REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 18 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6856
24.4° Constanța Miercuri, 18 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6856
 

Menabit: Cum a început mecanismul jafului organizat la Primăria Mangalia? Video

Menabit: Cum a început mecanismul jafului organizat la Primăria Mangalia? Video

Mirela PASCAL 14 iunie 2023 | 00:00 10580

Ozghiun Menabit este, fără doar și poate, cel mai vocal consilier local pe care l-a avut vreodată Mangalia. Ozzy se află, de mai mulți ani, pe urmele așa-zisului mecanism al jafului public și spune că se plătesc bani grei pe lucruri mărunte… de multe ori, inexistente. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, consilierul a făcut dezvăluiri incendiare, cu precizarea că „tot ce spun sunt opinii personale, din ceea ce văd eu.“ În ediția de joi, 15 iunie, revenim cu partea a II a interviului, despre așa-zisa mafie politică de la Mangalia.

Menabit: Cum a inceput mecanismul jafului organizat la Primaria Mangalia? Video

În debutul interviului, Ozghiun Menabit a vorbit despre perchezițiile DNA care au avut loc, recent, la Primăria Mangalia.

„În primul rând, vă spun sincer că foarte multe lucruri le aflăm din presă, pentru că transparența decizională nu există în Primăria Mangalia. DNA-ul a fost de mai multe ori, dar cât a aflat presa, atât am aflat și noi. Oficial nu a apărut niciun document. Nu avem niciun raport al Curții de Conturi. În primul rând, nu avem primar în ședință, din 2017. Mai mult decât atât, avem o problemă pentru că nici măcar corespondența care ne este adresată nouă, Consiliului Local, nu ajunge la Consiliul Local. Dacă mă luptam doar cu cei din Primăria Mangalia, care fac diverse abuzuri, sau ceva contra legii, era simplu, dar există un întreg sistem. Camera de Conturi vine la Mangalia, efectuează un control și îmi trimite apoi un răspuns din care înțeleg că a fost de partea Primăriei sau a primarului. Toate acestea, ca mai apoi să aflu că un anumit șef de la Camera de Conturi are 10 firme de dezinsecție/dezinfecție, identificate de mine. Fiecare firmă are contracte cu 10 instituții, 6-7 primării. După ce a venit Camera de Conturi la sesizare, au verificat și imediat au apărut contracte de dezinsecție/dezinfecție la Spitalul Mangalia și Primăria Mangalia, atât de multe, încât le-au depășit pe cele încheiate în timpul pandemiei. (...) Legat de ultima venire a DNA, noi știm că au intervenit referitor la spațiile verzi. Am mai aflat din alte surse că DNA a mai venit și pentru alte aspecte, vineri, fapt pe care nu l-am văzut să apară în presă. Cred că era vorba despre niște date din alt dosar. Revenind, am verificat firma respectivă (n.red. Dimitris Dimitris Garden, care apare în dosarul DNA) și am constatat că numai anul acesta a avut aproximativ 500 de mii de lei achiziționate și anul trecut 790 de lei. Aproape 150 de mii de lei au fost folosiți pentru a închiria doar pentru anul acesta, doar pentru câteva luni, o cisternă, cu care să ude acei angajați de noi, în primărie, florile. (...) În 4 ani de zile vorbim despre 100 de mii de euro”, a spus Ozghiun Menabit

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

În continuare, Menabit a vorbit și despre o altă speță a DNA Constanța și despre solicitarea formulată de procurori, în atenția Consiliului Local Mangalia, prin intermediul căreia DNA cerea să transmită dacă municipiul se constituie parte civilă într-un dosar în care Cristian Radu e cercetat pentru abuz în serviciu și, alături de el, alți angajați sau foști angajați din primărie. Precizăm că, după interviul susținut în studioul Replica a avut loc ședința extraordinară iar consilierii PNL au decis să nu se constituie parte civilă.

