REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Mârlanii care reabilitează rețeaua termică din Parcul Gării au rămas repetenți la... Purtare. Video

Mârlanii care reabilitează rețeaua termică din Parcul Gării au rămas repetenți la... Purtare. Video

Ana Maria LIPAN 2 august 2023 | 00:00 9115

Scandal cât Casa Poporului la Constanța! Personajul principal: firma Elsaco Electronic din Botoșani, sponsor PNL, controlată de finanțator al FC Botoșani, Valeriu Iftimie. Constructorul se ocupă de reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța - Etapa I", iar Doreii pe care-i are angajați intră în conflicte cu operatorii economici din Constanța. După ce au blocat total calea de acces către restaurantul Cafe Roma, situat în zona Parcului Gării, responsabilii de șantier amenință administratorul localului, căruia i-au provocat deja pierderi financiare masive, prin lipsa de organizare de pe șantier. 

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. VideoReprezentantul firmei Elsaco

Despre șantierele care au împânzit tot orașul s-au scris până acum râuri de cerneală. În multe dintre cazuri, progresele întârzie să apară, iar incidentele se țin lanț, astfel că haosul creat de proiectele de reabilitare nu pare să se încheie prea curând. Cetățenii și-au exprimat în nenumărate rânduri nemulțumirile față de deranjul cauzat de aceste lucrări, pe lângă disconfortul suferit de locuitorii orașului, fiind afectată și una dintre principalele ramuri economice ale Constanței.

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

Replica a atras atenția în trecut despre cazul străzii Ștefan cel Mare, îngropată în praf și uitare. Mulți dintre comercianții de aici au pus lacătul pe ușă, încasând pierderi masive din cauza lucrărilor care par să nu se mai sfârșească. Ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile locale este de fapt doar unul dintre numeroasele exemple ale consecințelor pe care modul de executarea al acestor lucrări, de multe ori deficitar, le are asupra activității orașului.

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

În acest context, trebuie menționată situația restaurantului Cafe Roma, amplasat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, în apropierea uneia dintre intrările Parcului Gării. În prezent, poți ajunge la local doar sărind peste conductele scoase la suprafață de lucrările executate de Elsaco Electronic SRL, societatea contractată să se ocupe de proiectul „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa I“.

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

Luni de zile, societatea a blocat calea de acces către restaurant și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, operatorul economic și-a desfășurat activitatea înconjurată de nori de praf și zgomotul specific șantierelor. Dincolo de aceste aspecte, pe care constănțenii au ajuns să le accepte drept normalitate, înarmându-se cu răbdare și toleranță, disciplina, atitudinea și comportamentul antreprenorului contractat pentru executarea proiectelor influențează de multe ori bunul mers al lucrurilor.

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

În cazul de față, aceste aspecte nu doar că lasă de dorit, ci sunt chiar demne de criticat. După ce, ca urmare a insistențelor administratorului localului, Marius Balaban, s-a improvizat o scară peste conductele care zac în parc, tensiunile au continuat să crească, antreprenorul refuzând să ia în considerare solicitările operatorului economic. Dacă cetățenii s-au resemnat deja cu imaginea dezolantă a orașului, transformat într-un șantier perpetuu, se pare totuși că reprezentanții firmelor contractate pentru executarea lucrărilor nu s-au putut încă adapta condițiilor, așteptându-se ca întreaga activitate zilnică a constănțenilor să fie sistată până la finalizarea acestora.

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

Muncitorii de la Elsaco de exemplu, își desfășoară activitatea, atunci când binevoiesc să o facă, nestingheriți de nimeni, fără a ține cont de felul în care acțiunile lor îi afectează pe cei din jur. Administratorul localului Cafe Roma, ne-a dezvăluit detalii despre problemele pe care le-a întâmpinat de când au fost demarate lucrările, printre care și pierderile substanțiale pe care afacerea sa le-a suferit. 

Video:

„Înainte de a face o postare publică despre modul de desfășurare al lucrărilor, ei mi-au zis că termină de astupat șanțurile și că până vineri se termină totul. Evident că nu s-a terminat nimic. Pe lângă întârzierile și amânările acestea, am mai avut niște probleme, care mă fac să cred că acționează uneori în mod intenționat. De exemplu, atunci când au trebuit să taie țevi, nu au făcut-o la o anumită distanță de restaurant, ci le-au adus chiar în față, în imediata apropiere a clienților care stăteau la mese. Mi-au tot zis că termină și am așteptat o săptămână și încă una, și încă una... timp de 2 săptămâni nici nu au mai lucrat.”, a declarat acesta în legătură cu situația.

