REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

LOVITURĂ PENTRU ŞOFERI! Amenzile RADAR nu vor mai putea fi contestate!

LOVITURĂ PENTRU ŞOFERI! Amenzile RADAR nu vor mai putea fi contestate!

Replica API 7 aprilie 2018 | 23:54 448

Până mai ieri, șoferii știau că pot ataca în instanță o amendă aplicată pentru depășirea limitei de viteză sau decizia polițistului rutier de a le fi suspendat permisul de conducere în baza constatării vitezei de rulare a autovehiculului cu ajutorul aparatelor radar. Aveau de partea lor un mic ajutor: acea marjă tehnică de eroare admisă de +/- 3 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 3% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h în cazul radarelor aflate pe autoturisme staţionate. Dacă aparatul radar era montat pe o mașină aflată în mișcare din dotarea Poliției Rutiere "ajutorul" șoferilor era de 4 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 4% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h. Acum, toate aceste date tehnice sunt istorie, potrivit România TV, citată de stiripesurse.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca marja de eroare tehnică a aparatelor radar aflate în dotarea Poliției Rutiere să nu mai fie luată în calcul la stabilirea vitezei șoferului contravenient. Înregistrarea făcută de radar e singurul document valabil care nu mai poate fi astfel contestată apelând la calcule și interpretări legate de marjele de eroare în baza cărora radarele au fost omologate și calibrate. Decizia instanței este pronunțată, dar încă nu este aplicabilă pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Marja de eroare – care nu e "prinsă" în nici o lege rutieră și de care judecătorii țineau cont doar în funcție de percepția lor asupra cazului reclamat -, nu mai este acceptată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justișie (ÎCCJ) a desființat această mică portiță tehnică a șoferilor grăbiți.

Decizia ÎCCJ – despre care specialiștii spun că e contrară cu normele Europene -, e pronunțată, dar încă nu produce efecte pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul care face referire la excluderea marjei de eroare a aparatelor radar e în stadiul de redactare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Suge-o incet sa nu te ia radarul ca nu mai este marja!
0
0
Nu sunt de vina militienii, bolovanilor. De vina sunt jegurile din forul legislativ care vor sa adune bani la buget. Nu mai au ce fura si trag de la fraieri
3
2
Stat politienesc cu zeci de structuri de represiune, capuse bugetare ce sug sangele poporului.Mai du-va-n plm ca ne-ati disperat cu amenzile!
3
0
Ce bai militziene te ai atacat? Stati ca trantorii la panda, boshetarilor. In acelasi timp Replica demonstreaza inca o data, a cata oara, ca are ziaristi angajati la norma. Sau poate sunt militzieni! Ziar de rahat.
5
3
Neam cacat pe noi
5
0
dupa ce ma masturbez, vreau sa ejaculez pe ma-ta! semnat, militianul.
6
6
Numai incercati sa aburiti lumea.
5
1
Cel care a scris acest anunt, e retardat. El a inteles ca nu mai poti contesta? Boule care esti vaca, de unde ai inteles ca nu mai merge sa contesti o amenda? NU se mai ia in calcul marja, dar sunt alte motive la care poti apela pentru a contesta. Labarii de militienii mai au voie sa si-o frece in masini neinscriptionate? Parlamentul a hotarat ca un militian are voie sa se masturbeze, doar intr-o masina inscriptionata, de serviciu.
11
4
pentru Nae
2
0
Intr-o tara civilizata, orice masura care aduce atingere unui cetatean trebuie sa poata fi contestata la o instanta superioara. Intr-o tara, repet, civilizata...
11
1
Sa va trag muie
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108