Menabit: Cum a inceput mecanismul jafului organizat la Primaria Mangalia? Video

Primăria Mangalia, executată de 20 de mii de metri pătrați de teren, din pricina finului lui Radu

Ozghiun Menabit are un semn de întrebare cu privire la despăgubirile care se pierd în instanță. De exemplu, un fin al lui Cristian Radu a vândut o creanță pe care o avea de recuperat de la Primăria Mangalia, către o firmă iar aceasta din urmă a executat municipalitatea de 20.000 pătrați de teren în buza mării.

„Am ajuns la un moment dat să cred că intenționat se pierd aceste despăgubiri, pentru că eu văd pe partea cealaltă fini de-ai primarului. Conjunctural, a avut contract cu primăria, nu a fost plătit și pentru 1 milion de lei a executat toate terenurile între Saturn și Venus, toată plaja. Adică nu au găsit ei terenuri în toată Mangalia. Finul primarului a vândut drepturile litigioase unei firme din Arad. Factura de 1 milion de lei a plecat de la, să zicem, Cioroianu SRL, care conjunctural este și finul primarului. Primarul nu a plătit banii, ei s-au dus în instanță și au cerut despăgubiri și până să le obțină, au vândut drepturile litigioase unei firme din Arad. Firma din Arad a venit, primăria din două termene a pierdut. Și iată cum a fost obligată primăria să plătească. Nici măcar primăria, ci Consiliul Local. Consiliul Local nu deține patrimoniu, nu poți să îl execuți. S-au gândit ei atunci să execute terenuri din Mangalia. Au executat 20 de mii de metri pătrați, exact terenul dintre Saturn și Venus, terenul acela care este între plajă și stradă. Adică cel aflat în buricul stațiunii. Ca și cum nu s-ar fi găsit în Dobrogea un teren sau în altă zonă. Atunci când ești executat, prima dată te întreabă, deci înseamnă că cineva din primărie a confirmat că poate fi executat acel teren. Și nu este singurul caz. Este un sistem prin care ei justifică devalizarea bugetului. Se face contract cu cineva care dă apă, nu plătește apa, încep să curgă penalitățile și la final vine firma și cere penalitățile, după care primăria pierde. Este o metodă de a scoate bani din bugetul local. “Dacă instanța a hotărât, noi ce să facem.” Instanța hotărăște în baza unor documente, care dacă au fost false, ne confruntăm cu fals intelectual. Falsul intelectual apare dacă un act oficial se elaborează în baza unor minciuni”, explică Menabit.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Cum a ajuns Cristian Radu să aibă toată Mangalia la picioare?

Întrebat cum a ajuns Radu să aibă lumea la picioare, Menabit a precizat: ”Un regim opresiv funcționează atunci când justiția nu funcționează. Dacă justiția este coruptă, totul este terminat. Se vorbește în Mangalia că are DNA-ul de la Constanța și toată Judecătoria Mangalia de partea lui (n.red. Radu Cristian). Soțul fostei șefe a Parchetului are contracte cu Primăria, pe media, doar ca să facă fotografii, pe care nu le dă primăriei. Primăria îl finanțează ca să-și ridice el un instrument media. Numai pe o singură firmă a încasat anul acesta 144 de mii de lei. Soțul a fost primul pe lista de candidatură a PNL și după aceea a renunțat, pentru că primii 10 au renunțat. Eu îi mai întreb pe consilierii PNL de ce fac lucrurile pe care le fac, de ce au eliminat subvenția pe căldură, de ce își bat joc de oameni? Mi-au spus că dacă nu, îi dă afară. Atunci când s-a candidat, lista a fost de 24. Primul a renunțat la funcția de consilier pentru că a obținut-o pe cea de primar, au urmat apoi 10 care au renunțat la funcțiile de consilier pentru a-i lăsa pe următorii 10, pentru că dacă i-ar fi lăsat de la bun început pe aceștia, nu i-ar fi votat lumea care îi urăște din mandatul trecut. Au ajuns aceeași consilieri în Consiliul Local, dar s-au epuizat 21 de supleanți din 24. Indemnizația de consilier local este de 800 de lei pe lună la Mangalia. Pe doamna Stan, care a fost găsită incompatibilă, nu au cu cine să o schimbe. Nu mai au supleanți. Deci nu își mai permite primarul să dea afară pe cineva și să piardă majoritatea. Consilierii PNL au puterea în mână, dar nu au coloană vertebrală. Probabil îi are cu ceva la mână. Nu văd cum poți să te duci să votezi și să te bagi în dosarele acestea penale?”

