REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Klaus Iohannis refuză legea care a stârnit controverse privind consumul de droguri

Klaus Iohannis refuză legea care a stârnit controverse privind consumul de droguri

Replica API 18 ianuarie 2020 | 00:00 445

Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri la reexaminare legea inițiată de deputatul USR Lavinia Cosma care majorează pedepsele pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deținerea sau alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc. Legea a stârnit controverse și a readus în discuție pedepsirea consumului de droguri ușoare.

Președintele precizează în cererea de reexaminare că „problemele sociale și medicale generate de dependența de droguri” trebuie să se concentreaze „pe dezvoltarea rețelei de servicii specializate” și nu pe majorarea pedepselor pentru consumatori „dat fiind faptul că măsurile care urmăresc pedepsirea persoanelor dependente de droguri au o eficiență socială redusă și costuri mari”.

În acest sens, președintele menționează articolul 161 din legea trimisă la promulgare care prevede că: „deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis solicită Parlamentului o reglementare mai clară a legislației în legătură cu substanțele noi menționate în lege, care fac referire la etnobotanice.

Legea, adoptată de Parlament la finalul anului trecut, a stârnit o serie de controverse, în special în mediul online, unde USR a fost acuzată că vrea să incrimineze consumul de droguri ușoare.

Ulterior, reprezentații partidului au venit cu precizări și au menționat că proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop „reglementarea produselor etnobotanice”.

„Proiectul face două lucruri: reglementează etnobotanicele și crește pedepsele pentru traficanți. Pentru consumatori nu cresc pedepsele, rămân cele din prezent”, precizează comunicatul USR.

În același comunicat se anunța că USR va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu.

digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma ... pe Lavinia Cosma si pe legiile ei. Ce usor se joaca ea cu anii de inchisoare. Sper sa faca minim un an si sa o aud dupa.
0
0
Presedintele a baut si el ,,ceaiuri de ayuboasca'' ,impreuna cu SPP-istul si cu Puscalau,asa ca...
3
1
Au legalizat etnobotanicele in loc sa lupte pentru legalizarea canabisului in scop recreativ!Tariceanu,Nicolaescu,V. Chiurcea sunt semnatari respectiv contrasemnatari ai HG 349 pe 2007!Au nenorocit tineretul!In Statele Unite de la legalizarea canabisului a scazut cu 30% consumul in randul consumatorului de ocazie,a tinerilor pana in 18 ani etc.Diminuam si traficul de droguri in felul asta aducand bani la buget,dar chiar daca se vrea asa ceva sare in cap Olanda care detine momentan dreptul de a produce si comercializa pe teritoriul Europei asa ceva.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920