REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Măsurarea temperaturii în magazin: între ilegalitate şi necesitate

Măsurarea temperaturii în magazin: între ilegalitate şi necesitate

Replica API 19 mai 2020 | 00:00 4091

Starea de alertă a venit şi cu o procedură nouă în ceea ce priveşte societăţile comerciale şi instituţiile publice. Este vorba despre termometrizare sau termoscanare, adică măsurarea temperaturii corporale a tututor persoanelor ce vor să intre la magazin, locul de muncă sau o instituţie publică. Este o decizie luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, alături de purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice şi respectarea distanţării sociale.

Întrebarea este: cât de legală este această procedură?

Un avocat constănţean a declarat că este vorba despre o încălcare clară a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.„Sunt nişte discuţii pe această temă, întrucât această temperatură ar fi măsurată de nişte persoane care nu fac parte din domeniul medical. Termometrizarea şi termoscanarea este un act medical. Fiind un act medical trebuie exercitat de către cadrele medicale, nu de către portari sau alţi angajaţi. Este o formă de triaj epidemiologic. Persoana respectivă poate să refuze, trebuie să îşi manifeste consimţământul. Am văzut această procedură şi la intrarea în supermarket-uri şi hypermarket-uri. Este vorba clar despre o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a declarat un avocatul.

Orice pacient are dreptul să refuze ori să oprească o intervenţie asupra corpului uman

O altă părere avizată în domeniu este cea a prof univ dr med. Monica Pop, care specifică clar ce legi încalcă această măsură.„Termometrizarea si termoscanarea (si, prin extrapolare, testarea, prelevarea, experimentarea, tratamentul ori alte intervenţii cu scop terapeutic) reprezintă acte cu caracter medical, în accepţiunea art. 1 lit d), persoanele fiind supuse unei examinari (în scop de diagnosticare preventivă a unei infecţii cu virusul Sars-Cov-2), acte care nu pot fi aduse la îndeplinire decât de personal specializat medical şi numai cu consimţământul persoanei, cu atât mai mult cu cât astfel se realizează o formă de triaj cu caracter epidemiologic. Conform art. 13 din Legea nr. 46/2003, orice pacient are dreptul să refuze ori să oprească o intervenţie medicală/act medical şi orice intervenţie asupra corpului uman impune exprimarea consimţământului persoanei. O dispoziţie restrictivă din partea unei autorităţi în aceasta privinţă (imposibilitatea refuzului termoscanarii) echivalează cu suprimarea acestui consimţământ şi, astfel, o violare a art. 5 din Convenţia de la Oviedo. Absenţa oricărei posibilităţi de opţiune din partea persoanelor cu privire la aplicarea acestor manevre cu caracter medical, coroborate cu potenţiala sancţiune a interzicerii accesului într-o instituţie care, practic, este expresia uneia dintre puterile statului, cea judecatorească, echivalează cu încalcarea expresă a articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat medicul.

Infectarea cu coronavirus nu implică obligatoriu starea febrilă

Dr. Monica Pop a vorbit şi despre simptomatologia COVID-19.„Este de menţionat că, din informaţiile publice, simptomatologia infectării cu SarsCov 2 nu implică în mod obligatoriu o stare subfebrilă ori febrilă, foarte multe dintre cazuri fiind asimptomatice. În acest fel, stabilirea, în mod unilateral şi arbitrar, a unui nivel de temperatură în funcţie de care se face accesul într-o incintă reprezintă şi o formă de discriminare a persoanelor. Exemplificativ, efectul poate consta în interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afecţiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizează prin temperatura uşor ridicată (inflamaţii osteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterită, infecţii tract urinar, stomatologice etc) sau a unor femei aflate la ovulaţie, însărcinate, la menopauză etc.Tratamentul astfel aplicat este degradant şi umilitor pentru orice persoană aflată într-o asemenea situaţie, care riscă să fie supusă oprobriului public prin afişarea (publică) a temperaturii, urmată de interzicerea accesului, realizată de un reprezentant al forţei publice”, a mai spus medicul bucureştean.

Prin termoscanarea în spaţiul public se produce o încălcare a confidenţialităţii stării de sănătate