Afacerist, amenințat de un Dorel

Mai mult decât atât, ca urmare a sesizărilor pe care Balaban le-a înaintat până în prezent către autorități, unul dintre responsabilii de șantier l-a amenințat pe afacerist că va continua să amâne astuparea șanțurile din fața restaurantului, deși lucrările au început deja de mai bine de trei luni. Reprezentantul Elsaco a manifestat un comportament neadecvat față de interlocutor, până când și-a dat seama că este filmat. 

Video:

Premisele producerii unei alte tragedii. Șanțurile lăsate în urmă de lucrători nu sunt semnalizate corespunzător

Numele societății Elsaco a fost asociat cu o tragedie petrecută recent, mai exact pe 3 iulie, atunci când un bărbat în vârstă de 50 de ani a căzut într-un șanț din Parcul Gării și a murit. La momentul respectiv, reprezentanții IPJ Constanța au transmis că „În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că gura de vizitare a sistemului de termoficare era semnalizată corespunzător prin panouri din plastic și bandă de delimitare.”

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

Marți, 1 august a.c., situația de la fața locului arătă cu totul și cu totul altceva. Barierele de semnalizare erau prezente, într-adevăr, însă spațierea acestora și amplasarea necorespunzătoare lăsau suficient loc producerii unui alt accident. Asemenea factori nu pot fi tratați cu superficialitate, în special luând în considerare faptul că zona este frecventată de multe familii cu copii. În aceste circumstanțe, un singur moment de neatenție poate avea grave repercusiuni.

Firma are cifra de afaceri 40 milioane de euro

Firma Elsaco Electronic din Botoșani, sponsor PNL, controlată de finanțator al FC Botoșani, Valeriu Iftimie, considerat apropiat de Gheorghe Flutur, se ocupă și de "Reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța - Etapa III”, valoarea contractului fiind de 45.587.000 lei. Aceeași firmă se ocupă și de reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța - Etapa I". Valoarea contractului, pentru cea din urmă etapă, este de 103.150.000 lei. În 2010, societatea a realizat centralele termice aferente obiectivului de investiții „Construire de locuințe ieftine pentru tineri din zona Baba Novac" din municipiul Constanța.

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. VideoValeriu Iftimie

Cu o cifră de afaceri de aproape 190 milioane de lei, echivalentul a 40 milioane de euro, societatea a ajuns în atenția DNA pentru prețuri umflate la lucrări de termoficare. Potrivit DNA, pe 19 iunie 2013, între compania de termoficare din Botoșani, Modern Calor SA, și o asociere de firme al cărei lider era Elsaco Electronic, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare).

Marlanii care reabiliteaza reteaua termica din Parcul Garii au ramas repetenti la... Purtare. Video

