REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Mihai Daraban: Parlamentarii trimiși la București, în ultimii 15 ani, au fost un dezastru pentru Constanța. Video

Mihai Daraban: Parlamentarii trimiși la București, în ultimii 15 ani, au fost un dezastru pentru Constanța. Video

Mirela PASCAL 13 mai 2023 | 00:00 2674

Într-un interviu acordat cotidianului Replica, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, care este și șeful Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, a abordat, printre altele, subiectul reorganizării administrativ-teritoriale a României, despre care spune că ar contribui masiv la reducerea cheltuielilor bugetare. Constanța ar urma să absoarbă Tulcea, spune Daraban, și s-ar desființa Consiliul Județean Tulcea și mai multe primării care au sub 5000 de locuitori. Mai multe despre acest proiect, dar și alte subiecte de interes local și național, aflați în rândurile de mai jos.

Mihai Daraban: Parlamentarii trimisi la Bucuresti, in ultimii 15 ani, au fost un dezastru pentru Constanta. Video

Daraban: Scurgerea de bani trebuie oprită

Mihai Daraban a vorbit, în debutul interviului, despre reorganizarea administrativă a României și motivele care au stat la baza acestei propuneri. ”Noi am plecat, în primul rând, tocmai de la contextul în care s-a discutat despre acea gaură bugetară. Am plecat de la un lucru care mi se pare normal să fie aplicat după 60 de ani, anume reorganizarea administrativă. Pentru că România de azi nu mai e România din 1968, când s-au înființat actualele județe. Mai mult decât atât, trebuie să ne aducem aminte că au fost orașe monoindustriale, unde industriile au dispărut. Orașele s-au micșorat ca populație. Avem multe orașe cu mai puțin de 2000 de locuitori și numeroase comune cu câteva sute, cu situație economica precară. Noi nu ne-am referit la bugetarii care lucrează în domeniile educației, sanitar, apărării, ci pur și simplu ne-am legat de această administrație stufoasă care nu-și mai are rostul în zilele acestea. Gândiți-vă că la un Consiliu Județean sunt 30 și ceva de aleși, care au serviciu paradoxal și care vin odată pe lună la o ședință și mai pleacă și cu o indemnizație, lucru valabil și la orașe și comune. Eu cred că această scurgere de bani publici ar trebui oprită pentru că pe de-o parte România nu mai poate să fie competitivă la aducerea de investiții decât printr-o  creere de fiscalitate redusă, dar și predictibilă pe termen lung. Pe noi ne preocupă foarte mult deficitul balanței comerciale și aceste importuri pe care le facem în România și ne gândim să aducem investiții care să creeze bunurile de larg consum spre satisfacția apetitului consumatorului român. Nu ne-a mai rămas decât fiscalitatea redusă, pentru că forță de muncă multă și calificată este de domeniul istoriei. Statul, din păcate, a aplicat o lege a retrocedărilor unde s-a creat practic imposibilitatea de a oferi unui investitor în producție un teren, pentru ca el să își desfășoare activitatea. Investitorul în producție blochează banii în producție, nu în teren, așa cum fac marii retaileri care cumpăra terenuri dar știu de la început că își amortizează investiția. În producție, investiția este destul de complicată și de scumpă și să pui un investitor să își cumpere pământuri la prețurile actuale de piață este ultimul lucru care îi mai trebuie. Din acest punct de vedere am ieșit pe piață cu această inițiativă pentru că cea mai bună apărare este atacul. Dacă nu se scad cheltuielile statului dintr-o parte, cel care va deconta, din păcate, este mediul de afaceri, care oricum a trecut prin pandemie și ar mai fi și nevoit acum să acopere și găurile bugetare prin taxe și impozite mărite”, a precizat Mihai Daraban

Constanța ar absorbi Tulcea

Unde s-ar situa Constanța în noua organizarea administrativă? ”Ne-am uitat prin lista celor 15 curți de apel, care atunci când au fost create a fost luată în considerarea mobilitatea cetățeanului. În formula prezentată de noi, Constanța ar absorbi județul Tulcea. Ce am propus de fapt au fost niște comasări. Am persistat pentru a le numi județe, pentru ca așa sunt ele numite în Constituție, care le identifica sub acest termen, dar nu precizează numărul lor. Se poate realiza comasarea printr-o lege, fără a fi nevoie să se facă referendum. În primă fază ar fi numită județul Constanta. S-ar desființa Consiliul Județean Tulcea. S-ar da un termen de 6 luni, în care tot ceea ce înseamnă documente și bază de date s-ar transfera la Consiliul Județean Constanța. Am propus să nu fie primării sub 5000 de locuitori și în oraș de sub 10.000. Primăriile care sunt de plus 5000 o să absoarbă primăriile mici. Uitați-vă ce se întâmpla în jurul municipiului, toate sunt peste 5000. Dacă sunt de sub 5000 se predau comunelor mai mari”, a completat Daraban.

Mihai Daraban: Parlamentarii trimisi la Bucuresti, in ultimii 15 ani, au fost un dezastru pentru Constanta. Video

De ce nu avem autostrăzi și drumuri expres?!