Medicul bucureştean a mai vorbit şi despre aparatura folosită pentru depistarea anumitor simptome specifice COVID-19. „În plus, este de susţinut ca supunerea persoanelor, în mod continuu, la incertitudinea generată de o potenţială depăşire a unui anumit nivel de temperatură a corpului (ca element variabil in functie de conditii diferite), fixat in mod arbitrar, poate avea consecinţe grave asupra integrităţii psihice a individului, transformându-se într-un real mijloc de tortură.Prin efectuarea manevrelor de termoscanare în spaţiul public se produce o încălcare a confidenţialităţii stării de sănătate.Aparatura utilizată (termoscannere) nu prezintă caracteristicile unei aparaturi de tip medical care să confere certitudine în ceea ce priveşte stabilirea infectării cu virusul Sars-Cov 2, aparatele respective nefiind omologate şi certificate pentru depistarea virusului, ci doar a unei stări fiziologice nerelevante în mod indubitabil în privinţa infestării. De altfel, la acest moment, nu exista vreo dovadă a omologării metrologice a unor asemenea tipuri de aparate de masură, conform OG 20/1992 privind activitatea de metrologie.Orice masură de prevenire a răspândirii virusului trebuie să se încadreze în limitele legii şi, în orice situaţie, să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, inclusiv posibilitatea de a contesta, într-un termen util, măsurile adoptate cu încălcarea acestora şi obţinerea unei hotărâri într-un termen rezonabil”, a mai punctat dr. Monica Pop.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se scuza se acuza.
0
0
Renuntati la porcaria asta de scanare imbecililor!
14
2
da cand iti iei temperatura acasa singur sau lu ma ta esti calificat?ati innebunit cu totii sclavilor.ce sa faceti si voi.astia va fura pe toate partile si pe voi va doare ca va ia temperatura
3
9
asa cum trebuia sa o faca si autorul articolului, in prospectul termomtrului BEUER T90 scrie asa, masuratoarea la frunte la o persoana sanatoasa poate avea intre 35.8 si 37.6, deci abatere f mare, nu comparati temperaturi masurate cu termometre diferite, daca termometrul este tinut prea mult timp in mana acesta se incalzeste si rezultatul masuratorii poate fi denaturat! Domnul Petrut sa-mi dai juma de leafa!!
4
0
e hotia jegului r arafat, apoi si altii asemeni; el vrea cat mai multi infectati si multe decese covid desi 90% din decese sunt din alte cauze; rusine la doctorii de la infectioase care nu trateaza bolnavii cu alte boli!
13
5
Ca Oculta Modiala exista si ne ''lucreaza'' sunt de acord. Dar ce spui tu face dovada ca esti si imbecil si neinformat!
4
2
Este sa nu te contrazici cu prostii! Ce daca cred ca pamantul este plat si luarea temperaturii iti "injecteaza" covid de la "oculta mondiala"? Nu te contrazice cu ei, stiu deja totul...
6
0
Am fost termoscanat ieri la Lidl de pe Baba Novac si paznicului de la usa i-a dat cu eroare. M-a vazut cam rosu la fatza si mi-a zis sa ma calmez si sa mai astept ca ma vede el cam infierbantat. Intre timp scaneaza o femeie la care termoscannerul functioneaza. Eu fiind samanta saltareata de fasole i-am zis doctorului docent in medicina sa incerce din nou si sa aiba grija cum foloseste chinezaria aia. Pana la urma m-a lasat sa intru dupa ce s-a convins ca roseata din fata si nervozitatea nu indica o temperatura ridicata a corpului ci doar idiotenia lui si magazinului Lidl.
14
2
de ce imi stergeti comentariul, Replica este condusa de oculta mondial, nu va lasati scanati fratilor cu aceste termometre caci astea nu sunt termometre sunt niste dispozitive de injectare 5G ca sa va faca vulnerabili la covid, nenorocitii vrea sa ne omoare, o sa traiasca doar popoarele sarace din asia si africa care o sa fie sclavi la oculta mondiala si copii lor.
11
11
Aveti grija nu va lasati expusi la ceste termoscanere deoarece nu fac altceva decat sa va puna pecetea cu voia voastra, documentati-va nu este de gluma !!! Nu va lasati scanati !!!
15
9
Atat timp cat arata temperaturi sub 36 grade, in zile innorate si cu vant chiar sub 30, cum poti avea incredere in
8
1
A avut cineva macar 37 grd, cu jucariile astea? ahahahah
11
1
Fiti mai indulgenti, termoscanarea nu produce efecte negative.
11
18
Hai sa va zic eu una calda. Oricine are dreptul sa refuze orice. Si aia rece acum. Si magazinele au dreptul sa ti refuze accesul. Joac o p asta avocatule escroc.
18
21
aceste termometre fara contact erau inainte de kkvirus 75-100 lei, acum sut la cumparare peste 350 lei... asta daca vrei sa ieiunul..iar luarea temperaturii este un abuz,oile mele...stati ca prostii sa va ia temperatura aia care da cu mopul in magazin, in loc sa nu intrati si din lipsa de clienti sa ghiorlaie aia
24
4
si masurarea greutatii corporale e un act medical idiotilor, dar nu am vazut pe nimeni sa ceara un medic cand isi masoara greutatea. tot soiul de gunoaie se gasesc sa agite rahatul, asta e doar la noi in tara. si in plus, nu te obliga nimeni sa cumperi din magazinele cu termoscanare
18
16
Ce ziceti de 29,3!
14
0
Aceste termoscanere nu au cu siguranta omologare . La interval de jumatate de ora au inregistrat la aceeasi persoana 34,4 grade Celsius ,respectiv 36,5 grade. Ce sa credem ? O achizitie utila doar afaceristilor, un atentat la libertate .
32
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272