Potrivit DNA, contractul a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat și de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoșani. Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Firma din Botoșani are 4 acționari: Valeriu Iftime (40%), finanțatorul echipei de fotbal, FC Botoșani, Ovidiu Jitaru (20%), Petru Parfenov (20%) și Doru Popa (20%).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bre, isaa, sper ca scrii la misto, altfel esti de Palazu. Ce anume arata foarte bine sau ce anume este facut cu simt de raspundere?? Pavelele execrabil puse, scoase de minim 3 ori si puse min 4 la fel de prst??? Mobilierul ala urban odios, kitchos si maximd inconfortabil de pe Stefam cel Mare?? Zici ca-s mese de morga,....piatra si iar iatra, fara spata, fara utilitate si cum spuneam maxim inconfortabile. Tevile care vor ponci nu dupa50 de ani ci dupa 2???
2
0
Ce-ai facut Dorele - i-ai spart taraba lu t**i....
0
0
Intr-un final, se face ceva bun in orasul acesta. Daca nu venea Chitac si echipa, sa impinga proiectele europene, ramaneam in curul gol. Ajungeam sa aratam ca Slobozia sau Caracal. Intr-adevar, orasul arata ca un mare santier, dar cu siguranta la anul, va fi altceva. Cred ca trebuie sa ne inarmam cu un pic de rabdare. Dupa cum vedeti, zonele finalizate, arata foarte bine.
5
21
Bravo "Replica" ai spus bine cu aceste zise firme care sunt abonate la banii statului dar haideti sa spunem si despre aceste cafenele si baruri prima aplasata in parcul de la gara si a doua este chiar in fata garii Constanta si nu stim cu ce drept si chiar cine au dat aceste autorizatii de constructie tam nesam una in parc si una in fara garii care strica privelistea, incurca zona iesire din gara etc Scrieti va rog un reportaj despre aceste doua locatii cum ai intrat in posesia autorizatiei de constructie ca in acel loc sa nu mai fie parc sau in fata garii iesire sa nu mai fie coridor liber sau parcare . Urmeaza draga redactie Replica un articol despre acest caz ?
17
1
clar incompetenti si ajutati de prostul nostru de primar cretin dar TITLUL NU FACE DELOC CINSTE UNOR ZIARISTI.
9
1
Interese politice in multe cazuri,se ,,transfers" banii de la stat la privat! Unul vinde bordurile si pavelele,altul asigura servicii de transport sau cine stie ce,unii cu manopera,altii castiga licitatia si iau bani desi au un singur angajat,apoi dau lucrarea subcontractorilor,trebuie sa manance multe guri! Si mai sunt si ,,atentiile" care se acorda unora. Nu- mi este clar de ce trebuiau cheltuiti atatia bani cu giratoriul de la ,,Papadie", era atat de necesar sa fie modificat? In privinta termoficarii,nici Mazare,nici Fagadau,nu au facut mai nimic in cei 20 de ani de primarie PSD. Dar si Chitac s-a apucat de o suta de lucruri deodata si nu prea a terminat nimic,circulatia pe Lapusneanu,Mangaliei (iesire spre Lazu- Agigea),Ferdinand este praf!
14
0
Muncitorii fac ce li se spune. Nu ei sunt vinovatii. Cine le da sarcini? Aceia trebuiesc luati de ceafa ,insa ei sunt protejati de cineva. De cine oare? Chiar nu stiti,pe bune? Populimea tace,bea bere si ragaie,asteptand ca poate vin americanii si protesteaza pentru noi. Poate austriecii,satui sa tot jecmaneasca resursele noastre,isi iau liber si fac niste demonstratii in strada pentru constanteni si restul romanilor,cat sa-l scoale pe Iohannis din somn.
18
3
Multa mwe cu kkt chitac si tuturor sustinatorilor sai
15
3
eu sper ca cetatenii ctei nu s-au resemnat de cum arata orasul. multumim pnl pentru primarul si presedintele CJ, pe care i-au sustinut in alegeri.niciodata orasul nu aratat mai rau, niciodata! cit au avut premierul, au imprumutat in nestire statul. capul statului neavind habar, a acceptat ce au facut premierii lui, nu ai tarii. este usor sa guvernezi imprumutindu-te, dar probabil asta a fost misiunea, sa vinda tara.
24
5
INCOMPETENTA DE LA ADMINISTRAȚIE PANA LA MUNCITORI. CONSTANȚA ASA VA FI ÎN URMATORII 20 ANI
31
1
Asa e pe planeta wc condusa de primarul ... v.c.
30
3
Atata timp cat politicul dicteaza cine, unde si cum sa faca, cam asa or sa se desfasoare lucrurile. Din pacate mor oameni din cauza incompetentei unor suspusi politici. In toate ramurile.
30
0
De ai lui pnl chitac, niste javre.
37
1
toate javrele si scursurile sunt "antreprenori" sa vedeti cum o sa bubuie tevile "reabilitate" alea puse de comunisti au rezistat 50 de ani sa vedeti dupa cativa ani cum bubie astea si o sa fie lucreri peste lucreri ca jigodiile astea asa fac treaba de mantuiala ca sa mai sifoneze banii dupaia incontinu
47
4
Mogăldanii de la Elsaco au intrat în oraș cotizand cu zeci de mii de euroi la Mazăre, la TV Neptun . Vintilă Alin , știe cate ceva de cand era agent de publicitate la televiziunea Neptun și ziarul Telegraf. Nu este străin nici Popa Liviu de la RADET și nici Chițac Vergeluș, idiotul care distruge Municipiul. Replica, de ce nu-l întrebați și pe primarul apvist, ce dacă este in concediu? Lepra asta e anchetat penal de DNA , la fel și sluga lui Vintilă Alin , de ce nu il întrebați de ce nu pleacă naibii, să ne lase naibii porcul, el și acoliții lui !?
43
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272