea inculpatului Gheorghe Țarălungă. Ea a fost reținută și propusă spre arestare.

Conducerea Universității Ovidius a menționat că se vor lua măsurile ce se impun și la nivelul unității de învățământ. "Când vom primi adresa oficială, vom acționa în consecință", a spus Sorin Rugină, pentru "Replica".

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie 2016, a inculpatei Gabriela Lilios, cadru universitar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de instigare la mărturie mincinoasă și instigare la favorizarea făptuitorului. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează că, în cursul anului 2016, Gabriela Lilios, cadru universitar (conferențiar universitar la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității Ovidius), cu intenție directă, printr-un intermediar, a determinat o persoană să facă afirmații mincinoase, contrare adevărului, cu ocazia audierii sale în calitate de martor în dosarul nr. 1081/118/2015, privind pe inculpații Gheorghe Țarălungă și Faloutsos, aflat pe rolul Tribunalului Constanța. Precizăm că, prin rechizitoriul întocmit de procurori, inculpatul Gheorghe Țarălungă a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de luare de mită, săvârșite în calitate de profesor universitar la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității Ovidius Constanța. Declarația martorului respectiv, dată în cadrul ședinței publice din data de 17 august 2016, a fost contrară propriilor afirmații făcute în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea, avea scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală și de a induce în eroare instanța de judecată, toate aceste împrejurări fiind de natură a ușura situația juridică a inculpatului Gheorghe Țarălungă.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Aceasta a fost reținută și propusă spre arestare.

Cât despre dosarul în care a intervenit, în ordonanţa de reţinere se arată că, la data de 28 ianuarie 2015, inculpatul Faloutsos Evangelos i-a oferit inculpatului Ţarălungă Gheorghe suma de 200 euro, în biroul său de la sediul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, în scopul de a-l promova, în condiţii nelegale, la disciplina Farmacie clinică din anul V de studii. În aceeaşi zi s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În aceeaşi cauză, Faloutsos Evangelos a fost acuzat de dare de mită. Ulterior, Țarălungă acesta şi-a depus demisia din funcţia deţinută în instituţie, începând cu data de 1 februarie 2015.

Contactat telefonic, Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius, a declarat despre situația Gabrielei Lilios: "În măsura în care primim și noi o informare oficială, pentru că suntem o instituție de stat, sigur că vom dispune măsurile respective. Am aflat și eu cu stupoare despre ce e vorba, dar noi avem regulamentul nostru și îl vom aplica. Repet, când vom primi adresa oficială, vom acționa în consecință", a spus rectorul, pentru "Replica".

Citește și:

Nereguli majore la Universitatea Ovidius, evidenţiate în raportul ARACIS. Detalii SCANDALOASE, ţinute „sub preş”!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108