Mai multe, în VIDEO de mai jos:


Toată conducerea primăriei este adusă de Radu?!

„Toată conducerea primăriei este adusă din altă parte. Nu este niciunul din Mangalia. Șeful de la Asistența Socială vine din Constanța, viceprimarul la fel. Primarul nu locuiește în Mangalia. Șeful Poliției Locale a fost condamnat într-un caz pentru șantaj și în altul pentru luare de mită. Se aude prin oraș că acum practică aceleași metode pe care le punea în practică atunci când era coleg cu Radu Cristian. Cei care sunt directori în Primărie sunt aduși, nu sunt din Mangalia. Cred că este important acest lucru, pentru că nu este normal, atunci când ești în administrația publică să nu cunoști străzile Mangaliei. După ora 2 au spart ușa, nu mai e nimeni în primărie. Să îmi spună ei mie dacă au trăit măcar o zi, o seară, în stațiuni ca să poată să facă un proiect sau un program pentru dezvoltarea turismului, sau regulamentul de parcări, sau de comerț. Să-mi spună dacă ei cunosc străzile, ca să poată să facă un plan de dezvoltare locală, care este obligatoriu, în baza lui luăm proiecte cu finanțare europeană. Dacă îl citești, te bufnește râsul când vezi ce scrie acolo. De aceea este important ca cei care fac parte din administrația publică, din conducere și fac proiecte, să cunoască problemele municipiului”, a mai spus consilierul.

Cum a început mecanismul jafului organizat la Mangalia?

„Totul pleacă de la oferta candidaților. În 2012, când a venit Radu Cristian să candideze la Mangalia, PSD avea candidat. Iorguș era PDL sau independent. PSD-ul și-a retras candidatul și Mazăre a venit pe scenă și l-a prezentat pe Radu Cristian. În 2016, Iorguș era candidatul PSD și în ultimele zile înainte de depunerea candidaturilor a fost exclus din partid și atunci electoratul s-a împărțit în două, între Iorguș și candidatul PSD, Bogdan Maganu. În 2020 a fost un vot anti-Radu foarte puternic. A venit apoi Muhammad Murad, trimis de Felix Stroe la Mangalia și s-a împărțit din nou. 4000 de voturi Murad, 4000 de voturi pentru mine, contra 6000 ale lui Radu Cristian. A câștigat din nou. După ce se pune mâna pe putere ți-o consolidezi. Gândiți-vă că el de fiecare dată nu a fost în stare să câștige fără strategiile venite de mai de sus. Nu a fost chiar un primar bun. După ce ajunge în funcție, un primar care își urmează interesele, face astfel încât să păstreze puterea. Își fidelizează o parte din voturi sub diverse forme. Primarul nostru dă câte un tort de Ziua Pensionarului și o primă de 400 de lei. Atunci, prin faptul că doar o jumătate din oameni se prezintă la vot, este de ajuns să aibă 25% din oraș. Dacă aș avea problemele pe care le are dânsul, singura scăpare ar fi imunitatea parlamentară”, spune Menabit.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Interviul integral cu Ozghiun Menabit îl puteți urmări mai jos:

Revenim joi, 15 iunie, cu a doua parte din interviul acordat de Ozghiun Menabit, în care vom discuta, printre altele, despre ”mafia politică de la Mangalia”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166