REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

LITORALUL FĂRĂ SALVAMARI! La Eforie, unde un bucureştean a murit după ce şi-a salvat copilul de la înec, se face VOLUNTARIAT

LITORALUL FĂRĂ SALVAMARI! La Eforie, unde un bucureştean a murit după ce şi-a salvat copilul de la înec, se face VOLUNTARIAT

Replica API 29 mai 2018 | 00:00 523

Nici o ofertă pentru serviciul de salvamar

Nici o ofertă pentru serviciul de salvamar

Chiar dacă sezonul estival a început de la 1 mai, sezonul de îmbăiere începe oficial la data de 1 iunie, însă minivacanța de Rusalii a dat un start anticipat. Din păcate, vorbim despre sezonul înecaților. O persoană și-a pierdut viața la Eforie, după ce a intrat în marea agitată. Există plaje din județul Constanța care nu au nici un semn de avertizare expus de către salvamari pentru a preveni tragediile.

Este și cazul plajei din Eforie, unde, potrivit conducerii adminsitrației locale, nu există firmă contractată. Nu a fost depusă nici o ofertă la licitația urcată pe Serviciul Eelectronic de Achiziţii Publice, ceea ce a dus la inexistența acestui serviciu pe plajele din Eforie Nord și Eforie Sud. Sunt, totuşi, salvatori la datorie, însă fac voluntariat şi nu reuşesc să acopere numărul mare de incidente!

Un bărbat și-a pierdut viața în cursul zilei de luni, 28 mai. Motivul pentru care s-a aventurat în apă a fost să scoată doi copii, fiul şi nepotul. A reușit să îi salveze, însă el nu a mai ieșit viu. Chiar dacă pe întreg litoralul a fost arborat steagul roșu, care înseamnă că scăldatul este interzis pentru toată lumea, la Eforie nu există nici o avertizare, dar oricum, oamenii aflaţi pe plajă nici nu vor să audă avertismentele lansate de salvamarii care vin din proprie iniţiativă şi fac voluntariat!

Aşa s-a petrecut şi ieri, când, la o sută de metri de bărbatul care a decedat, un altul a fost salvat de voluntari. Însă, chiar dacă sunt câteva persoane care lucrează voluntar pe plajele din Eforie Nord și Eforie Sud, nu sunt destui oameni să acopere întreaga suprafață. Primăria Eforie a lansat în cursul săptămânii trecute licitația pe SEAP pentru atribuirea contractului, dar până în prezent nu a fost depusă nici măcar o ofertă de către firmele specializate.

Mai mult, conducerea primăriei a precizat pentru cotidianul „Replica” de Constanța că nici nu dau semne să se înghesuie, dar speră ca până la 1 iunie să găsească o societate care să se ocupe de acest serviciu. Revenind la încăpăţânarea turiştilor şi constănţenilor de a se aventura în mare, autoritățiile locale fac un apel către aceştia, să nu îşi pună viaţa în pericol! Reamintim faptul că aproximativ 60 de persoane și-au pierdut viața sezonul trecut prin înec.

Spre deosebire de Eforie însă, la Constanţa situaţia salvamarilor este rezolvată. Mai exact, a explicat Gabi Culea, șeful salvamarilor din Mamaia și Constanța, salvatorii sunt la posturi. Aproximativ 60 de persoane îşi desfăşoară activitatea atât în stațiunea Mamaia, cât și în Constanța. Contractul de anul trecut, încheiat în luna iunie, este încă valabil, urmând să participe din nou la licitația care este în curs de desfășurare.

Ei asigură permanența pe întreaga perioadă a anului, după cum este menționat în contractele cu Primăria Constanța. Sunt asigurate următoarele perioade: sezon cu afluență mare de turiști – perioada 1 iunie – 15 septembrie = 107 zile, sezon cu afluență redusă de turiști – perioada 1 – 31 mai și 15 – 30 septembrie = 46 zile și extrasezon – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie = 212 zile.

La Mangalia, societatea Callatis Club Nautic, desemnată câștigătoare a licitației în anul 2017, a decis să trimită pe plajă mai mulți salvamari, pentru a preveni eventualele tragedii. Licitația pentru atribuirea contractului este în curs de desfășurare, iar potrivit reprezentanților Primăriei Mangalia, urmează a fi semnat contractul cel mai probabil în prima parte a lunii iunie.

Potrivit legislației în vigoare, sezonul de îmbăiere debutează la 1 iunie și durează până pe 15 septembrie. În această perioadă, este obligatoriu existența unui serviciu de salvamari pe plajele din județul Constanța. Totuși, atribuțiile salvamarilor sunt limitate. Ei pot avertiza turiștii și localnicii prin arborarea steagurilor de avertizare și prin atenționarea verbală, dar nu îi pot forța să nu intre în apele tulburi. Nici măcar Poliția Locală nu poate să sancționeze un turist care își pune viața în pericol intrând în marea agitată. Poliția Națională este singura instituție abilitată să aplice sancțiuni, însă personalul redus și acțiunile multiple demarate pe timp de vară nu permit instituției să monitorizeze non-stop şi plaja.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
muie ma cu pmp mortilor ma-tii sa-ti fut! jet dracu cu partidele voastre! primar independent si muie partidelor afara din eforie mancava-r canceru in gura si in adn sa dispareti, ciori si jegalii de machedoneti turcaleti tatareti jidaneti mars dracu din Romania fmm
1
0
La Eforie trebuie sa preia firma lui Crusoveanu. ROBERT SERBAN este pionul principal al acestei afaceri cu DILIMACHE CRUSOVEANU nu au acoperit cheltuielile de campanie?1 JAF LA EFORIE asteptam DNA.
4
3
AU STRICAT TOATE DIGURIE FACAND O DITAMAI PLAJA. DIGURILE SUBACVATICE NU SUNT BUNE DE NIMIC, VALURI DIN CE IN CE MAI MARI, CURENTI LA FEL.
3
0
Domnisoara care sta capra e atractia stirii
3
1
Asa va trebuie. L-ati votat pe Serban, ati votat PNL atunci la ce sa va asteptati. Eforie Nord este plin de caini care musca turisti, gropi pe unde te duci, introducerea gazelor au fost stopata, fatadele cladirilor sunt jalnice, toata lumea construieste pe unde vrea si cum vrea, trotuarele sunt sub orice critica. Deci acesta este PNL. Sunt niste fomisti incapabili si prost gospodari. Fiti atenti pe cine alegeti, acolo este puterea noastra.
6
0
Te aprob Radu.La Eforie nu se vrea nimic.Nu stiu ce face primaria cu banii castigati din turism.Nu se investeste in nimic ,mai ales ca strazile arata jalnic.Cate cratere formate in ultimii ani si vad ca nu intereseaza pe nimeni nici acum sa le astupe.Pacat,era o statiune atat de frumoasa si atat de cautata.Din ce in ce mai groaznic arata orasul asta.Multe constructii pe faleza ramase in paragina ...si multe altele.Ca s-a facut plaja ,stim bine ca nu este meritul lor.Nu misca un deget nici pentru turism dar nici pentru localnici
6
1
La Eforie nu se vrea ca vreo societate sa castige serviciul de salvamari pt ca sa-i fie atribuit in regim de urgenta firmei Irma Prest care apartine prin interpusi lui Nicolae Crusoveanu. Primarul Serban a luat bani cu camata de la acesta in campania electorala.
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108