Daraban a vorbit și despre lipsa autostrăzilor, despre lipsa infrastructurii din România, mai ales din Portul Constanța. ”Avem de făcut și investiții publice la greu. Aveam trenuri de marfă care pleacă de la Constanța și traversează România în 5 zile. Noi nu o să fim eficienți niciodată din lipsa de infrastructură. Foarte multe probleme de infrastructură pleacă tot de la legislația legată de retrocedări. România este într-o luptă de expropriere a unor terenuri care au fost date. Noi am făcut această lege a retrocedărilor înainte să facem autostrăzile. Ordinea era inversă. Dacă trasam niște linii înainte, acele zone limitate erau declarate spațiu de utilitate, s-ar fi dat decret în acest sens și nu s-ar fi atins nimeni de ele. Derularea acestor exproprieri este foarte lentă. Banii europeni pentru autostradă sunt la fel de simplu de obținut ca și subvenția în agricultură. Exista o singură cerința, ca terenul să fie liber de sarcini. Sunt niște factori perturbatori care, din păcate, au făcut ca aceste autostrăzi să fie întârziate atât de mult. Noi avem un drum bun pentru sudul litoralului, dar marea problemă este breteaua de la Eforie. S-a vorbit de mult timp despre o bretea din autostradă, care să descarce traficul undeva la intersecția de la Costinești.  Aici este problema vara, anume congestia de la trecerile de pietoni din Eforie. Lipsa terenurilor libere de sarcini este una dintre marile probleme”, a continuat Daraban.

 

Mihai Daraban: Parlamentarii trimisi la Bucuresti, in ultimii 15 ani, au fost un dezastru pentru Constanta. Video

Pericol ca Marea Neagră să devină nefrecventabilă

În Constanța excelează Portul. O să avem o problemă pe termen lung, vis-a-vis de ce se întâmplă în Ucraina, dacă nu se creează această infrastructură Est-Vest, adică autostradă, cale ferată cu viteză de aproximativ 60/h pentru marfă și Dunăre navigabilă pentru 365 de zile pe an. Avem pericolul că Marea Neagră să devină nefrecventabilă, trebuie să fim foarte atenți. Bun, acum, cu războiul, e aglomerație acum de TIR-uri, dar astea vor dispărea. Marea Neagră este o mare de bypass, nu de tranzit, care are niște jucători foarte sărăcuți în jurul ei. Scot Turcia din ecuația Marii Negre. Turcia folosește comercial porturile de la sud de Istanbul. Este un jucător la Marea Neagră doar strategic, nu și economic. Dacă nu creăm un hub la Constanța, vom fi nefrecventabili. Ucrainenii aveau 6-7 porturi la mare, care toate au venit la Constanța”, a mai precizat Daraban.

Daraban: Cei care au depus bilanțul sunt carne de tun pentru ANAF

Nu avem cifrele pentru 2022. Ultimul bilanț a fost pentru anul pandemic 2021, când am avut 802.243 de firme care au depus bilanțul. Toți aceștia au realizat 392 de miliarde de euro în cifra de afaceri și au avut un profit brut de 91,7. Iată o rată a profitului de peste 10%, ceea ce nu este rău deloc. Față de 2020 vă pot spune că au fost doar 746.500 de firme. Se poate observa o creștere a firmelor care au depus bilanțul la fix. Nu s-au înființat mai multe societăți, ci au intrat mai multe în legalitate. Aceste firme care nu depun bilanțul sunt identificate doar la un control încrucișat. Cei care au depus bilanțul sunt carne de tun pentru ANAF, pentru că aici pot găsi firme care nu și-au depus bilanțurile. Este o discuție pe evaziune fiscală. Este dilema Poliției Economice, a ANAF-ului. Întotdeauna există o discrepanță colosală. Nu le bate nimeni la ușă”, a completat președintele CCINA.

Parlamentarii constănțeni, un dezastru?!

Este Constanța în topul celor mai urâte orașe? Clujul e la putere? ”Este o furie. Nu m-a impresionat nimic la Cluj. A contat și calitatea politicienilor din Cluj care au venit la București și unitatea lor pe proiecte comune. Aici ne-au depășit..., ce am trimis noi, de-a lungul anilor... Au fost în ultimii 15 ani un dezastru pentru Constanța, pentru poziția Constanței la nivel central. Noi stăm chiar bine, iar dacă șantierele actuale se termină Constanța va arată bine. A fost un oraș frumos dintotdeauna. Zona Peninsulară nu o poți compara cu nimic din România. Uitându-vă și la blocurile din Faleză Nord, Constanța a avut arhitecți buni. Comparați blocurile turn de acolo cu orice bloc de aceeași vârstă din Cluj sau Iași. A contat foarte mult faptul că orașul Cluj este centru universitar, dar și calitatea politicienilor pe care i-au dat. A contat și unitatea în ceea ce privește proiectele comune, unde nu există divizie între partide. Epoca Mazăre a fost un dezastru pentru Constanța din punct de vedere central

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272