REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.2° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Investigaţii şi analize gratuite pentru 600 de constănţeni cu afecţiuni renale

Investigaţii şi analize gratuite pentru 600 de constănţeni cu afecţiuni renale

Replica API 15 martie 2013 | 00:00 238

DSP a lansat program regional de screening

DSP a lansat program regional de screening

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Constanţa a dat startul la investigaţii şi analize gratuite pentru 600 de bolnavi cu afecţiuni renale! Instituţia subordonată Ministerului Sănătăţii a lansat joi, 14 martie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Programul Regional de Screening pentru Boala Cronică de Rinichi, care se va desfăşura în perioada martie - iulie 2013. Obiectivul acestui program este de a identifica pacienţii care riscă să dezvolte boala cronică de rinichi şi de a-i îndruma către un diagnostic corect. Medicii specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa spun că aproximativ o mie de pacienţi, cu insuficienţă renală cronică, în diferite stadii, se află deja în evidenţele lor şi alţi 50 dintre ei trec pragul unităţii de tratament pentru dializă.

Trei specialişti au mare grijă de bolnavi şi, prin intermediul proiectului, şi-au propus să-i identifice pe toţi bolnavii din Constanţa. Programul se adresează doar bolnavilor din municipiul Constanţa şi în special celor care fac des infecţii urinare, au diabet sau hipertensiune arterială. "În fiecare an, Ziua internaţională a rinichiului se desfăşoară sub motto-ul: "Opriţi leziunea acută a rinichiului!" Toate persoanele trebuie să ştie că există anumite substanţe şi anumite situaţii în care rinichiul suferă foarte mult. Puţină lume ştie că rinichiul primeşte 25% din volumul de sânge, care circulă în corpul nostru, astfel orice scădere bruscă a volumului circulant, orice scădere a tensiunii arteriale, poate sa determine o leziune acută a rinichiului", a declarat conf. dr. Liliana Tuţă, şef Secţie Nefrologie a Spitalului Judeţean şi membru în Consiliul Director al Societaţii Române de Nefrologie din România.

Gentamicina, toxică pentru rinichi

Conform medicului specialist, sunt foarte multe substanţe medicamentoase şi nemedicamentoase care afectează rinichii. "Printre cele mai frecvente vreau să amintesc antiinflamatoarele nesterodiene, adică medicamentele pe care foarte mulţi le consumă, luându-le direct de la farmacie, fără prescripţie medicală, pentru durere, pentru răceală şi gripă, pentru dureri cu caracter vertebral, frecvente la vârstnici. De asemenea, antibioticele foarte des uzitate pentru tratarea afecţiunilor respiratorii de genul gentamicină şi cele înrudite acesteia sunt toxice pentru rinichi. Orice pacient, care face tratament cu gentamicină, la două trei zile de la începerea tratamentului ar trebui să îşi repete probele renale. Mai sunt şi alte substanţe toxice, care înghiţite accidental sau volunar pot ataca rinichiul. Substanţa de contrast, folosită pentru examinările computer-tomografice, este un alt duşman al rinichiului", a explicat dr. Tuţă.

Medicii de familie, rugaţi să trimită bolnavii la analize

Conform ultimului raport al Registrului Renal Român, în ţara noastră se înregistrează unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere al numărului bolnavilor de rinichi trataţi prin dializă. Medicul Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa a adăugat faptul că: "Având în vedere importanţa diagnosticării din timp a Bolii Cronice de Rinichi, acest program de screening a apărut ca o necesitate. Statisticile internaţionale ne-au arătat că pacienţii care au tensiunea arterială ridicată şi diabet zaharat, prezintă un risc crescut de a dezvolta Boala Cronică de Rinichi. Prin acest program ne adresăm medicilor de familie, dar în acelaşi timp şi pacienţilor. Medicii de familie, care au fost informaţi deja despre program, sunt rugaţi să direcţioneze aceşti pacienţi cu risc către laboratoarele incluse în programul de screening". În România prevalenţa bolii bronice de rinichi în populaţia generală atinge valori între 11-15% şi este în creştere. Această afecţiune este frecvent asociată cu diabetul şi bolile cardiovasculare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272