REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 22 Mai 2024
Anul XX Nr. 6737
11.9° Constanța Miercuri, 22 Mai 2024 Anul XX Nr. 6737
 

Hossu - Cartel ALFA: Vor fi acţiuni de stradă dacă Guvernul nu creşte salariul minim

Hossu - Cartel ALFA: Vor fi acţiuni de stradă dacă Guvernul nu creşte salariul minim

Replica API 14 noiembrie 2019 | 02:42 433

Bogdan Hossu

O decizie a Guvernului de a nu creşte salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia că actualul Guvern este dezinteresat de situaţia cetăţenilor şi mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecinţa acestei decizii ar fi organizarea de acţiuni de stradă, a declarat, miercuri, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.

Liderul sindical a avut o întrevedere, miercuri, cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru creşterea salariului minim pe economie.

Bogdan Hossu a precizat ulterior întrevederii că nu e îngrijorat de rezervele exprimate până în prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.

"Mărturisesc că eu nu sunt îngrijorat (de posibilitatea ca salariul minim să nu crească cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru că ceea ce i-am spus şi doamnei ministru este că neefectuarea unei asemenea creşteri, care este relativ asimiliată, pe o structură în care este evident o debalansare a distribuţiei creşterii economice între capital şi lucrător, nu ar face decât să dea impresia că actualul Guvern este dezinteresat de situaţia cetăţenilor şi este mult mai interesat de situaţia angajatorilor şi satisfacerea acestora, drept care consecinţa: vor fi acţiuni de stradă", a afirmat liderul de sindicat.

Preşedintele CNS "Cartel ALFA" a apreciat că motivele care i-ar împinge pe sindicalişti să recurgă la acţiuni de protest ar fi nivelul salariului minim şi lipsa puterii de cumpărare.

"Oamenii vor ieşi în stradă pe salariul minim, pe dezechilibru, pe lipsa puterii de cumpărare. Să nu uităm că nu toată lumea este bugetară. Din acest punct de vedere, salariul minim e unul din cele trei instrumente legate de buna-distribuţie a creşterii economice care există în orice economie. Mai e politica fiscală, care la noi e complet anormală, pentru că prin transferul de taxe integral la salariat este o supra-taxare a individului, a salariatului ca atare, şi al treilea element e posibilitatea de negociere colectivă, care astăzi în România nu există, adică nu există contracte colective sectoriale, contractul colectiv naţional nu există, iar numărul de contracte colective la nivel de unitate sunt încheiate, majoritatea, de reprezentanţii salariaţilor, care sunt de fapt oamenii angajatorilor", a explicat Bogdan Hossu.

El a mai spus că a discutat cu ministrul Muncii şi despre convocarea Consiliului Naţional Tripartit pentru consultări pe salariul minim.

"Era problema de convocare a Consiliului Naţional Tripartit pentru salariul minim. I-am explicat doamnei ministru că trebuie să facă convocarea cu 5 zile înainte, ca să respecte regulamentul ca atare, şi că ar trebui ca Guvernul să aibă o poziţie clară asupra unei probleme importante care ne afectează, dacă renunţă la transferul de taxe de la angajator la angajat pe 79 (OUG 79/2017, n.r.), cum domnul prim-ministrul a făcut declaraţii legate de acest lucru, pentru că atunci creşterea salariului minim trebuie făcută simultan cu această operaţie", a adăugat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a susţinut că creşterea salariului minim nu influenţează negativ dezvoltarea economică.

"I-am atras atenţia că există date şi că vom veni cu toate datele necesare care arată, atât în raportul OECD pe anul acesta, că de fapt creşterea economică este substanţială şi nu a avut nicio legătură cu creşterea salariului minim, adică n-a fost afectată de creşterea salariului minim. Sunt datele statistice care arată că numărul de întreprinderi nu s-a modificat, ci din contră, a crescut, cu o anumită lentoare, dar numărul de unităţi economice a crescut şi a crescut şi numărul de salariaţi, angajaţi oficial. Există şi un studiu al unui viceguvernator, împreună cu Banca Mondială, care arată că n-a avut nicio influenţă asupra dezvoltării economice a ţării creşterea salariului minim. Cel mai important din punct de vedere al cetăţenilor şi al nostru ca sindicat este că avem coşul pentru trai decent astăzi la 6.954 de lei pentru o familie standard, deci ar trebui să fie de aproape 3.500 de lei net, faţă de un net astăzi de, să spunem cu îngăduinţă, 1.300 lei", a încheiat Bogdan Hossu. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate federatiile, confederatiile s-au osificat cu niste conducatori care nu se mai dau dusi din fruntea sindicatelor! Popa-i mai scoate de-acolo!
3
3
toti sa fie la salariu MINIM de ce sa aibe pensii speciale ?
2
1
Asta cica il doare in cur de muncitori saraci,bai papagalule tu esti de zeci ani lider sindical si in timpul asta cand se marea cu 10% la suta veniturile salariatilor se marea mereu la fel adica 10%lua si ala cu 1000 de lei si ala cu 30.000 de lei deci diferentete dintre muncitori cresteau si tu nu ai facut nimic,pentru ca nu ai caracter ma HOSSULE,caci un om cu caracter daca vede ca nu poate sa faca nimic pentru cei care il platesc PLEACA,sau poate tie ti s-a parut normala cresterea diferentei dintre muncitori pentru ca tu nu esti sindicalist ci burghez.
8
3
neam cu ma -ta nu e , NE - AM plictisit de tine , agramato ! esti si urata si proasta !....un complex de calitati ....
4
5
P astia nu-i mai schimba nimeni! Liderii sindicali si seful popilor astia sunt alesi pe viata? Nu-i bine! Un mandat, maxim doua ajunge ca s-au osificat in posturile astea.
3
2
Ciocu mic. Ati reusit sa daramati PSD acum aveti ce meritati si ce se poate. Ludovic si catzu spun ca PSD a lasat dezastru. Asa k nu e de unde vreo marire. Cifrele cu banca mondiala, UE, etc sunt frectii. Ar trebui revizuite si maririle exagerate date de pesedisti la unii bugetari. Mariri pe spinarea privatului.
8
2
neam cam plictisit de vrajala asta de 30 de ani, unii vorbesc si mananca si altii fac foamea, eu plec din tara
10
0
bv...sa iasa oamenii in strada. sa vina mineriii. ha ha ha incepe tom si jerry
6
1
Duu-te dracu bogdan hotu, ai iesit iar la mancat ciolan? Ce ai facut tu in 30 de ani pt. Marirea salariilor in afara ca ai mancat de te-ai umflat in timp ce lumea e sufocata de lipsuri din cauza nivelului general de mizerie al salariilor!
12
3
de ce n-ati iesit in strada cind era dragnea si pesedeul la putere ?
16
3
De unde baaa daca nu sunt bani? Sa aduca de acasa cei care au furat de 30 de ani!
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515