REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

La un PAS să se ARUNCE în AER, pentru multe LIKE-uri, pe Tik Tok. VIDEO

La un PAS să se ARUNCE în AER, pentru multe LIKE-uri, pe Tik Tok. VIDEO

Replica API 8 decembrie 2021 | 00:31 2676

Așa cum Replica aducea în atenția opiniei publice, în una din edițiile trecute, faptul că a început ”febra bubuiturilor” încă din noiembrie, iată că situația a ajuns până în punctul în care copiii au acces la materiale pirotehnice periculoase. Și, mai mult decât atât, pentru a strânge cât mai multe like-uri pe Tik Tok, au ajuns să lanseze provocări.

”Dacă până la ora 12.00 strâng 200 de inimioare, lansez asta”, este doar unul dintre anunțurile unui minor din Constanța. Pasionat de materiale pirotehnice, din categoria celor interzise, copilul le achiziționează de pe internet, scoțând din buzunar peste 200 de lei la fiecare comandă, după cum el se ”laudă”. Apoi, lansează anunțurile. Și se pare că strânge like-urile (adică inimioarele respective), iar apoi se ține de promisiune. Cum? Se filmează în timp ce aprinde respectivul material pirotehnice, pe domeniul public din Constanța, uneori chiar dacă sunt oameni în jur.

Un alt caz este legat de gluma unui adolescent, care se distrează aruncând petarde în scările de bloc.

Însă, de precizat este faptul că, pe lângă că sunt interzise aceste categorii de ”artificii”, ele mai reprezintă și pericol. Iar în anii trecuți au fost înregistrate evenimente nefericite, fiind vorba de persoane care au ajuns la spital.

Ce spune legea

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 ŞI T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Ce înseamnă categoria I

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi).

Video:

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar nu era deloc rau,un boschetmai putin,fara miini eventual!
1
0
Noi cand eram ciutani, prin anii 90 trageam cu tunurile cu carbid. Bubuiau alea de se auzea in capatu celalalt al orasului.
5
0
Taiat mana,punct
2
2
Copii ce vreti se joaca si ei .Ce parca noi nu faceam la fel.Poate mai rau si nu zicea nimeni nimik
5
12

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108